Fast-food beslenme 'kalpten' götürüyor

Son güncelleme: 22.09.2022 12:46
  • Yüksek ısıda pişirilen hamburger, tost veya kızartma, doğal yağların içeriğinde kimyasal değişiklik yaratıyor. Bu da kalp krizine davetiye demek...

    Daha çok hazır yiyecek satışı yapılan yerlerde uygulanan yüksek ısıda pişirme tekniği, doğal yağların içeriğinde kimyasal değişiklikler yaratıyor. Kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkaran bu besinler, özellikle 40 yaş üstü için ciddi tehlike.
    Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Cin, ''fast-food'' olarak adlandırılan beslenme alışkanlığının gençler arasında yaygınlaştığı ve kalp krizi geçirme yaşının da giderek düştüğünü vurguladı.
    Kalp krizinin 40 yaşın üzerinde yaygın görüldüğü inanışının yaygın olduğunu ifade eden Cin, şöyle devam etti:
    ''Fakat son yıllarda bize ulaşan vakalar ile Türkiye genelindeki istatistikleri gözden geçirildiğinde kalp krizinin 20'li yaşlara kadar indiğini görüyoruz. Son olarak Konya'da, 17 yaşındaki lise öğrencisi ile bir süre önce Kars'ta yine aynı yaşlardaki bir genç kızımız halkoyunları sırasında kalp krizinden yaşamını yitirdi. Bunlar konunun ne ölçüde önemli olduğunun göstergeleridir.''

    BATI MUTFAK KÜLTÜRÜ
    Şehirleşme ve stresin, sigara alışkanlığı gibi etkenlerin kalp krizinde önemli faktörler olarak öne çıktığını belirten Cin, şöyle devam etti:
    ''Son dönemde, batı mutfak kültürünün ithal edilmesi dolayısıyla Türklerde beslenme alışkanlığında da değişiklikler oldu. Özellikle fast-food kültürünün yaygınlaşması gençlerimizi de kalp krizi riski taşıyan gruplar arasına soktu.
    Yüksek ısıda pişirilen hamburger, tost veya kızarma ile beslenme alışkanlığına yönelme bunda etkili oldu. Bunlarda yağ ve kolesterol oranı çok yüksek. Bol miktarda katkı maddesi var. Yüksek ısıda pişirme tekniği doğal yağların içeriğinde kimyasal değişiklik yaratıyor. Bu da başta kalp ve damar olmak üzere sağlık sorunlarına, hatta ölümlere yol açıyor.''

    MANGALDA PİŞİRİM DAHA SAĞLIKLI
    Mangalda pişirimin ''fast-food'' yöntemine göre daha sağlıklı olduğunu kaydeden Cin, yaz aylarının gelmesiyle piknikçilerin sayısının da artığını ifade ederek riskli grupların duyarlı olmasını istedi.
    Mangalda da et ürünlerinin yüksek ısıda pişirildiğini ifade eden Cin, ''Ancak, burada yağlar pişirme esnasında akıp gidiyor. Mangalda, yiyeceklerin kömürleşmeye yol açmayacak şekilde pişirilmemesi konusunda dikkatli olunmalıdır'' diye konuştu.
#24.10.2005 08:35 1 0 0
  • Zaten nerden icat ettiler şu fastwood mudur nedir. Sağlığımızı bozmak için çıkarmadıkları şey kalmadı.
#24.10.2005 09:20 0 0 0
  • bakalım daha neler çıkartacaklar
#24.10.2005 11:07 0 0 0
  • Haber için teşekkürler kurtjara..
#24.10.2005 12:31 0 0 0
  • Daha dikkatli olmak lazım.Bu uyarılar boşuna olmamalı.Ama görüyorum ki sadece aynı kişiler ilgileniyor sağlıklarıyla
#24.10.2005 19:15 0 0 0
  • Haber için teşekkürler Kurtjara emmi
#31.10.2005 01:59 0 0 0
  • teşekkürler paylaşıma
#05.11.2005 00:14 0 0 0
  • bence en güzel beslenme şekli ev yemekleriyle olur
#05.11.2005 20:13 0 0 0
  • bilgiler için teşekkürler
#24.12.2005 13:02 0 0 0
  • çok sağolun ellerine sağlık
#24.12.2005 13:49 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler
#24.12.2005 14:23 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık Kardeş
#22.09.2022 12:46 0 0 0