Yeni Umudumuz Akıllı İlaçlar

Son güncelleme: 02.02.2006 14:57
  • Son yıllarda geliştirilen ilaçların hedefi, yaşam süresini uzatmak, yan etkileri azaltmak ve kanser, AIDS gibi yaşam beklentisini düşüren hastalıklarda sağ kalımı ve yaşam kalitesini artırmak.
    Önemli adımlar atılan kanser alanında, artık saç dökmeyen, bulantı yapmayan ilaçlar gündemde. Yeni ilaçlar güçlü etkilerinin yanında haftada bir yerine ayda bir alınması gibi kullanım kolaylıkları da getiriyor.
    Özellikle kanser ilaçları, son yıllarda sadece kanserli hücreyi hedefleyen yolda ilerliyor. "Targeted teraphy" denilen bu tedavide ilaç ne kadar hedefe yönelik olursa yan etki de o kadar az oluyor. Sağlıklı hücreler ilaçtan etkilenmiyor.


    Son dönem geliştirilen bu "akıllı ilaçlar", biyoteknoloji ürünleri olarak anılıyor. İnsan vücudu için en iyi savunma sisteminin yine kendisi olduğunu keşfeden bilim adamları, artık ilaç çalışmalarında vücudun savunma sisteminin kullandığı antikorları kullanmak için biyoteknolojiyi geliştirdiler. Bu yöntemle vücudun antikorları taklit ediliyor. Bu nedenle ilaç çalışmaları, vücudun normalde ürettiği ancak hastalıklar nedeniyle salgılanmayan ya da çalışmayan maddelerin üretimine doğru yöneliyor.


    Roche İlaç'ın İsviçre Basel'de düzenlediği "Biyoteknoloji Stratejileri" toplantısında konuşan İlaç Araştırma Başkanı Klaus Strein, insan antikorlarının ve proteinlerin tasarımıyla yeni ilaçlar üretildiğini anlattı. Strein, özellikle kanserle savaşta biyoteknoloji ilaçlarının önemli olduğunu belirterek "Bu ilaçlar organ nakli, astım ve romatoid artritte de etkili ve yan etkisiz tedaviyi sağlayacak. Tedavi edici proteinlerin geliştirilmesiyle özellikle kanser hastalarında hayat beklentisi giderek ve çok artıyor" diye konuştu.


    Yeni ilaçlardan bazıları...

    Astım: En yeni biyoteknoloji ürünlerinden alerjik astımın tedavisi için geliştirilen Omalizumab, Amerika'da satışa çıktı.

    Romatoid artrit: MRA adlı ilacın özellikle çocuklarda çok etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca Non-Hodgkin için geliştirilen `rituximab' (MabThera) etken maddeli ilaç, romatoid artrite de etkili.

    Kemik kanseri: Kanserde kemik kırıkları, erimeler ve ağrılara yol açan metastazlarda bu belirtileri ortadan kaldıran Ibondranate, yeni kemik yapımını sağlıyor. 1-1,5 yıl içinde Türkiye'ye gelecek.

    "Bevasizumab" etken maddeli (Avastin) ilaç, kalın bağırsak kanserinde sağ kalım süresini uzatıyor. İlaç, kanserli hücreye giden damarları küçülterek veya yeni damarların oluşumunu engelleyerek tümörün büyümesini önlüyor. Türkiye'ye 1,5 yıla kadar gelmesi bekleniyor.

    Kansızlık: CERA adlı ilaç ayda bir kez uygulanarak kullanım rahatlığı getirecek. Özellikle diyaliz hastaları için kolaylık sağlayacak.

    AIDS: Türkiye'ye 1-2 yıl içinde gelmesi beklenen Enfuvirtide adlı ilaç, savunma hücrelerini hedefleyerek HIV virüsünün kan hücrelerine girmesini engelliyor.

    Alzheimer: Yeni geliştirilen ilaçlarla beyin hücrelerinin ölümü engelleniyor, hastalıkta geri dönüşüm sağlanıyor.
#29.11.2005 17:53 0 0 0
  • Teşekkürler..
#29.11.2005 23:00 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler eline sağlık
#11.12.2005 22:27 0 0 0
  • Çok sağolun
#23.12.2005 01:38 0 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
    HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#28.12.2005 04:27 0 0 0
  • teşekkürler


    eline sağlık


#02.02.2006 14:57 0 0 0