Çürük Raporu

Son güncelleme: 11.06.2010 11:24
  • Çürük Raporu - Askerin Çürük Raporu Alması İçin Yüzde Kaç Çürük Olması Gerekir - Askerliğe Başladıktan Sonra Rapor Almak İsterseniz - Eşcinsellerin Askerliği Hakkında - Çürük Raporu Nasıl Alınır


    "Çürük Raporu" almak isterseniz:

    Bunun zorluk derecesi gidilen hastaneye, getirdiğiniz kanıtlara ve sizin feminen olma durumunuza göre değişebilir. Bu yüzden;

    1- Mutlaka "askere sevk kağıdınızı (sülüs)" almadan önce askerlik şubesine, psikiyatrik rapor almak istediğinizi açıklayın ve askeri bir hastaneye sevk isteyin.

    2- Hastanede ilk konuştuğunuz kişiye eşcinsel olduğunuzu söylemek zorunda değilsiniz, bir psikiyatrist ile görüşmek istediğinizi söyleyebilirsiniz.

    3- Sizden, sizi pasif ilişki sırasında gösteren bir fotoğraf ve/veya anal muayene isteyebilirler. Aslında bu yolla kişinin eşcinsel olup olmadığını anlamaya çalışmak gülünç ama bir o kadar da rahatsız edici bir durum.


    Bundan sonraki prosedür iki farklı şekilde devam edebilir;

    a) Bir ihtimal psikiyatri servisinde birkaç gün yatmanız istenebilir. Bunun sonucunda kurula çıkarsınız ve duruma göre rapor alırsınız. Bu kurul bir takım rütbeli askerlerden, psikiyatristlerden vs. oluşabilir ve size eşcinselliğiniz ile ilgili bazı sorular da sorulabilir. Bu kurullarda bazen tacizler olabiliyor. Bu durumda ölçülü bir biçimde tepkinizi gösterin ve izin vermeyin.

    b) Durumunuza göre:ya doğrudan rapor alırsınızya da askerliğiniz tecil edilir,
    tecil edildiğinde ise üst üste iki yıl birer kez (durumunuzda bir değişiklik olup olmadığını görmek amacı ile) kontrole gelmeniz istenebilir.
    Son kontrolde daha önce yatmamışsanız bir askeri psikiyatri kliniğinde (muhtemelen Ankara GATA'da) en az birkaç gün yatma ihtimaliniz yüksek. Kurula çıkar ve durumunuza raporunuzu alırsınız ya da alamazsınız.

    1. Raporunuzda "Psikoseksüel Bozukluk (Homoseksüalite), Askerliğe elverişli değildir" ibaresi bulunacak. Bu raporu askerlik şubesine veriyorsunuz ve karşılığında sadece askerliğe elverişli değildir yazan ikinci bir rapor alıyorsunuz, bu raporda eşcinselliğinizden bahsedilmiyor.

    2. Eşcinsel olarak "askerliğe elverişsiz" raporu aldıktan sonra bir kamu kurumunda iş müracaatında bulunursanız, bu kurum sizden askerlik durumunuzu gösteren bir rapor isteyebilir. Rapor üzerinde eşcinsellik ile ilgili bir ibare olmamasına rağmen hangi maddeye istinaden rapor almış olduğunuz belirtilmektedir, sizi işe alacak olan yetkili kişinin bu maddenin içeriğini öğrenme ihtimali olmamaktadır. Ancak, savunma bakanlığında çalışacaksa çürük raporu alan kişi, o zaman öğrenilebilir; savunma bakanlığı tarafından.

    Askerliğe Başladıktan Sonra Rapor Almak İsterseniz:

    Yine durumunuzu kanıtlamadığınız sürece hastaneye sevk alma şansınız düşük. Hastaneye sevk alsanız dahi, eğer fiili livata muayenesi sonucunda pasif ilişki kurmamış olduğunuzu görürlerse çürük almak isteseniz bile çok zor, sadece hava değişimi alabilirsiniz. Bunun yanı sıra kanıt olarak, sizi pasif ilişki sırasında gösteren bir fotoğraf istenebilir. Ya da pasif ilişki sırasında yakalanmanız gerekir ki bunu tavsiye etmeyiz, dayak yeme ihtimaliniz var. Böyle bir pozisyonda yakalanma durumunda aktif olan taraf mahkemeye çıkıp ceza alıyor ve askere geri dönüyor.

