Sandıklar Açılıyor - Sıcağı Sıcağına Yerel Seçimler 2009 Seçim Sonuçları

Son güncelleme: 31.03.2009 19:01
  • chp enağır silahını İstanbul büyükşehir için kullandı ..ufak tefek sıyrıklar dışındapek etkili olamadı.....Kadir başkanla yola devam:))

    artık o salladığı dosyaları mahkemeye verir..:))
#30.03.2009 14:14 0 0 0
  • Bugün tüm Türkiye Şanlıurfa'yı konuşuyor. Seçim tahminleri doğru çıkan yayın organları "Biz demiştik" derken, tahminleri tutmayan medya sessiz bekleyişini sürdürüyor

    VATAN - Ceketlerinin tozunu alıyor!

    Fakıbaba, yüzde 44 oy ile AKP'ye 'Ceketimizi koysak seçilir' sözünü 'yedirdi'.

    ŞANLIURFA'da yapılan yerel seçimlerde, kent halkının Belediye Başkanlığı ile il genel meclisi üyeliği için verdiği oylar arasında uçurum oluştu. 28 Mart 2004'te AKP'den seçilip görevini sürdürürken aday gösterilmeyince istifa edip SP'nin desteğiyle bağımsız aday olan Eşref Fakıbaba seçimi kazandı. Başkanlık için bağımsız Fakıbaba'ya oy veren AKP'li seçmenler, il genel meclisi için ise partilerine oy kullandı.

    Seçimlere bağımsız olarak girmesine karşılık SP'lilerin desteklediği, AKP'lilerin de destek verdiği Fakıbaba, kesin olmayan sonuçlara göre 77 bin 997 seçmenin oyu ve yüzde 44 oy oranı ile seçimi kazandı. Fakıbaba'nın en yakın rakibi olan AKP'li Mehmet Oymak ise yüzde 69 bin 909 seçmenin oyu ile yüzde 39.3'te. Ancak kentte İl Genel Meclisi seçimlerinde AKP yüzde 40.3 oy oranı ile ilk sırayı alırken, DTP yüzde 19.6 ile ikinci, Fakıbaba'yı destekleyen SP ise yüzde 17.9 ile üçüncü parti oldu. Ortaya çıkan sonuç başkanlık için Fakıbaba'yı seçenlerin, il genel meclisinde partileri AKP'yi tercih ettiğini gösterdi.

    5 yıldır Şanlıurfa Belediye Başkanlığı görevini yürüten Eşref Fakıbaba, yerel seçimler öncesi partisi AKP tarafından aday gösterilmedi. AKP'nin 9 Şanlıurfa Milletvekilinden 7'si tarafından istenmediği ileri sürülen Fakıbaba için, bir milletvekilinin de Başbakan Erdoğan'a, "Urfa'da ceketimizi koysak yüzde 70 oy alır" dediği iddia edildi. Gelişmeler üzerine istifa eden ve SP'nin desteğiyle seçimlere bağımsız aday olarak giren Fakıbaba'nın aday gösterilmemesi ve milletvekillerinin ceket yorumuna tepki gösteren vatandaşlar, Erdoğan'ın 6 Mart'ta kente gelişinde protesto gösterisi yaptı ve mitingde adı anons edilen 7 milletvekili yuhaladı. Toplu açılış töreninde de ceketli protesto düzenleyip, milletvekillerini istifaya davet etti. Buna sinirlenen Erdoğan da göstericilere, `Ceketinize ihtiyacımız yok' karşılığını verdi.

    Ceket sözü vatandaşın ağrına gitti

    Şanlıurfalıların Başbakan ve başkanlarını sevdiğini belirten Başkan Fakıbaba, milletvekillerinin 'Ceketlerimiz bile başkan seçilir' ifadesinin Şanlıurfa halkının çok ağırına gittiğini belirtti. AKP'den aday olduğunu ancak kabul edilmediğini hatırlatan Ahmet Eşref Fakıbaba'nın açıklaması şöyleydi:

    'Ceketlerimiz bile yüzde 70 alır'

    "Bazı milletvekilleri Başbakan'ımızı yanılttılar. Tabi bu söz Şanlıurfalılar tarafından ağır bir hakaret olarak algılandı. Dün Sayın Başbakanımızın mitinginin ardından da yapılan protesto ile milletvekillerine bir anlamda yanıt verildi. Başbakanımız bu protesto ile ilgili olarak bana 'provokatör' kelimesini kullandı. Ama benim bu olanlarla asla bir ilişkim yok, olamaz da. Ben kimseye gidip eylem yapın demem. Ben bürokrasi terbiyesi almış bir insanım. Ceketli protesto öncesi miting alanında da ismi anons edilen milletvekilleri de, binlerce insan tarafından yuhalandı. Binlerce insanı benim yönlendirmem söz konusu olabilir mi? Mitingi yapan AKP, Ahmet Eşref Fakıbaba değil ki. Sayın Başbakanımız dün milletvekilleri ve partisinin il yöneticileri tarafından yanıltıldığını kendi gözleriyle görmüş oldu."

