Kutub-i Sitte Hadis-i Şerifleri

Son güncelleme: 07.10.2010 05:16
  • 7231 - Amr Ibnu'l-As radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Suphesiz, her derede, ademoglunun kalbinden bir parca bulunur (yani kalp her seye karsi bir ilgi duyar). Oyleyse kimin kalbi butun parcalara ilgi duyarsa, Allah onun hangi vadide helak olacagina hic aldirmaz. Kim de Allah'a tevekkul ederse, kalbinin her seye (ilgi kurarak dagilmasini onlemek icin) Allah ona yeter."

    HIKMET

    7232 - Hz. Ebu Eyyub radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir adam gelerek: "Ey Allah'in Resulu! Bana (dini) ogret ve fakat cok ozlu olsun!" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Namazina kalktigin vakit (dunyaya) veda edenin (namazi gibi) namaz kil. Sonradan (pisman olup) ozur dileyecegin soz soyleme. Insanlarin elinde bulunan (dunyalik seylerden) umidini kesmeye azmet!" buyurdular."

    7233 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bir meclise oturup hikmetli soz dinleyip, sonra bu meclisten bahsederken isittigi seylerin sadece kotu kisimlarini anlatan bir kimsenin misali, bir cobana gelip: "Ey coban, surunden bana bir koyun kes!" deyince, cobandan: "Git en iyisinin kulagindan tut al" iznine ragmen gidip surunun kopeginin kulagindan tutan adamin misalidir."
    Ebu'l-Hasen Ibnu Seleme de bu hadisin bir mislini rivayet etmis, ancak rivayetinde su farkliliga yer vermistir: "Surunun en iyi koyununun kulagini tut"

    ALCAK GONULLU OLMA

    7234 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri buyurdular ki: "Buyukluk benim ridamdir, azamet de benim izarimdir. Kim, bunlardan birinde benimle iddialasmaya kalkarsa, onu cehenineme atarim."

    7235 - Ebu Sa'idi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim Allah Teala hazretlerinin rizasi icin bir derece tevazu izhar eder (alcak gonullu) olursa, Allah, onu bu sebeple, bir derece yukseltir. Kim de Allah'a bir derece kibirde bulunursa, Allah da onu bu sebeple bir derece alcaltir, boylece onu esfel-i safiline (asagilarin asagisina) atar."

    7236 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Medine ehlinden bir cariye bile Resulullah aleyhissalatu vesselam'in elinden tutardi ve Aleyhissalatu vesselam elini onun elinden cekmezdi de, cariye ihtiyaci icin, O'nu Medine'nin istedigi semtine ceker gotururdu. (Resulullah tevazu gosterir, itiraz etmezdi)."

    HAYA

    7237 - Hz. Enes ve Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Her dinin (kendine has temel) bir huyu vardir. Islam'in bu huyu, hayadir."

    7238 - Ebu Bekre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Haya imandandir. Iman (sahibi) ise cennettedir. Hayasizlik (ve bundan kaynaklanan kabaliklar, cirkin ve kirici sozler) cefa (eziyet, zulum, haksizlik)dan bir parcadir. Cefa (eden de) cehennemdedir."

    7239 - Ebu Sa'idi'I-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaninda oturuyor idik. (Bir ara): "Size Abdulkays kabilesinin gonderdigi heyet geldi" buyurdular. Halbuki icimizden hic kimse (henuz heyetin geldigini) gormemisti. Hakikaten geldiler ve konakladilar. Sonra Aleyhissalatu vesselam'in huzuruna geldiler. Onlardan Esecc el-Asari (adinda biri) konaklama yerinde kaldi, o sonradan geldi. Cunku o, bir konaga indi, devesini ihtirdi. Yolculuk elbisesini bir kenara birakti. Sonra (taze elbise giyip, oyle) Aleyhissalatu vesselam'in huzuruna cikti. Resulullah aleyhissalatu vesselam da ona: "Ey Esecc! Sende aziz ve celil olan Allah'in sevdigi iki haslet vardir: Hilm (acele etmemek) ve teenni ile hareket etmek" buyurdular. Esecc: "Ey Allah'in Resulu! Bu hasletler, cibilliyetimde (fitratimda dogustan getirdigim) bir sey mi, yoksa sonradan (iradi gayretimle) meydana gelen bir sey mi?" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Hayir! Yaratilisinda bulunan bir seydi buyurdular."