    Pasif olan tarafın ise en yakin askeri hastaneye sevk edilerek en az bir kaç gün psikiyatri kliniğinde yatması gerekebilir. Bu aşamada bazı psikiyatrik testlerden geçmeniz gerekecek ve büyük bir ihtimalle raporunuzu alacaksınız.

    Eğer askere giderken oradan rapor alma ihtimalini düşünerek yanınıza kanıt bir fotoğraf getirmek istiyorsanız, ilk girişte ve sonralarında üzerinizin, çantalarınızın ve dolaplarınızın aranacağını da hesaba katmanızı tavsiye ediyoruz.

    Askerlik görevi sırasında, askeri ortamda cinsel ilişkide bulunursanız, "emre itaatsizlikte ısrar" suçunu, eğer kendinizden alt rütbede biri ile ilişki kurmuşsanız (örneğin çavuşun astı olan erle, yedek subayın astsubayla veya erlerle ilişkisi) "memuriyet nüfuzunu kötüye kullanma" suçunu işlemiş sayılıyorsunuz.

    Eşcinselseniz Ve Askerlik Yapmak İstiyorsanız:

    Askere alınma sürecinde eşcinsel olduğunuzu söyleseniz veya ima etseniz dahi genellikle problem yaşamıyorsunuz. Çünkü eşcinsel olduğunuzu kanıtlamadığınız veya kanıtlayamadığınız sürece eşcinsel olarak kabul edilmiyorsunuz.

    Askerlik süresince eşcinsel olduğunuz öğrenilse dahi pasif ilişki sırasında yakalanmadığınız sürece askerlikten men cezası almazsınız. Fakat aşağılanma, taciz, dayak ve dışlanma ile yüz yüze gelme ihtimaliniz yüksek olduğundan çok zor anlar yaşama ihtimaliniz de var. Tüm bunları değerlendirip, eşcinsel olduğunuzu gizleme ya da gizlememe kararını verecek olan kişi yine sizsiniz.

    Askerlikten "elverişsiz" raporu alınma işlemleri sırasında "anal muayene, fotoğraf, videokaset" istenmesi gibi kişiliği rencide edici süreçlere maruz kalırsanız:

    Uygulamadaki kişiler ve anlayışlar, toplumdaki önyargılardan muaf olmadığı için, genelde eşcinsel erkek tanımı, pasif olarak anal ilişkiye girmiş, toplumda kadına atfedilen özellikleri taşıyan kişiyle sınırlı. Dolayısıyla, askere gitmemek için, eşcinsel olmadığınız halde eşcinsel olduğunuzu iddia ettiğiniz düşünülebiliyor. Bu durumda, sizi caydırmak için, yapmayacağınızı düşündükleri, birey onuruna aykırı anal muayene, anal ilişki fotoğrafı, filmi istenmesi gibi uygulamalarda bulunabiliyorlar.

    Bilindiği gibi, askeriyenin kendi içinde uyguladığı bir sistematiği ve tüzüğü vardır. Bu tüzükte, çürük raporu almak isteyen bir kimseden; fotoğraf, anal muayene gibi durumların istenmesi yer almamaktadır. Fakat kimi doktorlar, kendi değer sistemlerine göre, kişiden bu tarz taleplerde bulunabilmektedirler. Raporu alma sırasında kişi, alaycı, ezici bir ifade, anal muayene talebi, kişinin pasif olarak görüntülendiği anal ya da oral ilişki sırasında çekilmiş pornografik görüntü talebiyle karşılaşırsa eğer, raporu alma teşebbüsünde bulunduğu hastanenin başhekimliğine, bu yasa dışı uygulamalarla ilgili olarak şikayette bulunmalıdır. Eğer, burada da kötü muamele görürse, aynı hastanenin bünyesinde bulunan sağlık üst kuruluna şikayet etmelidir. Çünkü bu uygulamalar, tamamen yasalara aykırıdır.

    Belirtilen nedenle bu tür bir davranışa maruz kalan kişi, ilgili mercilerden bir yanıt alamazsa eğer, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde dava açarak, yargılama sürecinde Anayasa'ya aykırılık iddiasında bulunabilir.

    Bu oldukça meşakkatli bir yoldur ve sonucunda kendi rızanız dışında çevrenize açılmak zorunda kalabileceğiniz göz ardı edilmemelidir. Yine de bu mücadeleye girişmeye karar verirseniz, Lambdaistanbul olarak elimizden gelen hukuki ve manevi desteği vereceğiz.

    alıntı
#11.06.2010 11:24 0 0 0