    İlk işim Saadet Partisi'ne katılmak olacak'

    Seçilmesi halinde yeniden AKP'ye geçeceği iddiasıyla Başbakan tarafından, "Bu trenden inen bir daha binemez" denilen Fakıbaba, bunun da doğru olmadığını belirterek, "Ben aday oldum ama beni aday göstermediler. Yani onlar beni istemedi ve ben istenmediğim bir yere asla geri dönmem. Ben AKP treninden indim ve halk trenine bindim. İnsanlar bizi seviy

    AKP'Lİ VEKİLİN EŞİ KAYBETTİ

    Şanlıurfa'da kent merkezinin yanı sıra, AKP iki önemli ilçede daha seçimi kaybetti. 2007'de yapılan seçimlerde AKP'den 6'ncı sıradan milletvekili olarak meclise giren Çağla Aktemur Özyavuz'un eşi AKP'li İbrahim Özyavuz'un 3 dönemdir başkanlığını yaptığı Harran İlçesi'nde Belediye Başkanlığını amcasının oğlu MHP'li Mehmet Özyavuz kazandı. Yine AKP'li Ahmet Akay'ın 3 dönemdir başkan olduğu Akçakale'de SP'li Abdülhakim Ayhan başkan oldu. Bozova'da da, DP'den istifa ederek AKP'ye geçen Belediye Başkanı Hasan Arusoğlu yeniden seçildi.

    HALFETİ'DE DTP KAZANDI

    Şanlıurfa'da daha önce CHP'li Mahmut Özdemir'in başkan olduğu bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın memleketi Halfeti'de ise dünkü seçimleri DTP'li Mustafa Bayram kazandı.

    Böylece DTP daha önce Suruç, Ceylanpınar, Viranşehir ile 3 olan ilçe belediye başkanlığı sayısını Halfeti ile 4'e yükseltmiş oldu. Şanlıurfa'nın tek kadın belediye başkanı da DTP'nin bu seçimlerde Viranşehir'den aday gösterdiği Leyla Güven oldu.



    ***



    E - KOLAY - Ş.Urfa'da Fakıbaba'nın fendi, AKP'yi yendi!.

    Yerel seçimlerde sonuçların merakla beklendiği bir diğer büyükşehir belediyesi olan Şanlıurfa'da, AKP'nin yeniden aday göstermediği mevcut belediye başkanı ve bağımsız aday Dr. Eşref Ahmet Fakıbaba yarışı önde götürüyor...





    ***



    TAKVİM - Oylar Fakıbaba'ya gitti

    AK Parti'den aday gösterilmeyen Ahmet Fakıbaba, bağımsız olarak Şanlıurfa'da zafere ulaşmayı bildi

    Şanlıurfa'da AK Parti'nin aday göstermediği Ahmet Eşref Fakıbaba, bağımsız olarak girdiği seçimi kazandı. Fakıbaba'nın yerine Mehmet Oymak aday gösterilmiş, bazı AK Partili milletvekilleri Başbakan'a, "Ceketinizi koysanız, yine kazanır" demişler, Başbakan'ın Şanlıurfa mitinginde ceketler havada uçuşmuştu. Bunun üzerine halk sokaklara dökülerek tepki göstermiş, Başbakan'ın Şanlıurfa'da mitinginde de ceketler havada uçuşmuş ve milletvekillerine "istifa" diye slogan atılmıştı. Ancak halkın yüzde 43'ü Fakıbaba'ya gitti. AK Parti adayı Oymak ise oyların yüzde 37'sini aldı.



    ***

    HÜR-AVRUPA - Turkey's AKP loses against independent Fakibaba

    ANKARA - An independent candidate, who was not renominated by the ruling AKP, won the elections in the southeastern province of Sanliurfa.

    "Even if we nominate our jacket, we will win the city," Justice and Development Party, or AKP, deputies said during the election campaign in Sanliurfa, which is known for its conservative makeup.

    Esref Ahmet Fakibaba was previously elected as mayor from the AKP ranks. However, he fell out with AKP deputies and was not nominated as mayoral candidate in the latest elections. Fakibaba resigned from the party to run as an independent candidate, while AKP nominated Mehmet Oymak in his place. Felicity Party, SP, offered its support Fakibaba in the elections, choosing not to put forward a candidate.

    Fakibaba won Sunday's elections with 44 percent, while support for Oymak gained 39.3 percent. This shows that Erdogan's jacket may not make it this time.

    Fakibaba announced on election night he would join SP on Monday, broadcasters reported.



    ***



    KANAL-D- Şanlıurfa'da arbede!

    Polis, Fakıbaba taraftarlarına müdahale etti

    Şanlıurfa'da, Bağımsız Belediye Başkan Adayı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın seçimleri resmi olmayan sonuçlara göre kazanmasının ardından kalabalık grup Belediye önünde gösteri yaptı. Gösteriye polis müdahale edince, bir kadın baygınlık geçirdi, darp sonucu yaralananlar oldu. Kalabalık grup "Vali istifa" diye sloganlar attı.