    7240 - Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Esecc el-Asari'ye: "Muhakkak ki sende Allah'in sevdigi iki haslet var: Hilm (acele etmemek) ve haya" buyurdular."
#11.10.2009 16:40 0 0 0
  • 7241 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah indinde kisinin yuttugu en sevapli yudum, Allah'in rizasini dusunerek kendini tutup, yuttugu otke yudumudur."

    ALLAH KORKUSUYLA AGLAMAK

    7242 - Abdullah Ibnu'z-Zubeyr radiyallahu anhuma'nin anlattigina gore, "Kendilerinin muslumanligi kabul etmeleri ile, Allah'in onlari azarladigina dair (su) ayetin inmesi arasinda dort yildan fazla zaman olmamistir."
    "Onlar, daha once kendilerine kitap verilen ve zaman gectikce kalpleri katilasankimseler gibi olmasinlar. Cunku onlarin cogu yoldan cikmis kimselerdi" (Hadid 16).

    7243 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cok gulmeyin, cunku cok gulmek kalbi oldurur."

    7244 - Bera radiyallahu anh anlatiyor: "Biz Resulullah aleyhissalatu vesselam'la birlikte bir cenazede beraberdik. Aleyhissalatu vesselam kabrin kenarina oturup agladilar, oyle ki (goz yaslariyla) toprak islandi. Sonra da: "Ey kardeslerim Iste (basimiza gelecek) bu ayni (olum hadisesi) icin iyi hazirlanin" buyurdular."

    7245 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sinek basi kadar bile olsa, gozunden Allah korkusuyla yas cikan ve bu yasi yanak yumrusuna degecek kadar akan hicbir mu'min kul yoktur ki, Allah onu (ebedi) atese haram etmesin!"

    7246 - Hz. Muaviye Ibnu Ebi Sufyan radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ameller kap(ta bulunan madde) gibidir. En asagisi (yani dipteki kisim) guzelse en yukarisi (yani ust kismi) da guzel olur; en asagisi bozulursa en ustu de bozulur."

    7247 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Eger kisi namazini herkesin gozu onunde kilinca (edebine uygun kilar) guzel yapar, tek basina kimsenin gormedigi durumda kilinca da (edebine uygun kilar) guzel yaparsa, Allah Teala hazretleri (onun ibadetinden memnun kalir ve:) "Bu (kullugunu riyasiz yapan) gercek bir kulumdur" der."

    7248 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Ey mu'minler! Amel ve ibadetlerinizi) itidal uzere yapin, ifrattan kacinin. Zira sizden hic kimseyi (atesten) ameli kurtaracak degildir."
    Sahabiler: "Seni de mi amelin kurtarmaz, ey Allah'in Resulu!" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Beni de, buyurdular. Eger Allah kendi katindan bir rahmet ve fazl ile benim gunahlarimi bagislamazsa beni de amelim kurtarmaz!" buyurdular."

    RIYA VE SUM'A

    7249 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah'u Teala hazretleri soyle buyurmustur: "Ben her cesit sirkten mustagniyim. Oyleyse, kim benim icin isledigi bir amele birden baskasini ortak ederse ben ondan uzagim ve benim icin yaptigi o is, bana degil, ortak ettigi kimseyedir."

