Orjinal Adı : Son Osmanlı
Yandım Ali
Gösterim Tarihi : 19.01.2007
Yönetmen : Mustafa Şevki Doğan
Görüntü Yönetmeni : Zekeriya Kurtuluş
Senaryo : Mehmet Soyarslan-Baykut Badem-Suat Yalaz
Müzik : Kalan Müzik - Hasan Saltık
Yapımcı : Mehmet Soyarslan
Yapım : 2006, Türkiye,
Tarih 13 Kasım 1918 Düşman donanması Boğaziçi' ne demirlemiş Manzara Vahim İstanbul İşgal Altında!
Aynı gün Haydarpaşa Garı nda, trenden genç bir Paşa iner. Suriye cephesinden dönüyordur Boğazı geçerken vahim manzarayı yani düşman gemilerini görür. Herkes çaresizlik içindedir. İstanbul un üzerinde kara bulutlar geziyordur ama o, Geldikleri gibi giderler der!
Çünkü O, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa dan başkası değildir.
Aynı tarihlerde, İstanbul sokaklarında, donanmadan terhis edilen bir bahriye çavuşu vardır. O da Tahtacızade lerin Yandım Alisidir.
Yandım Ali Bahriye Mektebinden kaçak, donanmadan terhis, yıllarca cephelerde savaşmış ve memleketin kurtuluşundan ümidi kesmiş bir külhan beyidir.. Evli bir sevgilisi vardır. Tek hayali biraz para kazanıp sevgilisini kaçırmak ve Viyana ya gitmektir. Ancak
Yandım Ali nin yolu bir gün Mustafa Kemalle kesişir. Ve o anda fikri değişir.
Sokaklarında düşman zulmünün kol gezdiği öyle bir ihanet içindedir ki memleket, kimin kimi sırtından vurduğu belli değildir. İhanet doğan güneş gibi sessiz ve batan gün gibi çabuktur artık.
İşte bu ihanetler içinde Yandım Ali, vatanın kurtuluşunun elzem olduğunun farkına varır
Yıl 1918, 13 Kasım Düşman donanması Boğaziçi ne demirlemiştir. İstanbul işgal altındadır.
Haydarpaşa Garında, trenden genç bir paşa iner. Suriye cephesinden dönmektedir. Boğazı geçerken vahim manzarayı görür. Boğaz düşman gemileriyle doludur. Herkes çaresizlik içindedir. İstanbulun üzerinde kara bulutlar vardır.
Geldikleri gibi giderler diyen bu paşa, Anafartalar kahramanı Mustafa Kemaldir.
Aynı tarihlerde İstanbul sokaklarında, donanmadan terhis edilen bir bahriye çavuşu dolaşmaktadır: Tahtacızadelerin Yandım Alisi. Bahriye Mektebinden kaçak, donanmadan terhis, yıllarca cephelerde savaşmış, memleketin kurtuluşundan ümidi kesmiş bu külhan beyinin tek hayali, biraz para kazanıp başka bir adamla evli olan sevgilisini kaçırarak Viyanaya gitmektir.
Ancak Yandım Alinin yolu bir gün Mustafa Kemal ile kesişir. Ve o anda fikri değişir. Sokaklarında düşman zulmünün kol gezdiği memleket öyle bir ihanet içindedir ki, kimin kimi sırtından vurduğu belli değildir. İşte bu ortamda Yandım Ali vatanın kurtuluşunun elzem olduğunun farkına varır
Mustafa Şevki Doğanın yönettiği Son Osmanlı: Yandım Alinin başrollerinde Kenan İmirzalıoğlu (Yandım Ali), Cansu Dere (Defne), Emin Boztepe (Guro), Engin Şenkan (Çukurçeşmeli Osman), Okan Aydoğan (Jerar), Hasan Yalnızoğlu (Kara Necati), John Baker (Dimitri) ve İlker Ayrık (Yorgo) kamera karşısına geçmiş.