    ***



    AKŞAM - Tek kişilik parti gibi adaylar

    AKP'nin birçok kentte kan kaybına uğraması, bunun partide kimi bölge vekillerine fatura edileceği yorumlarına de neden oldu. Çünkü birçok bölge vekili, mevcut belediye başkanlarının yeniden aday gösterilmesine karşı çıkarak, parti yönetimine baskı yapmıştı. Son dakikada AKP'den aday gösterilmeyen Şanlıurfa'nın mevcut Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba da bağımsız aday olmuştu. AKP Genel Merkezi'nde dün gece 22 Temmuz'dan farklı bir görüntü vardı.

    Oylar cekete değil Fakıbaba'ya

    SEÇİMİN en ilginç yarışlarından biri Şanlıurfa'da yaşandı. AKP'den yeniden aday gösterilmeyen ve Saadet Partisi'ne geçmek isteyen ancak seçim yasasına takılmamak için bağımsız aday olan Ahmet Eşref Fakıbaba ipi göğüsledi. AKP'li Şanlıurfa milletvekillerinin 'Ceketimizi koysak seçimi kazanırız' sözünün büyük tepki aldığı Şanlıurfa'da bağımsız aday Fakıbaba, oyların yüzde 43.94'ünü alarak yarışı önde götürdü. AKP'nin oy oranı yüzde 39'da kaldı.

    16 ili birden kaybetti

    AKP 2004 yerel seçimlerinde kazandığı Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Giresun, Isparta, Manisa, Osmaniye, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Uşak, Van, Yalova ve Zonguldak illerini bu seçimde kaybetti. Niğde'yi MHP'den, Trabzon'u ise CHP'den aldı. AKP'nin Adana'da kaybetmesi MHP'ye geçen Aytaç Durak, Sivas'ı kaybetmesi Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüne bağlandı. En büyük darbeyi ise aday göstermeyerek küstürdüğü Urfa Belediye Başkanı Fakıbaba'dan aldı. Bağımsız Fakıbaba'nın Saadet Partisi'ne geçmesi bekleniyor. Başbakan Erdoğan'ın milletvekili seçildiği, eşi Emine Erdoğan'ın memleketi Siirt'te DTP'li Sadak'ın kazanması da Erdoğan'ın canını sıktı.





    ***



    HABERVAKTİM -AK Parti, Şanlıurfa'da adeta kayboldu

    Şanlıurfa bağımsız belediye başkan Adayı Fakıbaba ile AK Parti arasında büyük çekişmeye sahne olan yarışı Fakıbaba kazandı.

    Fakıbaba'nın bağımsız olarak seçimi kazanması Türkiye'nin gündemine oturdu.

    Şanlıurfa'da saat 16.00'da sandıkların açılmasıyla birlikte Şanlıurfa'da Belediye Başkanı ve bağımsız belediye başkan adayı Fakıbaba, oy sayım işlemi tamamlanıncaya kadar sürekli önde gitti.



    ***



    SABAH - Ceket değil, Fakıbaba kazandı

    Şanlıurfa'da AK Parti'nin aday göstermediği Ahmet Eşref Fakıbaba, bağımsız olarak girdiği seçimi kazandı. Fakıbaba'nın yerine Mehmet Oymak aday gösterilmiş, bazı AK Partili milletvekilleri Başbakan'a, "Ceketinizi koysanız, yine kazanır" demişler, Başbakan'ın Şanlıurfa mitinginde ceketler havada uçuşmuştu. AK Partili Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba kamuoyu yoklamalarında yüzde 80 destek almasına rağmen, 7 AK Parti Şanlıurfa milletvekili karşı çıkarak, Erdoğan'a adaylarının Mehmet Oymak olduğunu söylemişlerdi. Bunun üzerine aday olarak Oymak gösterilmişti.

    BAĞIMSIZ ADAY OLDU

    Bazı milletvekilleri, Fakıbaba aday gösterilmese de AK Parti'nin kazanacağını iddia etmişler ve Erdoğan'a, "Ceketinizi koysanız yine kazanır" demişlerdi. Bunun üzerine halk sokaklara dökülerek tepki göstermiş, Başbakan'ın Şanlıurfa'da mitinginde de ceketler havada uçuşmuş ve milletvekillerine "istifa" diye slogan atılmıştı. AK Parti'den istifa ederek Saadet Partisi'ne geçen Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, listelerin son günü olması, AK Parti'nin adaylığının iptali için şikayet etmesi ve adaylığının tehlikeye girmesi üzerine, hukuki sıkıntı olması ihtimaline karşı Saadet Partisi'nden istifa ederek Şanlıurfa Bağımsız Belediye Başkan adayı oldu. Yapılan seçimlerde Fakıbaba açık fark ile Belediye Başkanı seçildi. Fakıbaba, mazbatasını aldıktan sonra düzenlenecek tören ile Saadet Partisi'ne katılacak.



    ***



    PRESSTURK - SEÇMENDEN AKP'YE TOKAT GİBİ UYARI

    Ağır toplarıyla asıldığı Antalya, Adana, Manisa ve Van'da büyük sürpriz yaşadı.

    AKP kendisini aday göstermeyince bağımsız aday olan ve seçime "Ceketimizi koysak kazanırız" sözlerine inat ceketli eylemler yaparak damgasını vuran Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, seçimin kazananı oldu.



