Komünizm nedir, sosyalizmden ne farkı vardır?

Son güncelleme: 20.04.2009 07:58
  • Bu iki kavram da çeşitli açılardan çeşitli anlamlar ifade ediyor olmakla beraber, burada kastedilen, insan toplumunun gelişmesindeki basamaklar olarak bunların ne anlama geldiği ve bu açıdan aralarındaki farkın ne olduğudur. Marksizme göre kapitalizmin yıkılmasıyla birlikte bir geçiş dönemi başlar ve bu dönemin bitimiyle komünist topluma ulaşılır ki, bu toplum da kendi gelişimi bakımından iki temel evreye ayrılır. Marx bu evreleri komünizmin alt ve üst evreleri olarak adlandırır. İşte komünizmin alt evresine aynı zamanda sosyalizm denir. Bu alt evreye sosyalizm denmesi dolayısıyla, üst evreyi anlatmak için de yine komünizm kavramı kullanılmıştır. Böylece komünizm kavramı hem komünist toplumun alt ve üst evresiyle birlikte tamamını anlatmak için, hem de bu toplumun yalnızca üst evresini anlatmak üzere iki ayrı kapsamda kullanılagelmiştir.

    Sınıfsız toplumun bu iki aşaması arasındaki farkı şöyle açıklayabiliriz. Sınıfsız toplumun ilk evresine, sosyalizme varıldığında insanoğlunun binlerce yıllık sınıflı toplum döneminin miras bırakmış olduğu tüm sorunlar henüz tamamen çözülmüş durumda olamaz. Bunlar arasında yalnızca en temel nitelikte olanları, yani sınıflar ve devlet ortadan kaldırılmış durumdadır. İnsanoğlunun genel gelişimi sınıfsız topluma varıldığında da devam edecektir. Temelde üretici güçlerin daha yüksek bir atılımı ve buna eşlik eden bir kültürel dönüşüm sayesinde sınıfsız toplumun daha yüksek aşaması olan komünizme ilerlenecektir. Bu aşamada üretici güçler o denli gelişmiş olacaktır ki, bunun doğuracağı muazzam bolluk sayesinde çalışma bir zorunluluk olmaktan çıkarak artık sadece bir zevk halini alacaktır. İnsanlar büyük oranda zamanlarını ve enerjilerini, kendilerini ve nesillerini özgürce geliştirmeye ve daha yüksek arayışlara adayacaklardır. İşte ancak bu aşamada, insanların toplumdan aldığının ona verdiğiyle orantılı olması ilkesi son bulacak, insanlar topluma verdiği emekten bağımsız olarak tüm ihtiyaçlarını ondan alabilecektir. Böylece, herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacına göre hedefi yaşama geçirilmiş olacaktır. Komünist toplumun ilk aşaması sosyalizmde ise üretici güçlerin bolluk düzeyi henüz bunu mümkün kılamadığı için bölüşüm ancak herkese çalışmasına göre ilkesi temelinde yapılabilir. Bir başka deyişle sosyalizmde orantılılık ilkesi henüz hüküm sürer. Sosyalizmde, çalışabilir durumdaki herkes çalışmak zorunda olacak ve herkes toplumdan çalışmasıyla orantılı olarak alacaktır. Şüphesiz buradaki çalışma, kapitalizmdekinden sonsuz ölçüde farklı bir nitelik taşır. Hem sömürücüler ve hem de onlarla birlikte onların pahalı devleti, bürokrasisi, kapitalizmdeki muazzam israf artık olmadığı için, üretim planlı ve tamamen insanların gerçek ihtiyaçlarına dönük olarak yapıldığı için, sosyalizm üretici güçleri çok daha yüksek düzeyde geliştirir. Böylece sosyalizmde hem ortalama zorunlu çalışma süresi muazzam ölçüde azalır hem de çalışanlara düşen ortalama refah muazzam ölçüde artar.
#25.03.2009 14:51 0 0 0
  • bana göre hiç bi farkı yok ikiside neyi savundugunu bilmiyo kendiler bile savunduklarının arkasında duramıyolar uygulamamıyolar hayatlarında çünkü olacak mantıklı bişey yok tek amaçları ortalıgı karıştırmak kendilerine entel süsü vermektir
#25.03.2009 15:29 0 0 0
  • Her ikiside koyun toplumu istiyor.
    Birisi meeeeeleyeceksiniz diğeri beeeeleyeceksiniz diyor...
#25.03.2009 16:00 0 0 0
  • Bende bir fark göremedim yalnız şu kadar fark var neymiş sosyalizmde çalışacak komünizmde yan gelip yiyip yatacak insanları kandırmak için bir sürü içi boş yaldızlı laf kalabalığı ama merak ettim şimdi bu sınıfsız oluşturulan toplumu gene sınıfsız bir toplum mu yönetiyor buda mümkün değil tabi ki Levis usta beee diyen koyun görmedim ama demek ki komünizmle yönetilen ülkelerde ki koyunlar beeee diyo.
#25.03.2009 16:03 0 0 0
  • Elamalarla armutları ayırmakmıdır:D
    Yoksa yukarıdan biri söyleyecek bu gün domates çorbası günüdür domates çorbası içeceğiz
    Yok kardeşim ben bu gün kelle paça takılacağım
    Siz domates çorbanızla ne yaparsanız yapın
    Her iki kavramda bana çocukluğumdan beri soğuk gelmiştir katı gelmiştir
    Sosyalizim Köminizim dinden ırak olmak anlamındadır ben anladığım şekli ile 41 yıl böyle bildim
    bundan sonrada değişmeyecek
    sakın beni ikna etmeye çalışmayın hikaye gelecek bana

