Bilgi vermek isterim,engelli arkadaşlarımız tedavi ve yardım yönetmeliğinde geçen aşağıdaki maddeden yararlanabilir.
20.4.2. Motorlu malul arabası verilmesini gerektiren hastalık ve arızalar
- El, ön kol ve kolun tek taraflı fonksiyonuna mani olan haller,
- Kalp yetmezliği veya koroner arter hastalıkları,
- Kronik obstrüktif akciğer hastalıkları,
gibi standart tekerlekli sandalyeyi hareket ettirememesi ya da hareket ettirmesi halinde kişinin sağlığının tehlikeye gireceği durumlarda, bu durumlarının ortopedi ve travmatoloji, beyin cerrahisi, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, erişkin veya çocuk nöroloji uzman hekimlerinden birinin yer aldığı sağlık kurullarınca düzenlenen sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşuluyla motorlu malul arabası verilmesi mümkündür.
Ancak;
-Her iki üst ekstremite fonksiyonlarının çeşitli nedenlerle tam olmaması,
-Epilepsi tanısı konulmuş hastalar,
-Serebroskleroz ve seniliteler,
-Debilite,
-Şizofreni ve sklofreniler,
-Dekompanse kalp yetmezlikleri,
-Renk körlüğü,
-Düzeltilmesi mümkün olmayan görme ve işitme bozuklukları,
durumlarından herhangi birinin mevcut olması halinde, motorlu malul arabası verilmez.
Motorlu malul arabasının verilmesi için düzenlenecek sağlık kurulu raporlarında, ayrıca yukarıda sayılan ve kullanıma engel teşkil edecek durumların olmadığının belirtilmesi gerekmektedir.
Motorlu malul arabası verilecek kişilerce, arabanın teslimi sırasında (H) sınıfı sürücü belgesinin olması gerekmektedir.
Motorlu malul arabalarının bedelleri, ilgili firma tarafından iki yıl garanti, on yıl yedek parça bulunurluk garantisi, teknik destek taahhütnamesi verilmiş olması halinde, Tebliğ eki EK-5/C Listesinde belirtilen tutarı aşmamak kaydıyla [Yani 465.000 TL] ödenir.