    ***



    GAZETEPORT - Ş.Urfa'da Başbakan'a ceket dersi!

    Şanlıurfa'da bağımsız aday Eşref Fakıbaba seçimi kazandı.

    Şanlıurfa'da "ceketimi assam seçtiririm" diyen AKP'lilere bayrak açarak Saadet Partisi desteğiyle bağımsız aday olan Eşref Fakıbaba, yüzde 44 ile zafer kazandı.

    AKP adayı Mehmet Oymak'ın aldığı oy oranı ise yüzde 39.3 seviyesinde kaldı.

    AKP'nin yedi Ş.Urfa milletvekili, Fakıbaba'ya cehpe açmış ve aday gösterilmesini engellemişti. Halkın desteğine rağmen partiden aday gösterilmeyen Fakıbaba, seçimi kazanarak halk iradesinin partilerden büyük olduğunu ispatladı.

    ***





    BUGÜN - BAĞIMSIZURFA 'FAKIBABA' İLE DEVAM EDİYOR

    29Mart seçimleri öncesinde AK Partili milletvekilleri ile yaşadığı sorunlar sebebiyle AK Parti'nin yeniden aday göstermediği Ahmet Eşref Fakıbaba, Saadet Partisi'nin desteği ile bağımsız girdiği seçimlerde kazanmayı başardı.



    ***





    TURK TİME - AKP'nin 'Kürt açılımı' Tutmadı - DTP Kalelerini Kaptırmadı

    Şanlıurfa: Toplam seçmen sayısı 238 bin 753. Toplam sandık sayısı 774, açılan sandık sayısı 373, geçersiz oy 3770. AKP'den aday gösterilmeyince partiden ayrılarak bağımsız aday olarak seçimlere giren Eşref Ahmet Fakıbaba'ya kızan Başbakan Erdoğan'ın "ceketimi göndersem kazanırız" dediği Urfa, 'cekete' oy vermedi. Bağımsız aday Fakıbaba oyların yüzde 46'sını alırken, AKP'nin adayı Mehmet Oymak'ın oy oranı yüzde 37. DTP ise Şanlıurfa'da yüzde 10 ile üçüncü parti.



    ***





    HABER 24 - AKP'nin kalesi düştü

    AK Pati'nin kalesi olarak bilinen Şanlıurfa'da bağımsız aday Ahmet Eşref Fakıbaba seçimi zaferle bitirdi.

    Şanlıurfa Belediye Başkanı olan ve AKP'den aday gösterilmeyince, seçimlere SP'nin desteğiyle bağımsız olarak katılan, resmi olmayan sonuçlara göre ise tekrar başkanlığı kazanan Ahmet Eşref Fakıbaba, "Bu sonuçla Başbakan'ın da yanıltıldığı da tasdik oldu" dedi.

    Seçim bürosunda sonuçları takip eden Fakıbaba, oylarıyla kendisine yeniden başkanlık için görev veren vatandaşlara teşekkür ederek, "Sonuç, Şanlıurfa için hayırlı uğurlu olsun. Bu sonucun ardından biz Şanlıurfa'yı Türkiye'nin en iyi şehri yapmak için çalışacağız. Ben, Şanlıurfa halkına güveniyordum ve halkımız da beni yanıltmadı. Karşımızdaki güce karşı iyi direndik ve kazandık. Urfa halkı, Fakıbaba'sını çok sevdi ve sonuç gösteriyor ki ayrılmak da istemediler. Bu sonuçlar ile başbakanımızın yanıltıldığı da tasdik edilmiş oldu" diye konuştu.

    Fakıbaba, geçtiğimiz seçim sürecinde açıkladığı gibi SP'ye katılacağını da sözlerine ekledi.



    ***



    Bir dönem sona erdi

    RUŞEN ÇAKIR - GAZETEVATAN -

    Saat 23.00 itibariyle seçim sonuçlarına baktığımda AKP'nin mağlup, CHP, MHP ve DTP'nin galip olduğunu söyleyebilirim. Hiçbir ilde belediye başkanlığı kazanamayan SP ise bazılarının beklediği patlamayı yapamamışa benziyor. Eskişehir ve Ordu'yu güçlü bir şekilde koruyan, Şişli'de yeni transfer Mustafa Sarıgül ile nerdeyse rekor kıran DSP daha bir müddet varlığını sürdürecek gözükürken, Yalova ve Aydın istisnası dışında DP'nin etkisiz, ANAP'ınsa yok olduğunu söyleyebiliriz.

    En büyük yarışın Ankara'da AKP-CHP ve MHP arasında olacağını sanıyorduk. Tam öyle olmadı, bunun yerine İstanbul'da beklenmedik bir şekilde kıran kırana yarış yaşanıyor. Bu yazıyı kaleme alırken İstanbul'da sonuç henüz belli olmamıştı ancak bu aşamadan sonra Kemal Kılıçdaroğlu, kaybetse bile "galip sayılır bu yolda mağlup" sayılacaktır.

