Beden Ve Pala

Son güncelleme: 01.05.2009 16:02
  • Beden Ve Pala - Beden Ve Pala Nedir

    İğnelerin beden veya pala denen sap kısımları en sıradan kesimlerini oluşturur. Dikkat edilecek pek fazla bir hususiyet çeşitlilik arzetmez.. Ama bu hepsi budur anlamına da gelmez..
    İğne bedeninde en önemli husus toplam uzunluğun önemli bir parçasını oluşturmasıdır. İlk bakışta bu çok bir şey değil gibi görünür ama iğnenindolayısıyla bedenin uzunluğu bazı detayları ortaya koyar.
    Beden boyu uzadıkça üzerindeki yemin doğallığı hem hareket hem görüntü olarak azalır. Tasma anında iğnenin batacağı yer derinleşir yani mideye daha yaklaşır. Dişli balıkların bilhassa lüfer gibi yemi kapıp kaçan balıkların misinayı kesme ihtimali azalır. Diğer yandan güçlü çenesi olan irice balıklarda iğnenin kırılması ihtimali artar şöyle ki iğnenin ucu derinde olunca sapından çeken misina balığın ağzı/çenesi ve iğnenin battığı yer bir kaldıraç gibi olur.

    noimage

    İğne ucu ve çene sabittir. Siz misina ile çekince iğnenin battığı yerden değiliğne bedeninden çekmeye başlarsınız. Eğer balık o esnada çekiş yönünüze dik bir açıya zorlarsa iğnenin sapını asılıyor değil sanki bir kibrit çöpünü kürdanı kırmak için iki ucundan kıvırıyor gibi olursunuz iğne sapından kırılır gider.. Elbette resimdeki uskumru bu kadar güçlü bir çeneye sahip değildir ama bu resim kolaydaydı düzeltmek için Mercan çipura gibi güçlü çeneli balıklar ancak böyle yapıp iğne kırabilecek damağa sahiptir.
    Denebilir ki beden büyüdükçe balıklar daha az vuracaktır.. Ama aberdeen gibi uzun bedenli iğneler son derece popülerdir.. Neden? Zira balıkların pek çoğunun ağzında körük tabir edilen ince bir zar mevcuttur. Bu zarı körük gibi genişletip yemleri yutarlar. Uzun bedenli bir iğne bu körüğü aşarak balığın dayanıklı çene/baş taraflarından yakalamınızı sağlar. Kısa bedenli bir iğne isebüyük ihtimalle körükten yakalayacaktır körük ise balığı çekecek kadar güçlü olmaz yırtılır balık kurtulur..
    Anlaşılacağı üzere uzun bedenli iğneler körüklü ağzı olan balıklar için uygundur ki pek çok balık bu tanıma uyar..
    Kısa bedenli/palalı iğneler ise tipik dişli/çeneli balıklar için daha uygundur. Mercan karagöz lüfer palamut gibi. Zira bu gibi balıkların çeneleri kolay yırtılmayacak kadar güçlüdür. Üstelik pek çoğunun damakları yani ağzının iç kısımları sert ezici dişlerle doludur. Uzun pala bir iğnenin bu dişlerin olduğu yerde batması çok daha zordur. Diğer yandan güçlü çenelerin kısa palayı kırdıracak kadar bahsedilen kaldıraç etkisi göstermesi daha zordur. Çipuranın örneğin iğne kırması bu mevzuya dayanır. Dişleriyle ezerek değil palası uzun kaldığı için iğneyi kırar gider..
    Ama iğne beden boyu seçiminde balığın çene/ağız yapısı tek kriter değildir. Örneğin palamut ve lüfer için kısa pala iğneler çok uygun değildir. Zira lüferiğneyi kıracak kadar zorlamaz ama kolayca misinayı kesebilir. Kısa pala bir iğnelüfer tarafından yutulursa misinanın hemen hiç şansı olmaz. Palamut ise kısa pala bir iğneyi ağzının içinde öyle sallayabilirki kolayca kurtulabilir biraz daha derinden yakalanması ile kurtulma şansı azalır.
    Beden hakkında bir diğer husus ise bazı aksesuarlara sahip olabilmesidir. En iyi bilinen aksesuar beden üzerinde yem tutucu ilave damaklar olmasıdır.

    noimage

    Bu gibi çift tırnaklı bedeni olan düz iğneler hemen her tür kesilmiş yem kurt ve karides için son derece verimlidir. İğne sapını yemle gizleyerek görüntüyü bir hayli iyileştirirler.

    noimage

    Bu şekilde beden üzerinde tek damak olan iğneler ise aslen havyar tek bir yumurta olarak takmak için kullanılırlar. Ama farklı amaçlarla kullanılmaları da elbette mümkündür. Bilhassa mısır ve bezelye ile tatlı suda iyi netice verdikleri görülür.

    noimage

    Bu tür iğneler ise tipik çift damaklı olanla aynı amaçta olsalarda özel beden eğimleri nedeniyle müren gelincik gibi balıklarda daha avcıdırlar.
    Elbette aksesuar denince sadece damaklar anlaşılmaz.. Şöyle şeylerde mevcuttur:

    noimage

    Bu nasıl şeydir böyle.. Bu bir kurt/solucan iğnesidir ve bilhassa tatlı suda son derece verimlidir. Kurdu (sahte veya canlı) takarsınız.. Ortasındaki bölüm hem onu geri kaçırmaz hemde ağırlık sağlar. Böylece daha ileri fırlatabilirsiniz..

    noimage

    Bu ise defileye çıkmaya çalışan bir iğne değil eriyen tip (hamur gibi) yemler için bir düzenlemedir. Özellikle sazan ve kefal gibi avlar için uygundur. Bu file yerineözel bir yay bulunan modellerde mevcuttur..

    noimage

    Bu da bedeni yamulmuş bir iğne olmalı.. Ama değil.. Bu da ilginç bir model.. Bu özel eğrilik sayesinde iğne balığın ağzında döner ve Her zaman çenelere doğru yönelir. Böylece balığın ağzından iğnenin kurtulması şansı azalır daha çok vuruş yakalama ile neticelenir.
    Benzer şekilde son derece ilginç beden modelleri görebilirsiniz. Belli başlı ve ilginç seçimleri buraya almaya çalıştık. Ama bundan kat kat fazlasına rastlamanız mümkündür..
#01.05.2009 16:02 0 0 0