    7250 - Ebu Said radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gun) yanimiza geldi. Biz o sirada Mesih Deccal'i muzakere ediyorduk. Dediler ki: "Ben size, nazarimda sizin icin Mesih Deccal'den daha urkutucu bir seyi haber vereyim mi?"
    "Evet! Ey Allah'in Resulu! Soyleyin!" dedik.
    "Sirk-i hafidir (gizli sirk). Mesela, kisi kalkar, namaz kilar, bu namazini, kendisine bakanlar sebebiyle guzel kilar, (iste bu, gizli sirke bir ornektir)" buyurdular."
#11.10.2009 16:40 0 0 0
  • 7251 - Seddad Ibnu Evs radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ummetim hakkinda en ziyade korktugum sey, Allah'a sirktir. Bu sozumle, ummetimin donup de tekrar gunese veya kamere veya puta tapacaklarini demek istemiyorum. Fakat beni korkutan sey, Allah'tan baskasi icin yapacaklari ameller ve (spor maksadiyla kilinan namazda, sihhat niyetiyle tutulan oructa oldugu uzere, amellerde Allah rizasindan baska maksatlari on plana getirme gibi) gizli arzulardir."

    7252 - Ebu Saidi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Her kim (ibadetini gosteris icin) halka isittirirse, Allah o kimseyi (yani gayesini halka) isittirir ve kim (ibadetinde) riyakarlik ederse Allah onun riyakarliginin cezasini (dunyada) verir."

    HASED

    7253 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Hased (cekememezlik) hayirlari yer bitirir, tipki atesin odunu yeyip tukettigi gibi. Sadaka hatalari sondurur, tipki suyun atesi sondurmesi gibi. Namaz, mu'minin nurudur. Oruc atese karsi perdedir."

    BAGY (ZULUM VE KOTU MUAMELE)

    7254 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sevabi en cabuk gelen hayirli amel mahlukata iyilik ve sila-i rahimdir. Cezasi en cabuk gelen kotu amel de bagy (mahlukata kotu muamele, zulum) ve sila-i rahm'i kesmektir."

    7255 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Bana "mutevazi olun, birbirinizin hukukuna tecavuz etmeyin" diye Allah Teala hazretleri vahiyde bulundu" buyurdular."

    VERA' VE TAKVA

    7256 - Abdullah Ibnu Amr radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a: "En efdal insan kimdir?" diye sorulmustu. "Kalbi mahmum (pak), dili dogru sozlu olan herkes" buyurdular. Ashab: "Dogru sozlulugun ne demek oldugunu biliyoruz. Mahmumu'l-kalb ne demektir?" diye sordu.
    "(Mahmum kalb), Allah'tan korkan tertemiz kalptir, icinde gunah yoktur, zulum yoktur, kin yoktur, hased yoktur" buyurdular."

    7257 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ey Ebu Hureyre, vera sahibi ol (harama goturme suphesi olan seylerden de kacin) ki insanlarin Allah'a en iyi kulluk edeni olasin! Kanaatkarligi esas al ki insanlarin Allah'a en iyi sukredeni olasin. Nefsin icin sevdigini insanlar icin de sev ki (kamil) mu'min olasin. Sana komsu olanlara iyi komsuluk et ki (kamil bir) musluman olasin. Gulmeyi az yap, zira cok gulmek kalbi oldurur."

    7258 - Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Tedbir gibi akil yoktur. Sakinmak gibi vera' yoktur. Iyi huy gibi haseb (itibar vesilesi) yoktur."

    7259 - Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ben bir kelime -Osman dedi ki: "Bir ayet"- biliyorum. Eger insanlarin hepsi onu tutsaydilar hepsine kafi gelirdi."Ashab: "Ey Allah'in Resulu, bu hangi ayettir?" dediler, Aleyhissalatu vesselam: "Ve kim Allah'tan korkarsa, AIIah o kimseye (darliktan genislige) bir cikis yolu ihsan eder" (Talak 2) ayetini okudu."