    Seçim kampanyasaı çok sönük ve heyecansız geçmişti, ama seçim sonuçları hiç de öyle olmadı. İlk verilere baktığımızda bir dizi önemli siyasi sonuç çıkarabiliriz. Bazılarını hızla sıralamaya çalışayım:

    1) Sanıldığı gibi seçmen yerel seçimleri hiç de genel seçimler olarak algılamamış. Birçok ilde adayların partilerin çok önüne çıkması bunun açık bir kanıtı. Yılmaz Büyükerşen (Eskişehir), Seyit Torun (Ordu), Aytaç Durak (Adana), Kemal Kılıçdaroğlu (İstanbul), Mansur Yavaş (Ankara) ilk akla gelenler.

    2) AKP Lideri Erdoğan, aday belirlemede ne kadar yanlış yaptığını herhalde dün gece anlamıştır. O kadar iddialı olduğu İzmir, Diyarbakır, Adana, Mersin, Eskişehir gibi yerlerde uğradığı başarısızlıkta aday seçimi çok belirleyici oldu. Tabii bu noktada en çarpıcı örnek Şanlıurfa'da yaşandı. Ahmet Eşref Fakıbaba, "Erdoğan ceketini yollasa kazanır" efsanesinin balon olduğunu gösterdi. Fakıbaba bence bu seçimlerin baş kahramanıdır.

    3) DTP'nin Diyarbakır ve Batman'ı korurken aldığı sonuçlar ve Van, Siirt gibi önemli illeri alacak gözükmesi, Güneydoğu'da "kimlik politikası"na karşı "hizmet politikası"nın yürümediğini ve iktidar partisinin Kürt politikasının çöktüğünü bize net olarak gösterdi.

    4) Bu seçimin en büyük galibi sanırım MHP oldu. Bu partinin Adana, Ankara, Aydın, Balıkesir, Isparta, Manisa, Osmaniye, Uşak, Bartın gibi illerde gösterdiği performans 1999 seçimleriyle kıyaslanabilir. MHP'nin, kıyı şeritlerinde patlama yaparken İç ve Doğu Anadolu'da daha iyi neticelere ulaşması da dikkat çekici. Bundan böyle AKP'nin en büyük sıkıntı kaynağının MHP olacağını söyleyebiliriz.

    5) CHP de İstanbul'da şaşırtıcı çıkışına ek olarak, Trabzon dışında, elindeki belediyeleri oyunu artırarak korudu ve artı olarak Tekirdağ, Zonguldak, Sinop, Antalya ve Giresun'u da kazanmak üzereydi. Kılıçdaroğlu seçilse de seçilmese de önümüzdeki dönemde hem CHP'nin, hem de tüm Türkiye'nin gündemini belirleyecektir.

    6) AKP'nin mağlubiyetinin farklı okumaları olacaktır. Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak:

    "Seçmen ekonomik krizin faturasını bir ölçüde iktidara kesti.

    "Erdoğan aday belirlemede çok büyük hatalar yaptı.

    "Erdoğan partisi" olması AKP'nin önünü ciddi bir şekilde tıkadı. AKP lideri çok ağır bir yükün altında ezildi.

    "Toplumdaki kutuplaşmayı tırmandırmak AKP'nin aleyhine oldu.

    "İstanbul, Antalya, Adana, Ege ve Akdeniz'in gelişmiş bölgeleri ve Batı Karadeniz'de alınan sonuçlar, seçmenin AKP'yi "merkez partisi" olarak görmediğini gösterdi.

    "Kürt sorunu konusundaki inişli çıkışlı grafiği Güneydoğu seçmenini ciddi bir şekilde rahatsız etti.

    Bu seçimlerden önce hep 1989'daki yerel seçimlere, yani ANAP'ın beklenmedik oy kaybına atıflarda bulunulmuştu. 20 yıl sonra aynı senaryonun tekrarlandığı söylenemez ama AKP'nin her seçimde oyunu artırma efsanesinin sona erdiği çok açık. 30 Mart sabahından itibaren Erdoğan ve arkadaşlarının en büyük sorunu bu inişi durdurmanın yollarını aramak olacak. Bunun hiç de kolay olmayacağı açıktır. Bir kere düşüş başlamayagörsün trenden peşpeşe ayrılmalar başlayabilir. Bundan böyle hem CHP, hem MHP, hem DTP, hatta bir ölçüde SP de, kendilerine daha güvenli bir şekilde iktidar partisini yıpratmayı sürdüreceklerdir.

    29 Mart yerel seçimleri, 2002 Kasım ayından beri yaşanan bir dönemin artık sona erdiğini ilan etmiştir. Bundan sonra neler olacağını kestirebilmek şimdilik pek güç.



    ***



    -HÜRRİYET -

    FATİH ÇEKİRGE - KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ GELİYOR

    Gün ağarırken Ankara'da siyaset henüz uyumamıştı...

    Uyumadı çünkü siyasetin iki merkezinde iki ciddi sonuç vardı...

    Birisi AKP'de, diğeri CHP'de...

    Gün AKP merkezinde nasıl ağardı, önce ona bakalım...

    Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile Gaziantep'ten Mardin'e geçerken bir benzin istasyonunda mola vermiştik...

