Nohut topu (Topik)

Son güncelleme: 04.07.2006 23:34
  • Nohut topu (Topik)






    Nohut topu (Topik)
    KAÇ KİŞİLİK: 6
    HAZIRLAMA SÜRESİ: 25 dk
    PİŞME SÜRESİ: 20-30 dk
    Malzemeler:


    Yarım kg nohut

    1 su bardağı tahin

    3 soğan

    Kişniş, dolmalık fıstık

    Yarım demet maydanoz

    Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar

    Hazırlanışı:
    * Nohudu akşamdan ıslatın. Suyunu değiştirip hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın. Kabuklarını soyup ezerek püre haline getirin. 3 kaşık tahin ve 1 tutam tuz ekleyip iyice yoğurun.

    * Soğanları soyup halka şeklinde doğrayın. Su dolu bir tencereye alıp yumuşayıncaya kadar haşlayın. Soğanları süzüp soğumaya bırakın ve haşlama suyunu saklayın.

    * Maydanozu temizleyip kıyın. Kalan tahini bir kaba alın. Tuz, karabiber, yenibahar, kişniş, dolmalık fıstık ve maydanozu ilave edip karıştırın. Soğanları ekleyip tekrar karıştırın.

    * 20x20 cm ebadındaki tülbentleri suyla ıslatıp düz zemine yayın. Üzerlerine nohut püresini paylaştırıp 2-3 mm kalınlığında yayın ve düzeltin. Ortalarına tahinli soğandan paylaştırıp tülbentleri yukarı toplayın ve ağızlarını iple bağlayın.

    * Bir tencerede su kaynatıp nohut toplarını içine salın ve 20-30 dakika pişirin. Kaynar sudan çıkarıp soğanları haşladığınız suda soğuyana kadar bekletin.

    * Nohut toplarını tepsiye alın. Tülbentleri çıkarıp servis tabağına yerleştirin. Üzerlerine tarçın serpip servis yapın.


    Topik, İstanbullular tarafından tadı çok bilinmese de Ermenilerin perhiz yemeklerinden biri. Yedi hafta süren Büyük Perhiz süresince et ve süt ürünleri yenmez, zeytinyağlı yemekler hazırlanır. Topik de bu perhiz yemeklerinden biridir.
    Tarif, 'Miftahü'l Tabbahin, İstanbul, 1876' adlı kitaptan, Araştırmacı-Yazar Turgut Kut tarafından çevrilmiştir.
#22.07.2004 03:02 0 0 0
  • ellerinizesaglik tsk ler ederim
#09.05.2005 23:55 0 0 0
  • Ellrine sağlık kardeşim
#21.09.2005 22:37 0 0 0
  • Ellerine saglik arkadasim
#27.09.2005 09:41 0 0 0
  • Ellerine Emegine Saglik Tesekkürler
#27.09.2005 11:48 0 0 0
  • TaRIf iCin sAGol.....
#15.10.2005 22:51 0 0 0
  • tarif icin saol
#11.11.2005 20:24 0 0 0
  • ELLERİNE SAĞLIK TEŞEKKÜRLER AFİYET OLSUN :cubuk:
#25.12.2005 13:41 0 0 0
  • Paylaşım ve emekleriniz için sonsuz teşekkür ederim.ALLAH sizden ve hepimizden razı olsun
#28.12.2005 00:42 0 0 0
  • ELLERİNİZE SAĞLIK,TADANLARA AFİYET OLSUN.
#26.02.2006 07:45 0 0 0
  • Paylaşımın için sağol, ellerine sağlık
#01.03.2006 22:06 0 0 0
  • teşekkürler
#03.07.2006 15:39 0 0 0
  • Ellerine Saglik
#04.07.2006 23:34 0 0 0