Suat Yalazın eserinden Mehmet Soyarslan tarafından perdeye uyarlanan filmin senaryosunu Mehmet Soyarslan, Baykut Badem ve Suat Yalaz birlikte yazmış. Yaklaşık 2000 figüranın görev aldığı filmin çekimleri İstanbulun çeşitli semtlerindeki tarihi dokusu korunmuş mekanların yanı sıra İstanbulda kurulacak setlerde gerçekleştirilmiş.
filmin ilk 5 dk sını kaçırdık ona üzüldüm biraz aslında ama Alinin çapkınlık hikayeleri bizi çok güldürdü. ve ince düşününce o dönemde vatan ugruna yapılanları ve ihanetleri görünce insan bi garip oluyo çok begendim. Cansu dere de Kenan İmirzalıoğluda çok iyi oyunculuk sergilemiş
bugün akşam filmi izledim gerçekten çok güzeldi
özelliklede atatürkü canlandıran sanatçıyı aynen benzetmişler
izlemeyenlerin izlemelerini tavsiye ederim
ne yalan söyleyeyim beni biraz hayal kırıklığına uğrattı bu film,
çok büyük bir heyecanla bekliyordum ama umduğum gibi değildi,sahneler çok abartılı olmuş,50 eli silahlı kişiyi her defasında yandım ali tek başına yok etti,ama Ulu önderimizi harika canlandırmışlar,onun olduğu sahneler beni çok duygulandırdı..
'Şu Çılgın Türkler' kitabının yazarı Turgut Özakman, bugüne kadar Atatürk'ü canlandıran oyuncular arasında en çok Rutkay Aziz'in başarılı olduğunu söylüyor. Özakman'a göre; Atatürk'e fiziksel olarak en çok benzeyen oyuncu da Alican Yücesoy. Ali Ulvi Hünkar'ın canlandırdığı rol ise tarihe saygısızlık!.
Uluslararası çapta bir Atatürk filmi çekilmesi için 50 yıldır yapılan girişimler, bu konudaki hassasiyet nedeniyle sonuçsuz kalmıştı. Yıllardır Atatürk'e layık bir oyuncu bulamadığı için filmini çekemeyen Türk sinema ve dizi sektörü; bir yılda 3 Atatürk birden çıkardı! Gerek beyazperdede, gerekse televizyon dizilerinde Atatürk'ü canlandıran oyunculara en büyük tepki ise, satış ve okunma rekorları kıran 'Şu Çılgın Türkler' adlı romanın yazarı Turgut Özakman'dan geldi. Son 1 yılda Atatürk'e benzetilmeye çalışılan üç oyuncuyu ve daha önce 'Cumhuriyet' ile 'Kurtuluş' filmlerinde Atatürk'ü canlandıran Rutkay Aziz'i değerlendiren Özakman; ünlü oyuncuyu rakiplerinin iki tur önünde gösterdi: "Onun üstün oyunculuğu, rolüne saygısı çok başkaydı. Ten renginin değişmemesi için sokağa bile çıkmadığını biliyorum..."
YAKA BAĞIR AÇIK ATA OLMAZ!
Özakman, fiziksel olarak Atatürk'e en çok benzeyen oyuncunun; yönetmenliğini Mustafa Şevki Doğan'ın üstlendiği 'Son Osmanlı-Yandım Ali' filmindeki rolüyle Alican Yücesoy olduğunu söyledi. 'Mustafa Kemal' dizisinde Ata'yı canlandıracak oyuncu Arda Kural'ın Ata'ya hiç benzemediğini belirten ünlü yazar, en sert eleştirisini 'Kırık Kanatlar' dizisine yaptı... Dizinin bir bölümünde Atatürk'ü canlandıran Ali Ulvi Hünkar'ın fiziksel olarak Atatürk'e hiç benzemediğini belirten yazar, Hünkar'a şu eleştiride bulundu: "Yaka bağır açık Atatürk olmaz! Atatürk, giyimine çok özen gösteren bir liderdi. Bu tür çekimler öncesinde arşivlerin ve Ata fotoğraflarının çok iyi incelenmesi gerekir!" Özakman, söz konusu dizinin tarihe saygı göstermediğini ve birkaç bölüm izledikten sonra bir daha o diziye bakmadığını söyledi. Ünlü yazar, bu oyuncuların özel hayatlarının da önemli olduğunu vurguladı: "Oyuncu, Ata'ya çok benzese bile, gece kulübünde kavga çıkararak gündeme gelen biri oynamamalı!"