    Çocukluğumun sloganı ile noktalayayım

    Koministler Moskovaya:D
#25.03.2009 16:24 0 0 0
  • asıl şimdi koyun toplumusunuz farkında değilsiniz..
    melemeye devam edin , uyutulmaya devam edin (=

    hepiniz basmakalıp, özenti, aynı çerceve içerisinden aynı bozuk fikirlerle, bozuk düzene hizmet eden kişilersiniz..

    epey rahatsız oluyorsunuz varlığımızdan, daha çok olacaksınız......... ((;
    hergün bin oluyoruz farkında değilsiniz..


    felaketin eşiğinde olduğumuzu göremeyecek kadar..

    komünizm de devlet özelleştirmeleri yoktur, bazıları çıkıp gösteri yapıp sizi başka ülkelere peşkeş çekmez..


    komünizm de, kimse kimsenin dinine fikirlerine karışmaz, herkes düşüncelerinde özgürdür..

    komünizm de, emek kazanır, şerefsizlik yolsuzluk hırsızlık sömürü kazanmaz.. (=

    komünizm de, zengin fakir yoktur, para babaları soytarılar yoktur..

    komünizm de, halk iktidardır, emeğiyle para kazanan halk iktidardır, öyle kimsenin ardında para babaları patronlar sermaye yoktur,.. kimse kimsenin şerefsizce kuyusunu kazmaz..

    komünizm de, kültüre eğitime öğrenmeye sanat önem verilir..

    eşitlik vardır, sınıf farklılığı yoktur ve bundan dolayı hırsızlık, sömürü vs de yoktur..

    komünizm de kimse dini alet edip siyaset yaparak, insanları uyutmaz..

    komünizm de, kimsenin öyle villaları arabaları yoktur, oradaki para eğitim sağlığa harcanır, sağlık eğitim ulaşım.. ücretsizdir..

    komünizm de, halkın eğitim düzeyi yüksektir, toplumsal bozukluklar yaşanmaz..
    ..
    ..

    en basitiyle anlattım size.. bunu bile anlamayacağınızdan şüpheliyim..


    tek cümleyle bu bile yeter aslında..

    komünizm, onurlu yaşamdırr, onurlu yaşamaktır.....


