Nükleer testler yaş belirlemede yardımcı oluyor

Son güncelleme: 25.10.2005 21:46
  • Yayınlanan bir rapora göre, 50'li ve 60'lı yıllarda dünya çapında gerçekleştirilen nükleer testler sayesinde cesetlerin yaşını tanımlamada daha etkili bir yöntem geliştirildi. Diş minesi baz alınarak uygulanan yeni yöntem, geleneksel yöntemlere nazaran çok daha isabetli sonuçlar veriyor.


    Stockholm'de bulunan Karolinska Enstitüsü'ndeki bilim adamları tarafından yapılan ve Nature dergisinde yayımlanan rapora göre, yeni bir yöntem sayesinde bir kişinin öldüğü zaman daha isabetli bir şekilde belirlenebiliyor. Yeni yaş belirleme yöntemi, diş minesinde yer alan karbon-14 maddesinden faydalanıyor.

    Karbon-14 maddesi, 50'li ve 60'lı yıllarda dünya çapında, gökyüzünde gerçekleştirilen nükleer testler sonucunda atmosferde çeşitli zaman dilimlerinde çeşitli yoğunluklarda bulunuyor. Nükleer serpintiyle bitkilere bulaşan bu madde, iddiaya göre 1943'ten sonra doğan neredeyse her insanda bulunuyor. 1943'ten önce doğanlarda bu maddenin bulunmamasının sebebi ise, nükleer testlerin başladığı sıralarda bu kişilerin dişlerinin gelişimini tamamlamış olmasına bağlanıyor.

    Geleneksel yöntemlere göre daha isabetli

    Adli bilimciler, iskelet yapısı ve dişteki yıpranma gibi geleneksel yaş belirleme yöntemlerini kullanıyor. Bu yöntemlerle kişinin öldüğü yaş, 5'ten 10 yıla kadar varabilen bir şaşma payıyla tahmin edilebiliyor. Diş minesinde yer alan radyoaktif karbon-14 sayesinde ise hata payı 1.6 yıla kadar iniyor.

    Diş minesi çocukluk süresinde değişik zamanlarda şekilleniyor ve sadece yüzde 0.4 oranında karbon içeriyor. Bu oranın dişteki yoğunluğu, minenin oluşmaya başladığı zamanda atmosferde bulunan miktarı yansıtıyor. Bilim adamları, diş minesinde bulunan karbon-14 miktarını çeşitli kayıtlardan faydalanarak atmosferde bulunan miktarla karşılaştırıyor ve dişin oluştuğu zamanı isabetli bir şekilde tespit edebiliyor.

    Bilim adamları, geçen senenin sonunda Hint Okyanusu'nda gerçekleşen tsunami faciasından sonra bu yöntemin kullanıldığını ve oldukça fayda saplandığını belirtirken aynı yöntemin Katrina Kasırgası'nda hayatını kaybedenler için de uygulanmasını tavsiye ediyor.

    (Hürriyetim)
#12.10.2005 10:31 0 0 0
  • paylasımın ıcın sagol
#19.10.2005 20:47 0 0 0
  • eline saglık
#25.10.2005 21:46 0 0 0