Tazesi cok yararli oldugu halde, bayati da hayati tehdit edecek kadar tehlikelidir. Balik satin alirken su hususlara dikkat edin:
1- Baligi güvendiginiz balikcidan alin.
2- Gözlerine iyice bakin. Taze baligin gözleri canli ve siyahtir.
3- Taze baligin göz bebekleri disa dogru bombelidir. Bayat baligin ise gözbebekleri cökmüstür, gözleri mat ve donuktur.
4- Elinizi etine bastirin. Taze baligin eti sert, bayat baligin eti yumusaktir.
5- Taze baligin derisi ka ygan bir jelatin sivisiyla kaplidir. Bayat baligin derisi kurudur. Solungaclari kiremit rengindedir..
7- Baligi koklayin. Kokusu agir ise balik bayattir.
8- Buzluklarda bekletilmis baliklar sizi yaniltabilir, onun da eti serttir. Bu takdirde yapacaginiz sey baligin gözlerine bakmaktir. Gözleri donuk ve gözbebekleri cökükse bilin ki buzhanede bekletilmistir.
9- Özellikle Istanbul'daki seyyar balikcilarin bazilari kovaya ya da legene bayat balik koyup icine de bir iki canli balik atiyorlar. Canli baliklar suyu dalgalandirdikia ötekiler de canliymis gibi bir izlenim uyandiriyor. Bu oyuna gelmeyin.