    ((((((((((=

#25.03.2009 16:34 0 0 0
  • İnsanlık tarihine baktığımızda;herşeyin bölüşüldüğü ilkel komünal topluluktan köleci devlete geçildiğini görüyoruz,köleci devlet çok baskıcı,sonunda Spartakist isyanlar köleci devlete son veriyor.Feodal devlet yapısı köleci devletten ilerici,hiç olmazsa köle artık kendisine ayrılan bir parça toprağı ekebiliyor.Feodal topluluğa buhar makinası son veriyor.Artık o feodal bir unsur değil,fabrikada işçidir.İşyerlerinde örgütlü mücadele sonucu bilinç düzeyi gelişiyor.Kafasına dank ediyor ki üreten biziz,yöneten ve emeğimize el koyan başkası.Sosyalist devlet düzenini kuruyor.Üretim araçları devlet adına topluma ait.O gene çalışıyor,ama emeğini büyük ölçüde alıyor,devlet aygıtına,kapitalist sistemin yeniden yönetimi ele geçirmesini önleyecek yapılanmayada emeğinin bir bölümü harcanıyor.İşte son nokta,komünizm.Tüm dünya sosyalist devlet biçiminde örgütlenmiş,artık emeğe el koyacak sınıflar tamamen tasfiye olmuş,artık silahlı baskı aygıtlarına gerek kalmamış.Polis yok,asker yok,devlet bu günki yapılanması ile ortadan kalkmış,tabi bu insanlığın son aşaması ve de uygulanması belki bir kaç bin yıl alacak bir düşünce,ama amaç savaşsız sömürüsüz.insanlığın mutlu yaşadığı bir dünya....
#25.03.2009 16:40 0 0 0
  • Hepiniz buradayken yazayım.
    Signatürlerinizi temizledim. Bu bölüm forumun diğer bölümlerine siyaset karıştırılmamak amacı gözetilerek açılmıştır.
    Signatürlerinizde siyasi içerik bulunduramazsınız.

    Tekrarında forum kurallarının gereği yapılacaktır.

    -------

    Verecek bir şeyi olmayınca vermekte atıp tutmakta kolay oluyor. Nasılsa siz de biliyorsunuz sizden ne köy nede kasaba olamıyacağını dolayısı ile atmak serbest müdehale yok.
#25.03.2009 16:52 0 0 0
  • ütopya olan kominizm gerçekleşen sosyalizm :)..

    ELlerine sağlık kardeşim...
#25.03.2009 17:25 0 0 0
  • "hepiniz basmakalıp, özenti, aynı çerceve içerisinden aynı bozuk fikirlerle, bozuk düzene hizmet eden kişilersiniz."

    sizinde fikirlerinizin pek özgün oldugu söylenemez.. ben bu kavramlara uzak olmama rağmen sizden hiç bir zamanda rahatsız olmadım.. beni rahatsız eden tek şey şurda gördüğüm farklı fikirleri tu kaka ederek çürütülmeye çalışılması..
    kominizm şu yukarda saydıklarınızsa arkadaşın dediği gibi tam bir ütopya..
#25.03.2009 17:38 0 0 0
  • çok komiksin levis ya =))
    görüşürüz kimden köy kasaba olmayacağını, sizin komünist diye küçümsediğiniz insanların hepsi emeğiyle para kazananlar..
    hepsi iyi yerlere gelen, gelmeye uğraşanlar.. uçak mühendislerinden, profesörlerden tut, sokak simitçisine kadar tüm kesimlerden yoldaşlarımız var.. hepsi de aptalde değil mi?
    hayır onların sizden ayrılan yönü akıllı olmalarından çok, emeği koruyanlar..
    kşke benim bizim okuduklarımızın öğrendiklerimizin çeyreğini okuyabilseydiniz, o zaman görürdüm sizi.. ve konuşmalarınızı..

    verecek başka hiçbir cevabın yok değil mi? ütopya deyip geçiyorsunuz..
    savunacak neyiniz var.. ;)

#25.03.2009 17:49 0 0 0
  • Rusya da aşırı meslek üzerinde branşlaşma vardı..O zmanlar bizim evimizde kalan çok sanatçı oldu ressamlardan tut tiyatraculara kadar.Anlattıkları şuydu orada mühendis uçak mühendisi dediğin zaman hangi dalı derler peki onun hangi dalı..düşün adam uçak mühendisi ama içindeki karakutunun mühendisi :)...yani herkese meslek verecekler kimseyi aç bırakmayacaklar ee mecbur bu kadar branşlaşma olacak..
    Kominzm bir ütopyadır.nasıl kimyada ideal bir gaz vardır.bütün gazların hacmi 22,4 olduğu varsıyılır.ve bütün gazlar ideal gaz olma çapasındadır.Bu da aynı bu şekildedir daha fazla anlatmaya gerek görmüyorum
#25.03.2009 18:02 0 0 0
  • Seni zeki sanıyordum arethusa. İnat için kendini banlattıracağını ummazdım.

