Bir Yeme Bozukluğu: Blumia

Son güncelleme: 28.05.2008 19:21
  • noimage


    Blumia, bir çeşit psikolojik yeme bozukluğudur. Blumia, aşırı dozda yemek yeme işlemi sonrasında, uygun ve sağlıklı olmayan kilo kontrolü yöntemlerinin uygulanması şeklinde tanımlanabilir. Özellikle kusma, aşırı derecede diüretik ve laksetiflerin kullanımı ve çok zorlayıcı egzersizler yapılması blumia vakalarında en sık rastlanan kilo kontrolü yöntemlerindendir. Vücut şekli ve kilo ile ilgili aşırı derecede takıntılı olmak, normal kiloda olunmasına rağmen kişinin kendisini kilolu hissetmesi blumianın en belirgin özelliklerindendir. Blumia rahatsızlığı yaşayan bir kişi normalde pekçok insanın yiyebileceği miktarın çok daha fazlasını tüketir. Bu aşırı yeme şekli aslında kişinin aç olmasıyla ilgili değildir. Bu yeme bozukluğu tamamen kişinin içinde bulunduğu depresyon, stress ve vücudunu beğenmeme takıntısıyla ilgilidir. Blumia sorunu yaşayan bir kişi aşırı dozda yeme süresi içinde kontrolünü kaybeder ve ne bulursa yer. Bu yeme işleminin ardından çok kısa süreli bir sakinleşme dönemi yaşar. Bundan sonra da kilo alma korkusu ile ciddi bir pişmanlık, üzüntü ve hatta kendinden iğrenme duygusu yaşar. En sonunda da tüm yediklerini sağlıklı olmayan yöntemlerle boşaltır.

    Blumia ilk kez 1980'li yıllarda bir yeme bozukluğu olarak adlandırılmıştır. Blumia problemi yaşayan kişiler son derece normal görünürler, bunların çoğu normal kiloda olup az bir kısmının ise kilo fazlası vardır. Bir kişinin blumia problemi yaşayıp yaşamadığını anlamak oldukça zordur. Çünkü bu aşırı yeme ve boşaltım işlemleri gizli yapılır. Bu kişiler blumia sorunu yaşadıklarını daima inkar ederler. Böyle bir kişi tek seferde en az 2000 kalori olmak üzere 5000-6000 kalorilere varan miktarlarda aşırı dozda yiyecek tüketebilir ve bu yiyeceklerin çoğu tatlılar, dondurmalar ve fast food türü ürünlerdir. Ne yazık ki kişi bir günde birkaç kez bu aşırı yeme işlemini tekrarlar.

    Eğer ailenizde blumia problemi olan bir kişi varsa bilinizki çok ciddi derecede yardıma ihtiyacı vardır. Bu konuda siz onu yeme bozukluğu uzmanına gitmeye ikna etmelisiniz.Tabi bu arada size karşı çıkacaktır. Ancak bir uzman bu problemi çözümleyebilir.

    Blumianın tam olarak neden kaynaklandığına ilişkin bir bilgi bulunmamakla beraber, uzmanlar kişinin vücudundan memnun olmamasını, sürekli beden ölçüsü ve şekliyle ilgilenmesinin ve şişmanlama korkusunun blumiaya neden olabileceği görüşündedirler. Ayrıca bu konuda sorunlu aile geçmişi olanların, genetik yapısı uygun olanların ve beyin kimyasallarında bazı problem olanların da blumia problemi ile karşılaşabileceklerine dair bilgiler mevcuttur.

    Tıbbi Komplikasyonlar...

    diş mineleri sürekli tekrarlanan mide asidine maruz kaldığı için yıpranır
    diş çürükleri ile birlikte sıcak ve soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet oluşur
    tekrarlayan kusmadan dolayı salgı bezlerinde şişlik ve ağrılar oluşur.
    mide ülseri
    mide fıtığı
    bağırsak fonksiyonları ve boşaltım problemleri
    elektrolit dengesizliği
    su kaybı
    düzensiz kalp atışı ve ileri deredeki vakalarda kalp krizi riski
    libido azalması ve cinsel isteksizlik
    intahara eğilimli hale gelmek


    noimage
    Belirtileri...

    kontrol edilemeyen zamansız ve aşırı miktarda yeme problemi
    aşırı yemenin ardından kusma veya ilaç kullanımı ile veya aşırı egzersiz yaparak yenilenlerin kilo yapmamsını sağlama çabası
    yemeklerden hemen sonra banyoya gitme
    depresyon ve kontrolünü kaybetme duygusu
    boyundaki salgı bezlerinde şişlik
    regl düzensizlikleri
    ağıziçi ve diş problemleri
    boğaz ağrısı
    konsantrasyon kaybı
    kabızlık ve hazımsızlık
    aşırı halsizlik

    Blumia ile ilgili olarak vücudun ön planda olduğu meslekleri icra edenler risk grubu içindedirler. Özellikle mankenler, fotomodeller, dansçılar, jimnastikçiler ve balerinler gibi.
    İstatistiki bilgilere göre lise ve üniversite öğrencisi bayanların %10'u blumia problemi ile karşı karşıyadırlar. Blumia problemi olanların %10'u erkektir. Bu kişilerin %10'u şiddetli açlık, kalp problemleri, çeşitli ciddi komplikasyonlar ya da intihar dolayısıyle ölmektedirler.

    Her ne olursa olsun uzmanlar doğru zamanda ve doğru müdahale edilerek blumianın tedavi edilebileceğini belirtmektedirler
#27.11.2005 18:24 0 0 0
  • çok korkunç yiyorsun yiyorsun sonra da ıyyyy
#27.11.2005 21:32 0 0 0
  • yemeden olmuyo yeyince kilo alınıyo
    offf of
#27.11.2005 22:33 0 0 0
  • bilgilerin için teşekkürler ellerine sağlık
#09.12.2005 08:20 0 0 0
  • zannedersem türkiye de bir mankende bu hastalığa yakalanmıştı
    Paylaşım için teşekkürler
#23.12.2005 06:33 0 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
    HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#28.12.2005 05:05 0 0 0
  • SÜPER OLMŞ ABİİ
#28.05.2008 18:57 0 0 0
  • ellerine sağlık
#28.05.2008 19:21 0 0 0