Sağlığınızı Düşünün Okumadan Geçmeyin

Son güncelleme: 04.11.2022 16:20
  • Prostat Kanserinin 4 Gerçeği

    Bugün erkekler arasında en yaygın olan kanser türü prostat kanseridir.

    Prostat kanseri daha çok ileri yaşlardaki erkeklerde görülür

    İdrar boşaltmakta zorluk çekmek ya da ağrı hissetmek, idrarda kan görülmesi, vücudun arkasında, belden aşağı kısımda ve kalçalarda ağrı hissetmek hastalığın habercisidir.

    Ameliyat, radyoterapi ve hormon tedavisi en yaygın tedavi yöntemleridir.

    Sistit Yazı Sever

    Boşaltım sisteminde görülen enfeksiyona Sistit diyoruz. Özellikle yaz aylarında, en çok da kadınlarda görülüyor. Her beş kişiden biri sistitten yakınıyor. Aşırı alkol, acılı, baharatlı yemekler, klorin gibi kimyasal maddeler sistitin belli başlı nedenleri.

    Sürekli tuvalete gitme ihtiyacı duyulur ve idrarın vücuttan atılması sırasında da acı çekilir. Bol su içmek, denizde ya da havuzda yüzdükten sonra hemen duş yapmak, ıslak mayoyu hemen değiştirmek hastalıktan korunmanızı sağlar. Yaz günlerinde fazla dar giysiler kullanmamak ve alkol ile baharatlardan uzak durmak gerekiyor.

    Başınıza Sıcak-Soğuk Terapi

    Baş ağrılarının nedenleri saymakla bitmez. Başımız ağrıdığı zaman çoğumuz hemen bir ağrı kesici ilaç almak isteriz. Ancak her baş ağrısını bu yöntemle geçirmek mümkün olmaz. Başınız ağrıyorsa, önce o gün neler yediğinizi hatırlamaya çalışın. Bilimadamları çikolata, fındık fıstık, ve peynirin baş ağrılarını tetikledikleri kanısındalar.

    Bu saydığımız yiyeceklerin hepsinde tiyramin adıyla bilinen bir kimyasal madde var. Bu madde, baş ağrısına neden olabiliyor. Ağrı kesici ilaçlarla ağrınızı dindirmek istemezseniz sıcak ve soğuk terapiyi uygulayın.

    Özellikle sinir gerginliğinden ve stresten kaynaklanan ağrılar için soğuk kompres yararlıdır. Kas incinmesi ve yorgunluk gibi nedenlerin yarattığı baş ağrılarına karşı ise sıcak kompres yararlıdır.

    Kalsiyum Bağırsak Kanserinden Korur

    Kemikler, dişler ve tırnakların sağlıklı olmaları için kalsiyuma ihtiyaç duyduğumuzu artık bilmeyen kalmadı. Ama bağırsakların sağlığı için de kalsiyumun gerekli olduğunu belki duymamıştınız.

    Uzmanlar, bu konuda hepimizi uyarıyorlar. Kalsiyum içeren besinlere önem vermeyen kişilerin bağırsak kanserine yakalanma olasılığı çok fazla. Yeterli miktarda kalsiyum almayan kişiler için tehlikenin büyük olduğu hatırlatılıyor. Her gün, 700 mg. kalsiyum almamız gerekli. Bu nedenle sofranızdan sütü, yoğurdu, peyniri ve kalsiyum bakımından zengin olan diğer yiyecekleri eksik etmeyin.

    Gözler Düzenli Olarak Kontrol Edilmeli

    Gözlerin düzenli olarak kontrol edilmesi, başka sağlık sorunlarının saptanması açısından önem taşır. Görmede ani bir değişiklik olması, diyabet hastalığına işaret sayılır.

    Diyabet, gözlerin retina tabakasına zarar verir, görme zorluğu yaratır. Gözlerin arka tarafındaki kan damarları sayesinde kan yüksek basıncı teşhis edilebilir. Korneanın çevresini saran beyaz bulutsu halka, kanda kolesterol miktarının yükseldiğine işarettir.

    Kalp krizi yorgun kadınları seviyor

    Sürekli yorgunluktan yakınıyorsanız ve geceleri yatağa yattığınız zaman uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, lütfen dikkatli olun. Araştırmacılar sürekli yorgunluk belirtisinin kalp krizi habercisi olabileceğini ileri sürüyorlar. Daha önce kalp krizi geçirmiş 500 kadına, krizden önce kendilerinde ne gibi değişiklikler hissettikleri soruldu.

    Kadınların yüzde yetmişi kendilerini sürekli yorgun hissettiklerini açıkladılar. Kadınların yüzde 48i de geceleri uyuyamadıklarını itiraf ettiler. Soluk kesilmesi, sindirim bozukluğu ve endişe gibi belirtiler de kriz habercisi olabiliyor. Kalp krizi geçirmiş kadınlar arasında çok az sayıda, göğüs ağrılarından yakınan oldu. Uzmanlar, çok az sayıda kadının kalp krizi öncesinde göğüs ağrısı çektiğini belirtiyorlar. Erkeklerde ise göğüs ağrısı, kalp krizinin şaşmaz bir habercisi oluyor.

    Anneler ne yapacağını bilir

    Bazı çocukların burnu çok sık kanar. Anneler bu nedenle temkinli olmalılar. Evde çocuğunuzun burnu kanamaya başlarsa, hemen paniğe kapılmayın. Kan görmek sizi rahatsız etse de, burnu kanayan çocuğa duygularınızı belli etmeyin. Burnu kanayan çocuğu bir koltuğa oturtun.

    Ondan başını öne doğru eğmesini isteyin. Kan dursun diye başını arkaya itmesini isterseniz, çok tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Burundan akan kan, boğaza inebilir ve de çocuğun kusmasına neden olur.

    Çocuğunuza, bir süre ağızdan nefes almasını söyleyin. Onunla birlikte siz de ağızdan nefes alın ve ona destek olun. Sonra burnunu iki yanından kemere yakın bir bölgeden hafifçe sıkın. 10 dakika süreyle elinizi burundan çekmeyin. Daha sonra da çocuğun burnunu çekmesine ya da sümkürmesine izin vermeyin. Dikkat edin, böyle bir uygulama, kanamanın tekrar başlamasına neden olabilir. Eğer kanama yarım saat içinde kesilmezse onu hemen hastaneye götürün.

    Yaz ortasında soğuk algınlığı can sıkar

    Ne yazık ki yaz günlerinde de grip ve soğuk algınlığı tatil programlarını aksatıyor, kişileri yatağa düşürüyor. Böyle bir sorunla karşı karşıya kalırsanız, ilk 24 saati yatak istirahati ve sıcak içeceklerle geçirin. Limon suyu ve bal ile karıştırılmış sıcak su çok yararlıdır. Böyle zamanlarda sıcak içeceklerinize mutlaka tarçın katın.

    Bol miktarda üzüm, ve olgun armut yemeyi ihmal etmeyin. İkinci 24 saatte ise bol sebze ve salata yiyebilirsiniz. Her şey yolunda giderse, üçüncü gün iştahınız açılır, eski gücünüz yerine gelir. Her sabah C vitamini ve B kompleks vitaminleri içeren hapları alın.
#04.08.2004 16:10 1 0 0
  • ßiLgi İçin Te$ekkürler.............
#06.12.2004 17:01 0 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
    HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#27.12.2005 23:23 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Emeğine Sağlık
#04.11.2022 16:20 0 0 0