    Yukarıda bahsettiğin zeki kesime sen girmiyor musun yani?

    Hem çok güçlüsünüz hem AKP yi durdurun diye slogan atıyorsun. Demek ki güçlü olan siz değilsiniz.

    Signatüründe ve avatarında kasıtlı olarak forum kurallarına aykırı şekilde siyası yazı ve sembol yerleştirmekten 1 hafta yasaklısın.

    noimage

    Görevlilerin dikkatine: şahıs foruma geri döndüğünde aynı tavrı sergilemesi durumunda süresiz banlayınız!
#25.03.2009 18:09 0 0 0
  • Marksizme göre kapitalizmin yıkılmasıyla birlikte bir geçiş dönemi başlar ve bu dönemin bitimiyle komünist topluma ulaşılır ki, bu toplum da kendi gelişimi bakımından iki temel evreye ayrılır. Marx bu evreleri komünizmin alt ve üst evreleri olarak adlandırır. İşte komünizmin alt evresine aynı zamanda sosyalizm denir. Bu alt evreye sosyalizm denmesi dolayısıyla, üst evreyi anlatmak için de yine komünizm kavramı kullanılmıştır. Böylece komünizm kavramı hem komünist toplumun alt ve üst evresiyle birlikte tamamını anlatmak için, hem de bu toplumun yalnızca üst evresini anlatmak üzere iki ayrı kapsamda kullanılagelmiştir___________________alıntı

    burada sürekli olarak komünistlerle sosyalistleribirbirne karıştırmayın dendi..ama yukarıdaki yazı hiç öyle demiyor..
#25.03.2009 19:21 0 0 0
  • sosyalizm sistemde insani değerler ön planda dini değerler.ikinci planda.
    evet her ne kadar inkar edersiniz eddin biz sosyalist sistemle yönetiliyoruz.insani değerler ön planda dini değerler ikinci planda.
    bir çok örnek verilebilir.
    bence günümüz çağında dini değerler ikinci planda olması gerekir.
#25.03.2009 20:09 0 0 0
  • Niye
#26.03.2009 10:42 0 0 0
  • "Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir"
    "Arabın aceme,acemin'de arapa bir üstünlüğü yoktur.üstünlük ancak takva iledir".Hz.Muhammed(sav)

    aslında bu sayfalarda bu sözleri yazmaya taraftar değilim..ama bazen gerekli oluyor..
    siz böyle bir düşüncenin ikinci planda kalmasını isterken ,birinci planda neyigörmek istersiniz?
    insani değerler sizce nasıl oluyor..açıklarmısınız ?

    arkadaşım sizin sosyalizm yada komunizm dediğiniz fikirler hristiyan ülkelerdeki kendini halkın Hakkın üzerinde gören aristokrat ve sömürgeci düzenlere tepki olarak ortaya atılmış çözüm önerileri..nekadar çözmüş olduğu ayrı..onu tartışmıyorum..

    yani sizin bu savunduğunuz değerlerin çok daha güzeli zaten bizde...

    bazen arkadaşlar bizi eleştirıyor.._'yetersizsin daha bilgiye ihtiyacın var ,seviyemizde değilsin_ gibisinden..
    hepsini okuduk..okuyoruz..

    okumaya hepimizin ihtiyacı var..
#26.03.2009 10:55 0 0 0
  • biraz fazla say misal kadın erkek eşitliği yoktur.
    bir erkek 4 bayanla ile evlene bilir isalmiyet helal kılınmış
    kadın başını ötrmediği zaman kadını recm edebilirsiniz.
    gamlı arkadaş daha çok sayabilirim evet islamiyet bunlarıu helal kılmış kimse inkar edemez. ama insanı değerler bunu helal kılmıyor.
    biz sosyal(izm) demorat bir ülkede yaşiyoruz.
#27.03.2009 18:39 0 0 0
  • kadın erkek eşitliği yoktur.

    bu Hz.Muhammed (S.a.v) döneminde geçerli idi lakin bunu yillar önce Atatürk Türkiyem'izdekaldirdi. Sizde buna kurallar gereğince Türkiyedeuymak zorundasınız .
#27.03.2009 18:47 0 0 0