    Daha çayları henüz söylemiştik ki ''Sayın Bakanım hoşgelmişsiniz'' diyen bir Urfalı masamıza oturdu ve aynen şöyle dedi:

    - Başbakanımızı Urfa'nın vekilleri kandırdı. Fakıbaba'yı aday yapmadı. Bakın görün Urfa'yı kaybedeceksiniz.

    Şimşek bu sözlere bir cevap verememişti... Ama anlamıştık... Hatta arkasından gelen söz şuydu:

    - Eğer bağımsız adayımız Fakıbaba'yı kazanırsa Başbakanımızı kandıran Urfa vekilleri ne olacak?

    Bu sohbetten bir kaç gün sonra Tayyip Erdoğan Urfa'ya gidip Fakıbaba için ''Bu trenden inen bir daha binemez'' demişti.

    Bu bilgiyi şunun için aktarıyorum...

    Tayyip Erdoğan kesinlikle bir kabine değişikliğine gidecek...

    Bununla da kalmayacak, kendisini yanıltan milletvekillerini ciddi şekilde cezalandıracak.

    Peki kabinede kimler gidebilir...

    Nasıl Urfa'da Fakıbaba bileğinin hakkıyla aldıysa Aydın'da da Çerçioğlu öyle almıştır...

    Evet, bu seçimlerin daha çok analizini yapacağız.

    AKP yönetimi içerisinde teşkilatlara dönül çok ciddi değişiklikler olacağını şimdiden biliyoruz...





    ****



    HÜRRİYET - Vatandaştan one minute

    Sandıktan AKP'ye uyarı çıktı. AKP 2004 Yerel Seçimleri'ne göre 2, 2007 Genel Seçimleri'ne göre ise 7 puan kayba uğradı.

    Ege ve Trakya'nın yanı sıra güçlü olduğu Akdeniz ve Güneydoğu'da da umduğunu bulamayan AKP, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük merkezlerde de ciddi oy kaybına uğradı. AKP, en büyük sürprizi ise ağır toplarıyla asıldığı Antalya, Adana, Manisa ve Van'ı kaybederek yaşadı.

    AKP 29 Mart 2009 Yerel Seçimleri'nde, 2004'teki yerel seçime göre 2, 2007'deki genel seçime göre ise 7 puan kaybetti. Türkiye'nin sahil illeri muhalefet partilerine oy verirken, AKP güçlü olduğu Doğu ve Güneydoğu'da da oy kaybetti. Oy kaybı İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük merkezlere de yansıdı. AKP ağır toplarıyla asıldığı Antalya, Adana, Manisa ve Van'da belediye başkanlıklarını kaybetti. AKP Kılıçdaroğlu karşısında İstanbul'da da ciddi oy kaybına uğradı. 22 Temmuz seçiminde büyük coşkuya sahne olan AKP Genel Merkezi dün gece ise bu hayal kırıklığını yansıtan bir sessizliğe büründü.

    Bakan emanetleri gitti

    Erdoğan'ın bakan ve parti yöneticilerine zimmetlediği daha önce AKP'de olan illerden Antalya, Adana, Van, Siirt, Balıkesir, Şanlıurfa, Manisa, Aydın ve Zonguldak'ta seçimi kaybederek büyük bir şok yaşadı. AKP, yine bakan ve parti yöneticileriyle asıldığı Mersin, Eskişehir, Kastamonu, Ordu'da da umduğunu bulamadı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin seçim bölgesi Antalya'yı CHP'ye, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de seçim bölgesi Van'ı DTP'ye kaptırarak kabinenin en çok hüsran yaşayan isimlerinden oldu. AKP'nin ağır topu eski TBMM Başkanı Bülent Arınç da seçim bölgesi Manisa'yı MHP'ye kaptırdı.

    Doğu'daki kaleler DTP'nin

    Doğu ve Güneydoğu kentlerinde seçim yarışı AKP ile DTP arasında geçti. DTP, bu seçimlerde büyük bir çıkış yaparak, 5 ildeki belediye başkanı sayısını sürpriz bir çıkışla 8'e çıkardı. Başbakan Erdoğan'ın "kale" tartışması başlatarak "Diyarbakır'ı istiyorum" dediği Diyarbakır'da AKP ile arasında büyük fark açan DTP, AKP'nin Doğu illerinde kalesi olarak bilinen Van ve Siirt'te kazanarak büyük sürpriz yaptı. 2004 yerel seçimde kazandığı Batman, Hakkari, Şırnak ve Tunceli'de mevcut belediye başkanlıklarını koruyan DTP, 2004 seçimlerinde MHP'nin kazandığı Iğdır'da seçimi kazandı. DTP seçimden önce hedef olarak açıkladığı Van'da ise Abdullah Öcalan'ın eski avukatı Bekir Kaya ile seçimleri kazandı.

    Enişte torpili yapmadılar

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'ın memleketi Siirt'te, kendisine vekillik yolunu açan Mervan Gül'e "vefa"sının faturasını ise seçim kaybederek ödedi. Siirt seçmeni, Mervan Gül'ün kötü yönetiminin bedelini AKP'nin yeni adayına da ödeterek, "enişte torpili" yapmadı.