    KISIYI IYI SIFATLARIYLA ANMA

    7260 - Ebu Zuheyr es-Sakafi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bize, Nebavet veya Benavet'te -ravi dedi ki: Benave, Taif'te bir yerdir- hitapta bulundu ve dedi ki: "Cennet ehlini cehennem ehlinden tefrik edip bileceginiz zaman yakindir." Ashab: "Ne ile bilecegiz ey Allah'in Resulu?" dediler. Resulullah aleyhissalatu vesselam acikladi:
    "(Kisiler hakkinda yapacaginiz iyilikle anma ve kotulukle anma suretiyle, sizler, birbirinize karsi Allah'in sahitlerisiniz, (sizin hayirla yadettikleriniz cennetliktir, zemmederek, kotuluyerek andiklariniz da cehennemliktir)."
#11.10.2009 16:41 0 0 0
  • 7261 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adam, Resulullah aleyhissalatu vesselam'a: "Yaptigim isin iyilik veya kotuluk oldugunu nasil anlayabilirim?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Komsunun "iyi yaptin!" dedigini isitirsen iyilik yaptin demektir. Eger "kotuluk yaptin!" dediklerini isitirsen, kotuluk yaptin demektir" buyurdular."

    7262 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cennetlik kisi o kimsedir ki, Allah kulagini hakkinda halkin hayirli ovguleriyle doldurmustur, kendisi de hayirla yadedildigini isitir. Cehennemlik olan da, kendi kulaklari, halkin hakkindaki kotu anmalariyla dolan ve bunu bizzat isiten kimsedir."

    NIYET

    7263 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Surasi muhakkak ki insanlar Kiyamet gunu niyetleri uzere diriltilecekler."

    EMEL VE ECEL

    7264 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ihtiyar kimsenin kalbi iki seyin sevgisinde daima genctir: "Hayat sevgisi, cok mal sevgisi."

    7265 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Eger ademoglunun iki vadi dolusu mali olsaydi bir ucuncusunu isterdi. Onun nefsini ancak toprak doldurur. Allah tevbe edenlerin tevbesini kabul eder."

    AMELDE DEVAM

    7266 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Farz olmayan amelden gucunuz yettigi kadar yuklenin. Cunku amelin hayirlisi devamli olanidir, az bile olsa."

    7267 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, bir tasin uzerinde namaz kilmakta olan bir adamin yanindan gecip Mekke'nin kenarina geldi. Orada bir muddet durdu. Sonra ayrildi. Adami ayni vaziyette namaz kiliyor buldu. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam ayaga kalkti, ellerini birlestirdi, sonra soyle hitap etti: "Ey insanlar! Mutedil olun!" ve bu sozunu uc kere tekrarlayip, sonunda: "Siz ibadetten usanmadikca, Allah da size ihsan etmekten usanmaz!" buyurdular."

    GUNAHLARI HATIRLAMAK

    7268 - Hz. Aise radiyallahu anhanlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bana: "Ey Aise! Ehemmiyetsiz gorulen amellere karsi aman dikkatli ol! Cunku onlar icin de Allah (tarafin)dan (vazifelendirilmis) arastirici bir melek vardir."

    7269 - Sevban radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ummetimden birkisim insanlari bilirim ki, Kiyamet gunu Tihame daglari emsalinde bembeyaz (tertemiz) hayirlarla gelirler. Aziz ve celil olan Allah Teala hazretleri o sevaplari sacilmis toz haline getirir (degersiz kilar, kabul etmez)."
    Sevban dedi ki : "Ey Allah'in Resulu! Onlari bize tavsif et, durumlarini acikla da, bilmeyerek biz de onlardan olmayalim!" Aleyhissalatu vesselam acikladilar:
    "Onlar sizin din kardeslerinizdir. Sizin cinsinizden insanlardir. Sizin aIdiginiz gibi onlar da gece (ibadetin)den nasiplerini alirlar. Ancak onlar, Allah'in yasaklariyla tenhada basbasa kalinca o yasaklari ihlal ederler, cignerler."

    TEVBE

    7270 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Gunahlariniz semaya ulasacak kadar cok bile olsa, arkadan tevbe etmisseniz, gunahiniz mutlaka affedilir."
#11.10.2009 16:41 0 0 0
  • 7271 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah, kulunun tevbesine su adamin sevinmesinden daha cok sevinir (yani razi olur): Adam yolculuk halindedir. Bir susuz colde bindigi devesini kaybetmistir, onu aramaya koyulur. Sonunda aramalari adami cidden yorup aciz birakinca (susuzluk ve sicaktan oldugu yerde olmek uzere, yere yatar), elbisesini basina cekip ortunur. Iste kendisi o halde iken, devesini kaybettigi yerde hayvanin ayak seslerini duyar. Yuzunden ortuyu kaldirir ve karsisinda devesini gorur."

