Yumurta Tatlısı - Zübeyde Hanım'ın Mutfağı: İstanbul
Malzemeler:
2,5 kaşık un
2 adet yumurta
2 kaşık yoğurt
Yarım çay kaşığı karbonat
Bol sıvı yağ (ayçiçeği ya da fındık yağı)
Şerbeti İçin:
3 bardak şeker
2,5 bardak su
Yapılışı:
Orta boy çelik tencereye 3 bardak şeker ile 2,5 bardak su eklenerek yüksek ocak ateşinde karıştırılmaya başlanır. Şekerler suda erimeye başladığında ocak ateşi kısığa alınır ve karıştırılarak kaynaması beklenir. Kaynayan şerbetin altı kapatılarak soğumaya bırakılır.
Plastik bir kaba 2 adet yumurta ile 2 yemek kaşığı yoğurt konularak çırpılır. Malzeme iyice birbirine karıştıktan sonra 2,5 yemek kaşığı un eklenir ve harmanlanmaya devam edilir. Un eklendikten sonra çok iyi çırpılmalıdır ki, içerisinde herhangi bir tortu kalmaması gerekmektedir. Harca yarım çay kaşığı karbonat eklenerek harmanlanır. Orta boy çelik tencereye sıvıyağ eklenir. (Ayçiçeği ya da fındık yağı da olabilir) Yağ yüksek ocak ateşinde kızdırılır. Kızan yağın içersine yemek kaşığı yardımıyla harçtan alınan parçalar atılır. Kızgın yağda pembeleşen harç herhangi bir kâseye alınır. Yağ iyice kızdıktan sonra bu işleme kısık ocak ateşinde devam edilir. Pişme işlemi bittikten sonra soğumuş olan şerbete tek tek lokmalar batırılıp çıkarılır ve servise sunulur. Tatlının yapılış süresi 10-15 dakikadır. 4-6 kişilik servis edilir.