    'Cekete' inat Fakıbaba

    AKP kendisini aday göstermeyince bağımsız aday olan ve seçime "Ceketimizi koysak kazanırız" sözlerine inat ceketli eylemler yaparak damgasını vuran Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, seçimin kazananı oldu. İstanbul'da CHP'nin oylarını ciddi ölçüde arttıran Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da MHP'nin oylarını katlayan Mansur Yavaş, oylarını ikiye katlayan SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile mevcut belediyelerini korumanın yanı sıra Van ve Siirt'i de AKP'nin elinden alan DTP seçimlerin sürpriz kazananlarıydı.

    Ergenekon'dan CHP çıktı

    Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan, aralarında Gazeteci Tuncay Özkan, Esenyurt Belediyesi eski Başkanı Gürbüz Çapan, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, suç şebekesi lideri olduğu iddia edilen Sedat Peker, emekli Albay Fikri Karadağ'ın da aralarında bulunduğu sanıkların oy kullandıkları 9909 no'lu sandıktan CHP çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kullanılan 71 oydan 70'i geçerli sayıldı. Sandıktan 28 oy CHP'ye, 16 oy DTP'ye, 11'er oy MHP ve AKP'ye, 3 oy BBP'ye ve 1 oy da SP'ye çıktı.

    Yazıcıoğlu'na Sivas vefası

    BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun seçimlerden hemen önce beklenmedik ölümü, partisine Sivas belediyesini kazandırdı. Büyük bir vefa örneği veren Sivaslılar, BBP'nin oy oranını yüzde 100'den fazla arttırarak, BBP'li aday Doğan Ürgüp'ün kazanmasını sağladılar. Yazıcıoğlu, kazadan önce iktidara yürümek için Sivas'ı model yapacaklarını belirterek, "55 yaşıma girdim ve bunun yarısı çile yumağı halinde geçti. Ortaya bir eser çıkarmalıyız. Türkiye'ye model olacak, tek evladımız gibi koruduğumuz platonik aşkım olan Sıvas'ı bize verin" demişti. Sivas'ta bir önceki seçimde AKP'nin adayı 50 oyla belediye başkanı seçilmiş, BBP'nin oyu yüzde 20'de kalmıştı.


#30.03.2009 14:25 0 0 0
  • ya iyi güzelde...ekonomik krizin faturası deniyor..ekonomik krizin vurduğu avrupa ükelerinde hükümetler istifa etti..halk desteği kalmadı..
    ekonomik kriz vurdumu 2002 seçim sonuçları gibi vurur...

    Akp %40 oy aldı:)bu nasıl iş...

    bazı adaylarda hatalar yapılmıştır o ayrı..başbakanı yanıltan o milletvekilleride bunun sonucuna katlanır birdahaki genel seçimlerde..
#30.03.2009 14:37 0 0 0
  • AKP şaşırtmadı.. ama artık daha bıçak sırtı bir durumda bence..
    DTP'nin 8 ilde(yanlışsa düzeltin) belediye başk. alması açıkcası beni üzdü ve şaşırttı.. d.bakirda yuksek oranda oy aldılar.. Van ona keza...deger iller :(
    buralarda niçin kaybedildi onu düşünmek lazm..
#30.03.2009 14:54 0 0 0
ChE ChE foto
  • AKP galip gelmesine rağmen,

    son genel seçimde %47 olan oy oranı,şu an %38.9 a düştü hala galip biziz,bu ülkede tekiz tafralarıyla aynı HALİFE siyasetine devam ederse,
    bir sonraki seçimde ne olacağını beni şahsen şaşırtmasına rağmen,türk halkı uyarı olarak göstermiştir.

    zira,urfa gibi güçlü oldugu biryerde,CEKETİMİ KOYSAM KAZANIRIM mantıgıyla,çok komik bir şekilde bağımsız adaya kaptırdılar orayı,halkı küçük görmenin cezasını çektiler.

    AKP bu seçimde milletten çok büyük bir ihtar aldıgının farkına varacakmı hep birlikte göreceğiz....
#30.03.2009 15:23 0 0 0
  • saol arda bende sizi tebrik ederim(:

    buarda gercekten dtp nin yükselişi sinirlerimi bozdu bunu yazmadan geçemicem!!!....
#30.03.2009 17:54 0 0 0
  • SAMSUN'u da AKP.aldi ama cogu yerde hüsrana ugradik.Malesef Halk kendi sopasini gösterdi.Ama hayirlisi insallah düzeltirler ve ayni hiz devam ederler.Yoksa TÜRKIYE biraz daha oldugu yerde sayabilir,ALLAH korusun tabi,insallah bu ceza demek istiyorum Hükümeti kamcilar tam gaz hizmete ve refaha erdirir halki.
#30.03.2009 18:05 0 0 0
  • neyse tek dediğim bu kadar DTPLİ PKKLI ARASINDA BİR TÜRK OLARAK YAŞAMAK büyük ERDEMDİR benim içinn


    alparslan türkeşin bir lafı wardır :Bölünme kabul etmez, kutsal bir bütün halinde Büyük Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz...