    7272 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Gunahtan tevbe eden, bir gunah islememis gibidir."

    7273 - Ibnu Makil anlatiyor: "Babamla birlikte Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh'in yanina girdim. Bu ziyaret sirasinda o: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in "pismanlik tevbedir" dedigini nakletti. Babam: "Aleyhissalatu vesselam'dan bunu bizzat isittin mi?' diye sordu. Abdullah: "Evet!" dedi."

    7274 - Abdullah Ibnu Amr radiyallahu anh arilatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri, kulun tevbesini, can bogaza gelmedikce kabul eder."

    OLUMU HATIRLAMAK

    7275 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam ile birlikte idim. Ensardan bir zat gelerek Aleyhissalatu vesselam'a selam verdi. Sonra da: "Ey Allah'in Resulu! Mu'minlerin hangisi en faziletlidir?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Huyca en iyisidir!" buyurdular. Adam: "Mu'minlerin hangisi en akillidir?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Olumu en cok hatirlayandir ve olumden sonra en iyi hazirligi yapandir. Iste bunlar en akilli kimselerdir" buyurdular."

    7276 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Birinizin eceli bir yerde oldugu zaman ihtiyac onu oraya sicratir. Sonra kalan omrunun sonuna varinca aziz ve celil olan Allah onun ruhunu orada alir. Kiyamet gunu, o yer: "Ey Rabbim! Iste bu, bana emanet ettigin (cesed)dir!" der."

    7277 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Olu kabre konulur. Salih kisi, kabrinde korkusuz ve endisesiz oturtulur. Sonra kendisine: "Hangi dinde idin?" denilir. "Islam dinindeydim" der. "Su adam nedir?" denilir. "O, Allah'in Resulu Muhammed'dir, bize Allah indinden acik deliller getirdi, biz de onu tasdik ettik" der. Ona: "Allah'i gordun mu?" denilir. O: "Allah'i gormek hic kimseye mumkun ve muvafik degildir" der. Bu safhadan sonra cehenneme dogru bir delik acilir. Oraya bakar, ates alevlerinin birbirini kirip yok etmeye calistigini gorur. Kendisine: "Allah'in seni korudugu atese bak!" denilir. Sonra ona cennet cihetinden bir delik acilir ve onun guzelliklerine ve icinde bulunan (nimet)lere bakar. Kendisine: "Iste senin makamin!" denilir ve yine ona: "Sen bunlar hususunda yakin (kesin iman) sahibi idin. Bu iman uzere oldun, bu iman uzere yeniden diriltileceksin insaallah!" denilir.
    Kotu adam da kabrinde korku ve endise ile oturtulur. Kendisine: "Hangi dinde idin?" diye sorulur. "Bilmiyorum" diye cevap verir. Kendisine: "Bu adam kimdir?" denilir. Halki dinledim, bir seyler soyluyorlardi, onu ben de soyledim" der. Ona cennet cihetinden bir delik acilir. Cennetin guzelliklerine, icinde bulunan nimetlerine bakar. Ona: "Allah'in senden uzaklastirdigi su cennete bak!" denilir. Sonra ona cehenneme dogru bir delik acilir. Oraya bakar. Alevlerin birbirini yeyip yoketmekte oldugunu gorur. Ona: "Iste makamin burasidir. Sen cehennemin varligi hususunda sekk (ve inkar) icerisinde idin, bu sekk uzere oldun ve bu sekk uzere diriltileceksin insaallah!" denilir."

    7278 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Mu'min) olu, kabre girdimi, gunes batisindaki haliyle ona temsil edilir. Bunun uzerine olu oturup ellerini gozlerine surer ve: "Beni birakiniz namaz kilayim" der."

    7279 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Surun iki sahibinin ellerinde iki boynuz bulunur. Ne zaman (uflemekle) emrolunacaklarini dikkatle gozleyip dusunurler."

