Boşanacak anne babalara öneriler

Son güncelleme: 14.03.2014 20:43
  • Şüphesiz 'boşanma' hem eşler hem de çocuklar için başa gelebilecek en sarsıcı yaşam olaylarındandır. Hiç kimse bitmesini planlayarak başlamaz ilişkilerine. Ancak değişen yaşam koşulları beraberinde bireyin mutluluğunu ve bireysel özgürlüğü ön plana çıkarıyor. Dolayısıyla kadınlar, erkekler ve beraberinde aile sistemi adına farklılıklar yaşanıyor.

    1950'lerde göreceli olarak düşük olan boşanma oranı 1960 ve 1970'lerde ciddi bir artış gösterdi. İstatistiklere göz attığımızda bugünlerde yapılan iki evlilikten biri boşanma ile sonuçlanıyor.


    Dünyamızda birçok şey değişiyor. Aile sistemine dair değişimlerin sonuçlarının neler doğurduğunu gelecek nesillerin ebeveynlik stillerini gözlemleyebildiğimizde cevaplayabileceğimiz inancındayım.

    Günümüz koşullarında ise boşanan birçok çift ve boşanma sürecine şahit olan birçok çocuk var. Çocukların bu süreci sağlıklı ve derin yaralar almadan atlatması mümkün. Önemli olan anne ve babaların 'boşanma'yı nasıl karşıladıkları, boşanma gerçekleştikten sonraki yaşam koşulları ve bu yeni düzenleri içerisinde çocukların ihmal edilmemesidir.

    Siz anne ve babalar, boşanma sürecini bir erişkin gibi karşıladığınız takdirde, yeni düzeninize uyum sağlama hızınıza paralel olarak çocuğunuz da adaptasyon sürecini tamamlayacaktır.

    Süreç hem sizler hem de çocuklar için kimi zaman elbette güçleşecektir, ancak gelecek zamanı düşünüp, soğukkanlı planlar yapabildikçe, çocuklarınıza çok daha kolay bir yol çizmekte olabileceğinizi unutmamanız yardım sağlayacaktır.

    Boşanma kararı çocuğa açıklanırken dikkat edilmesi gerekenler

    • İlk olarak eşinizle mümkün olduğu kadar ortak bir konuşma içeriği belirlemeli ve boşanma sonrası düzeninizi kurduktan sonra anne baba olarak durumu çocuğunuza açıklamalısınız.

    • Çocuklarınıza, yaşlarına uygun açıklamalar yapmanın önemini unutmamalısınız. Boşanma kavramı en basit ifadeler ve geleceğe dair somut örneklerle açıklanmalıdır.

    • Konuşma süresince anne ve babanın aynı oranda konuşuyor olması önemlidir; ebeveynlerden birinin terk edildiği hissi uyandırılmaması daha sağlıklıdır.

    • Çocuklarınıza dair kararların yine anne baba tarafından alınmaya devam edileceği açıklanmalıdır.

    • Çocuklarınızı daima seveceğiniz ve görüşeceğinize dair konuşmalar unutulmamalıdır.

    • Eğer o an yaşanan evde tek ebeveyn ve çocuk kalacaksa diğer ebeveynin yaşayacağı yer kısa bir zaman sonra (düzenli ve çocuğa ayrılmış bir oda bırakılmış halde-oda çocuğun seçimleri ile hazırlanabilir) gösterilmelidir.
    • Konuşma yapıldıktan 1-2 hafta sonra evlerin ayrılması ideal olanıdır. Bu süre zarfında çocuk yanıt aradığı soruları sıklıkla dile getirebilir böylelikle.

    • Hangi yaşta olursa olsun, çocuklara ayrılık kararınızla ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçının. Bu sizin özeliniz. Erişkin olduklarında dilerseniz ve dilerlerse onlara açıklama yapabilirsiniz.

    Araştırmalar çocukların iyiliği için bir arada kalmanın çok nadir işe yaradığını gösteriyor. Sizler en mutlu ve huzurlu hissettiğiniz koşullarda yaşamak için düzeninizi kurmakta kendinizi rahat hissedin. Çocuklarınızın iyiliğini ilk plana koyduğunuz takdirde zor da olsa süreç elbette kendi kendini onararak tamamlanacaktır. Ayrılma ve boşanma tek başına çocuklara zarar vermez, unutmayın.

    Önemli not!
    Bu öneriler, eşlerden birinin/her ikisinin herhangi bir ruhsal tedavi veya hukuki sürece dahil olmadığı durumlar için genel hatlar doğrultusunda hazırlandı. Olası diğer durumlar dahilinde bir uzmandan yardım alarak süreci başlatmak ve yürütmek gerekir.
#14.03.2014 20:43 0 0 0