    Ülküsüz insan çamurdan farkı olmayan bir varlıktır.
#30.03.2009 18:15 0 0 0
  • sivas koca reise vefa borcunu ödedi
    ama şu DTP fazlasıyla canımı sıktı
#30.03.2009 18:17 0 0 0
  • oncelikle bu secimlerin millete hizmet olarak donmesını dılıyorum...

    oyumu, bizim burda adayı olmadıgı halde.. tkp e verdm

    aksama dogru.. Tv actıgımda ugur dundar eh dedim bakım ne yumurtlıcak izleyenler farkına varmıstır agzı kulagındaydı... ole bı konusuyorki dedim akp %30 mı dustu.. :D
    bu krize ragmen akp adam akıllı oylar aldı.. bana gore onlar adına buyuk basarıdır... inş
    hizmet olarak vatandasa geri donecektır... hayırlı olsun...

    ugur dundar'dan bir bomba : batıya ve buyuk sehirlere gidildikce egitim seviyesi yuksek oldugundan.. oyların chp ye kayıdıgını goruyoruz... gulerek.. bole birsey ima etti acaba kulaklarımmı yanlıs duydu bunu farkeden baska arkadaslar varmı ?
#30.03.2009 18:20 0 0 0
  • ama şu DTP fazlasıyla canımı sıktı o it sürüse oy verende onlar gibi benim gözümde İT'TİRarkadaşım saygı çemberini zorluyorsun.bu ne dtp 2,5 milyon oy aldı saygı göstermek zorundasın.saygı göstermesende böyle aşağılayıcı laflar kulanamasın.
    insanlığa aykırıdır.tabi bazılara insan demek bin şahit ister.
    saygılarımla
#30.03.2009 18:32 0 0 0
  • tabiki herkez birbirine saygı duymak zorundadır...

    ama bebek kailine katil demeyen ve ppkkaya terör örgütü demeyen bi zihniyete karşı bence kimse saygı beklememelidir,bu benim düşüncem...

    bende ardaya katılıyorum hatta daha fazlasını bile söleyebilirim ama burası yeri deil!!!.....
#30.03.2009 18:54 0 0 0
#30.03.2009 19:02 0 0 0
  • tabiki herkez birbirine saygı duymak zorundadır...

    ama bebek kailine katil demeyen ve ppkkaya terör örgütü demeyen bi zihniyete karşı bence kimse saygı beklememelidir,bu benim düşüncem...

    bende ardaya katılıyorum hatta daha fazlasını bile söleyebilirim ama burası yeri deil!!!.....





    tabi istediğini söyelyebilirsin insanın içinde gelen birşey.ama unutmaki hiç bbir faydası olmaz.
    aksine böyle laflar dtp nin ekmeğine yağ sürmek gibi bir şeydir.
    saygılarıomla.
#30.03.2009 19:05 0 0 0


  • bende onu dedim zaten burası yeri değil diye(:

    evet dedim ya herkez herkeze saygı duymak zorunda anlamaya,öğrenmeye çalışmalı ve bence en önemlisi okumalı araştırmalı...
    bu konuda dediğim gibi tartışmanın bile alemi yok ki onların ekmeğine yağ sürmek gibi bi durum hiç yok(:

    ilk önce onlar kundaktaki bebeklerin hesabını versinler ondan sonra birşeyrin mücadelesini demokratik olarak versinler...

    yani burda konusulcak bile bi durum yok aslında((:
    yine söylüyorum terör örgütüne terör örgütü demeyen herkim olursA olsun tanımam saygı falanda duymam bunuda benden kimsenin beklemeye hakkı yok...

    ben sadece burdaki ortamda ailemden aldığım terbiye ve burdaki insanlara saygımdan sadece bukadarını yazarım..anlayan beni çok iyi anlar zaten(.

#30.03.2009 19:14 0 0 0
  • ilk önce onlar kundaktaki bebeklerin hesabını versinler ondan sonra birşeyrin mücadelesini demokratik olarak versinler...
    bu sadce senin görüşüğn tabi bunlar ne kadar doğru olduğu tartışılır.saygı gösterip saygı saygı göstermemn en doğal hakın.
#30.03.2009 19:18 0 0 0
  • tabiki benim görüşüm (: arkadasım burda zaten görüşlerimizi paylasıyoruz(:

    evet buda benim en doğal hakkım seninde olduğu gibi...
#30.03.2009 19:22 0 0 0
  • ben sadece burdaki ortamda ailemden aldığım terbiye ve burdaki insanlara saygımdan sadece bukadarını yazarım..anlayan beni çok iyi anlar zaten(.

    ama her ne hikmetse herkes senin gibi ailesinden terbiye alamiyor.
    ama şu DTP fazlasıyla canımı sıktı o it sürüse oy verende onlar gibi benim gözümde İT'TİRörnek. buna benzer çok
#30.03.2009 19:41 0 0 0
  • belediye başkanlarına başarılar vede iyi hizmet vermelerini diliyorum

    konya yine eski belediye başkanını istedi hayırlı uğurlu olsun
#30.03.2009 19:55 0 0 0