    7280 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Yahudilerden bir adam Medine carsisinda: "Hz. Musa'yi insanlar uzerine secen Zat'a yemin olsun!"demisti. Ensardan bir zat elini kaldirip herife bir tokat indirdi.
    "Demek boyle dersin ha! Ustelik Resulullah aleyhissalatu vesselam aramizda oldugu halde!" dedi. Durum Resulullah aleyhissalatu vesselam'a anlatildi. Aleyhissalatu vesselam: "Aziz ve celil olan Allah buyurmustur ki: "Sura ufurulur ve Allah'in dilediklerinden baska goklerde kim var, yerde kim varsa dusup olur. Sonra bir daha sura uflenir ve onlar kabirlerinden kalkip bakisirlar" (Zumer 58). Ben, basini ilk kaldiran olacagim. Ben, arsin ayaklarindan birini tutan Hz. Musa aleyhisselam ile karsilasirim. Bilemem, o basini benden oncemi kaldirdi, yoksa o, Allah'in carpilip yikilmaktan istisna tuttuklarindan midir? Kim de: Ben Yunus Ibnu Metta'dan daha hayirliyim (ustunum) derse suphesiz yalan soylemis olur."
#11.10.2009 16:42 0 0 0
  • 7281 - Ebu Musa el-Es'ari radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kiyamet gunu, insanlar uc defa AIlah'a arzolunacaklar. Iki arza mucadele ve mazeretlerden ibarettir. Ucuncu arzaya (sunusa) gelince, (insanlarin isledigi amellerin yazili oldugu defterler o zaman ellere ucacaklar (yani hizla verilecektir). Artik defteri kimisi sag eliyle tutacak ve kimisi sol eliyle tutacaktir."

    7282 - Hz. Hafsa radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ben Bedir ve Hudeybiye'ye katilanlardan hic kimsenin cehenneme girmemesini umid ederim" buyurdular. Ben: "Ey AIlah'in Resulu! Allah Teala hazretleri: "Sizden cehenneme varmayacak hic kimse yoktur. Bu senin Rabbin katinda kesinlesmis bir hukumdur" (Meryem 71), buyurmadi mi?" dedim. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam: "(Ey Hafsa!) Sen Allah'in: "Sonra biz, Allah'tan korkup (O'na karsi gelmekten) sakinanlari kurtarir, zalimleri de toptan orada birakiriz" (Meryem 72) buyurdugunu isitmedin mi?" buyurdu."

    7283 - Rifa'a el-Cuheni radiyallahu anh anlatiyor: "Biz Resulullah aleyhissalatu vesselam'la birlikte bir seferden donmustuk. Buyurdular ki:
    "Muhammed'in nefsi elinde olan Zat-i Zulcelal'e yemin olsun! Iman edib, sonra dogru yoldan ayrilmayan hicbir kul yoktur ki cennete sokulmasin. Siz ve iyi (dindar) nesliniz cennetteki meskenlere yerlesmedikce (diger ummetlerin mu'minleri olan) cennetliklerin cennete girmemelerini de umit ederim ve Rabbim ummetimden yetmisbin kisiyi hesapsiz olarak cennete dahil etmeyi bana kesin vaadetti"

    7284 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Biz, ummetlerin sonuncusuyuz ve hesabi ilk gorulecek olanlariz. Orada: "Ummi ummet ve peygamberi nerededir?" denilir. Bilesiniz, biz sonuncu olan ilkleriz (yani dunyaya geliste sonuncuyuz, Kiyamet gunu hesabi verip cennete girmede ilkleriz."

    7285 - Ebu Burde babasindan anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kiyamet gunu, Aziz ve celil olan Allah, mahlukati topladi mi Ummet-i Muhammed'e secde etmeleri icin izin verilir. Onlar Allah'a uzun bir secde yaparlar. Sonra: "Baslarinizi (secdeden) kaldirin. Biz sayiniz kadar (kafirleri) atesten, kurtulus icin fidyeleriniz yaptik" buyurulacaktir."

