Yaşlılara Saygılı Olmak

Son güncelleme: 15.04.2010 20:17

  • noimage


    Yarının yaşlıları olan gençler!

    Yüce Allah, bu dünyanın nizamıyla ilgili çeşitli kanunlar koymuştur. Bu kanunlardan birisi de, her canlının kendi şartları içinde, soyunu devam ettirmesidir. Bu sistem içerisinde yer alan canlılar, hayata geldikleri zaman genelde güçsüz ve korunmaya muhtaçtırlar. Sonra gelişir, olgunlaşır, güçlenir ve nihayet yaşlanırlar. Öyle ise yaşlanmak, bu dünyadaki geçici hayatın kaçınılmaz bir gerçeğidir.
    Yaşlılık, bu dünya hayatının fâni, insanoğlunun âciz, ölümün muhakkak Yüce Allah'ın bakî ve kudretinin sonsuz olduğunun açık bir delilidir. Nitekim Kur'an-ı Kerim buna şöyle işaret etmektedir:
    "Kime uzun ömür verirsek biz onun yaratılışını (gençliğini, güzelliğini) bozar, gücünü azaltır, beli bükük hale getiririz. Onlar bunu hiç düşünmezler mi?"( 1) Bugün gençliği, sağlığı, gücü kuvveti yerinde olanların, bu nitelikleri ömür boyu koruyamayacakları açıktır. Bunların zamanla zaafa uğraması kaçınılmazdır. Öyle ise, bizim de bir gün yaşlanacağımızı göz önüne alarak yaşlılara, özellikle ana babamıza, dedelerimize, ninelerimize saygılı davranmalı ve bu konuda çocuklarımıza ve gençlerimize örnek olmalıyız.
    Aksi taktirde yarının yaşlıları olarak kendi elimizle kurmuş olduğumuz kötü davranış ve huyların neticesini görmüş oluruz ki bu da bizim için bir felaket olur. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), yaşlılara saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çekmiş, bir şey ikram edildiğinde ilk önce onlara teklif edilmesini ve her konuda yaşlılara öncelik verilmesini öğütlemiştir. Küçüklere sevgi, büyüklere saygı göstermeyenin olgun mü'min olamayacağını da, bir hadislerinde şöyle vurgulamışlardır: "Küçüklerimize merhamet etmeyen büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir." (2 )
    O halde değerli kardeşlerim!
    Hayatımızın her safhasında yaşlılarımıza saygılı olalım. Yaşlı ve hastaları ziyaret ederek gönüllerini hoş tutalım. Özellikle yaşlı anne ve babalarımızın kıymetini bilelim ve yarının yaşlıları olacağımızı, her türlü yardıma muhtaç olacağımızı unutmayalım. yazımı İsra Suresi'nin 23 ve 24. 'üncü ayetlerinin mealiyle bitiriyorum:
    "Rabbin, sadece kendisine ibadet etmenizi, ana babaya da iyi davranmanızı kesin olarak emreder. Eğer onlardan biri ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara "öf" bile deme. Onları azarlama. Onlara tatlı ve güzel söz söyle. Onlara merhamet ederek üzerlerine kanat ger ve de ki: Ey Yüce Rabbim! Küçükken onlar beni nasıl koruyup yetiştirdilerse, Sende onları esirge."
    Bizlere düşen başta anne ve babamız olmak üzere, tüm yaşlılara saygılı olmak, onlara gereken hürmeti göstermektir. Her günün YAŞLILAR GÜNÜ olması dileklerimle...

    Erdinç TİP
    YAZAR-ŞAİR

    1- Yasin Suresi, Ayet 68
    2-Riyazus'salihin, H. No. 359
#15.04.2010 20:17 0 0 0