Panik Atak Ve Panik Bozukluk Nedir

Son güncelleme: 28.03.2011 10:18
  • Panik Atak Nedir - Panik Atak Hakkında - Panik Bozukluk Nedir

    Panik Atak (panik bozukluk) Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir

    Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir

    Panik duygusu korku, heyecan ve huzursuzluk hislerinin bir karışımıdır. Genellikle 5-10 dakika gibi kısa sürelidir ve ataklar halinde gelir. Bu ataklar hemen her gün olmaya başlamışsa bu duruma Panik Bozukluk denir. Ama panik ataklar depresyon, travma sonrası stres bozukluğu gibi birçok hastalıkta görülebilir. Tanıyı bir psikiyatri uzmanının koyması gerekir.

    Panik Bozuklukta ne gibi sorunlarla karşılaşılır?

    Panik Bozukluk yukarıda da belirttiğim gibi panik atakların sık ve uzun süreli görüldüğü, panik ataklar arasında tekrar atak yaşanabileceğiyle ilgili bir beklenti kaygısının olduğu ve sıklıkla açık alanlara, alışveriş merkezlerine çıkamamanın da eşlik ettiği bir hastalıktır. Panik ataklar sırasında çarpıntı, titreme, nefes darlığı, nefes alamama, göğüs ağrısı, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, öevreden ve bedenden ayrılma hissi, çıldırma, kontrolünü kaybetme korkusu, ölüm korkusu, uyuşmalar, üşüme ve ürperme yaşanır. Bu belirtilerden en sık karşılaşılanlar solunum sorunları, baş dönmesi, göğüs ağrısı ve çarpınıtıdır. Bu belirtileri yaşayan kişiler sıklıkla bir hastalıkları olduğundan kaygılanır ve psikiyatristten önce genellikle bir genel sağlık kontrolünden geçerler. Çaresizlik hissini yoğun yaşarlar, kaçmak, uzaklaşmak isterler. Bazen uyku sorunları ve panik duygusuyla uykudan uyanma da görülür. Bazı hastalar yardım alamama endişesini yoğun yaşarlar ve bu sorun yüzünden yaşamları sınırlanır.

    Panik Bozukluk en sık kimlerde görülür?

    Bu hastalık en çok 20-40 yaşları arasında, kadınlarda, dullarda ve şehirde yaşayanlarda görülür. Büyürken huzursuz bir ailede yaşamış olanlar, aşırı kontrolcü ve koruyucu anne babaları olanlar, anne babalarıyla bağımlılık-bağımsızlık, ayrılam çatışmaları yaşayanlarda da sık görülür. Bu gibi koşullar kişiliğin ve benliğin gelişimini olumsuz etkiler ve yavaşlatır. Kişilerin özgüveninde azalma olur.

    Panik Bozukluk yaşanmasında etkili olan fiziksel etkenler nelerdir?

    Panik Bozukluk diğer fiziksel hastalıklarla beraber görülebilir. En çok solunum ve kalp hastalıklarıyla, tiroid bezi, kan ve hormon hastalıklarıyla beraber görülür. Alkol ve uyuşturucu kullananlar da panik ataklar yaşayabilirler. Kadınlarda çok rastlanan ama pek üzerinde durulmayan "adet öncesi huzursuzluk" rahatsızlığında da adet öncelerinde panik ataklar yaşanabilir.

    Panik Bozukluğu başlatan etkenler neler olabiliyor?

    Panik Bozukluk kişide stres-baskı yaratan yaşam olaylarından, yakın kayıplarından, ölümlerinden, aileden ayrılma yaşanan durumlardan sonra görülebilir. Kişide baskı yaratan olaylar; yer ve iş değişiklikleri, işyerlerinde ve evde yaşanan sorunlar, ailevi anlaşmazlıklar, boşanmalar, aile içi şiddet ve baskı, ergenlik, orta yaşa geçiş gibi yaşam dönemlerindeki değişiklikler olabilir. Bir yakının ölümünden sonra yasını tutmakta sorunlarla karşılaşanlar ya da hiç yas tutamayanlar da panik ataklar yaşayabilir.

    Kaygılı, sıcak davranamayan, ilgilenmeyen ebeveynler, çocuğuna şiddet uygulayanlar kişinin bir panik bozukluk hastası olmasına sebep olabilir. Çocukluğunda ağır travmalara (cinsel, fiziksel...) maruz kalanlarda kaygı bozuklukları ve panik bozukluk sık görülür.

    Panik bozukluk hastalarının geçmişinde ayrılmayla ilgili sorunlar olabilir. İlkokula, anaokuluna başlarken evden ve aileden zor ayrılmış olabilirler.

    Panik Bozukluk hastalarının dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

    Panik bozukluk hastaları eğer rahatsızlıkları olumsuz etkilemeye başladıysa mutlaka psikiyatriste gitmelidirler. Yaşamlarında uyku ve yeme alışkanlıklarını düzenli bir biçimde sürdürmeli, kafeinli içeceklerden (çay, kahve, kola gibi) sakınmalıdırlar. Yoğun egzersiz ve yorgunluktan kaçınmalılar. Panik atakları sırasında yavaş ve düzenli soluk alıp vermeye dikkat etmeliler. Ataklar sırasında ve sonrasın mutlaka dinlenmeli, yaşadıklarını güvendikleri kişilerle konuşmalılar.

    Panik Bozukluğun tedavisi nasıldır?

    Panik bozukluk tedavisi olan ve günümüzde hızla tedavi edebildiğimiz bir rahatsızlıktır. İlaçlar rahatlıkla kullanılabilir, ilaçlarla ilgili sorunlarla karşılaşılırsa tedavi tekrar düzenlenebilir. İlaçlar yoğun kaygının azaltılmasında önemlidir ve hastalığın tedavisine hız katar. Eğer kaygı düzeyi kişinin sosyal hayatını, ilişkilerini, iş temposunu olumsuz etkilemeye başlamışsa mutlaka ilaç kullanılmalıdır.

    Tüm psikiyatrik hastalıklar gibi panik bozukluğun tedavisi de sadece ilaçla olamaz. Mutlaka psikoterapi de uygulanmalıdır. Eğer psikoterapi görülmez, atakların ve kaygının sebepleri iyice araştırılmaz, kişinin kaygı yaratan etkenlerle mücadele yeteneği arttırılmaz, panik ataklarda neler yapması gerektiği ve ataklarla nasıl baş edebileceği öğretilmezse tedavi yarım kalır. Böyle durumlarda hastalık tamamıyla geçmez, ilaç tedavisi bırakıldıktan sonra tekrar etme olasılığı yüksek olur. Eğer tamamıyla düzelmeyen bir durum varsa ya ilaç tedavisi yeterli değildir ya da gerektiği gibi kullanılmıyordur ya da psikoterapi yetersiz yapılmıştır.
#28.03.2011 10:18 0 0 0