    KIYAMET GUNU ALLAH'IN RAHMETI

    7286 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
    "Aziz ve celil olan Allah semavat ve arzi yarattigi gun, yuz rahmet yaratmistir. Bunlardan birini arza indirmistir. Iste bunun sayesinde bir anne cocuguna karsi sefkat duyar, hayvanlar, kuslar birbirlerine sefkat duyarlar. Allah geri kalan doksandokuz rahmeti, Kiyamet gunu icin (kendine) saklamistir. Kiyamet gununde onlari bu rahmetle yuze tamamlayacak."

    7287 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Gazvelerinin birinde Resulullah aleyhissalatu vesselam'la beraberdik. Derken bir kavme ugradi. "Siz kimsiniz?" diye sordu.
    "Bizler muslumanlariz!" dediler. Bir kadin tandirina yakacak atmakla mesguldu ve yaninda bir oglu vardi. Tandirin alevi yukselince kadin cougu uzaklastirdi. Sonra kadin, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yanina geldi ve: "Sen Allah Resulusun oyle mi ?"dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Evet!" deyince, "Annem ve babam sana feda olsun! Allah Erhamu'r-Rahimin (yani merhametli olanlarin en merhametlisi) degil mi?" dedi. Kadin, "Evet!" cevabini alinca bu sefer: "Allah'in kullarina olan rahmeti, annenin yavrusuna olan merhametinden daha fazla degil mi?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam yine: "Elbette!" buyurdu. Kadin: "Anne cocugunu asla atese atmaz! (daha merhametli olan Allah kullarini nasil cehenneme atar?)" dedi. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam aglayarak basini egdi. Sonra basini kadina dogru kaldirarak: "Suphesiz Allah, hak yoldan sapip O'na itaat etmeye tenezzul etrneyen ve tevhid kelimesini soylemekten imtina eden azgin kulundan baska kullarina azab vermeyecektir" buyurdu."

    7288 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Atese sadece saki olanlar girecektir."Ashab: "Ey Allah'in Resulu! Saki kimdir?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Allah icin hicbir ibadette bulunmayip, hicbir gunahi terketmeyen kimsedir" diye cevap verdi."

    KEVSER HAVZI

    7289 - Ebu Sa'i'di'I-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Benim bir havuzum var. Genisligi Ka'be'den Beytu'l-Makdis'e kadar uzanir. Suyu sut misali bembeyaz. Yildizlar adedince susaklari var. Surasi muhakkak ki, Kiyamet gunu ben, peygamberler arasinda ummeti sayica en cok olan kimseyim."

    SEFAAT

    7290 - Ebu Musa el-Es'ari radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ben, ummetimin yarisinin cennete girmesi ile sefaat (sahibi olmam) arasinda muhayyer birakildim. Ben sefaati tercih ettim. Cunku sefaat, daha sumullu ve ummetimin (toptan kurtulusuna) daha yeterlidir. Sefaati siz muttakilere mahsus mu biliyorsunuz? Hayir! O muttakiler degil gunahkarlar, hatalilar ve pis islere karisan (musluman)lar icindir."
#11.10.2009 16:42 0 0 0
  • CENNETIN VASFI
    7291 - Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Su dunya atesiniz var ya! Bu, cehennem atesinin yetmis cuzunden bir cuzdur. Eger o, su ile iki kere sondurulmemis (harareti giderilmemis) olsaydi, ondan faydalanamazdiniz. Surasi muhakkak ki, bu dunya atesi, aziz ve celil olan Allah'a, bir daha eski hararetine dondurmemesi icin dua eder."
    7292 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Cehennemde) kafirin vucudu buyur. Oyle ki bir azi disi Uhud dagindan buyuk olur. Vucudunun disinden buyuklugu, sizden birinin vucudunun disinden buyuklugu gibidir."
    7293 - Haris Ibnu Ukays radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Surasi muhakkak ki, benim ummetimde oyle sefaati makbul kimseler var ki, birinin sefaatiyle Mudar kabilesinin insanlarindan daha cok kimse cennete girecektir. Benim (davetime muhatap olan) ummetimden oylesi de var ki, vucudu ates icin irilesir ve cehennemin bir kosesini teskil eder."
    7294 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Aglama, cehennem ahalisi uzerine gonderilir. Bunun uzerine onlar da (aglamaya baslarlar ve) gozyaslari kuruyuncaya kadar aglarlar. Sonra (yas yerine) kan aglarlar. Oyle ki yuzlerinde kanallar meydana gelir. Eger bu kanallara gemiler salinsa gemiler yurur."
    7295 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kiyamet gunu olum getirilir. Sirat uzerinde durdurulur ve: "Ey cennet ahalisi!" diye nida edilir. Cennettekiler, (bu cagri uzerine) icinde bulunduklari (o guzel) yerden cikarilacaklari korku ve heyecaniyla bakarlar. Sonra da: "Ey cehennem ahalisi!" diye nida edilir. Onlar da icinde bulunduklari (o fena) yerden cikarilacaklari umid ve sevinciyle bakarlar. (Olum gosterilerek) "Bunu taniyor musunuz?" denilir. (Cennetlikler ve cehennemlikler hepsi bir agizdan:) "Evet! Bu olumdur" derler."
    Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdu ki: "Bundan sonra emredilir ve Sirat uzerinde olum kesilir. Sonra her iki tarafa birden: "Haydi bulundugunuz hal uzere ebediyet sizindir, burada artik olum yoktur" denilir."

    CENNETIN EVSAFI

    7296 - Ebu Sa'idi'I-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cennette bir karislik yer (ebedi oldugu icin, fani olan) kure-i arz ve uzerinde bulunanlardan -dunya ve icindekilerden- daha hayirlidir."

    7297 - Sehl Ibnu Sa'd radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cennette bir kamcilik yer (ebedi oldugu icin, fani olan) dunya ve icindekilerden daha hayirlidir."

    7298 - Usame Ibnu Zeyd radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir gun Ashab-i Kiramina: "Icinizde cennet icin gayret edecek kimse yok mu? Zira cennetin esi yoktur. Ka'be'nin Rabbine yemin ederim ki, cennet, paril paril parlayan nurlari, guzel kokulu ugrunen yesillikleri, saglam yuksek koskleri, devamli akan nehirleri, cok cesitli olgun meyveleri, guzel genc zevceleri, pek cok takim elbiseleri ile yuksek, saglam ve guzel saraylarda saadet ve yuz parlakligi icinde yasanan ebedi mekandir" buyurdu. Sahabiler: "Biz zaten onun icin gayretteyiz, ey Allah'in Resulu!" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Insaallah!" deyiniz" dedi ve sonra cihaddan soz acti ve ona tesvik etti."

    7299 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah'in cennete soktugu hic kimse yoktur ki, onu yetmisiki zevce ile evlendirmis olmasin. Bunlardan ikisi huru'l-ayn (siyah gozlu), yetmis tanesi cehennemliklerden kendine dusen mirasidir. Bu kadinlardan herbiri sehvet cekicidir ve cennetlik her erkegin sehvet gucu daimidir."
    Hisam Ibnu Halid der ki: "(Hadiste gecen) "Cehennemliklerden kendine dusenmirasi" ibaresinden maksad, cehenneme giren erkeklerdir; bunlarin kadinlarina cennet ehli varis olurlar, tipki Firavun'un hanimina varis olundugu gibi."

    7300 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Cennette) sizden herbirinin iki tane menzili vardir: "Bir menzili cennette, bir menzili de cehennemde. Olunce cehenneme girerse cennet ehli onun menziline varis olur. Iste Allah Teala hazretlerinin su sozu bu durumu teyid eder: "Iste onlar varislerin ta kendileridir" (Mu'minun 10)."
#11.10.2009 16:43 0 0 0
  • İyi hazırlanmış bir çalışma...kutluyorum..

    Değerli arkadaşım;Haktan;
    Seni canı gönülden kutluyorum...
    Allah senden razı olsun..Ne muradın varsa versin....teşekkürler..
#04.05.2010 14:21 0 0 0
  • Allah Cümlesinden Razı Olsun İnşallah...
#07.10.2010 05:16 0 0 0