nuri deniz

nuri deniz

Üye
28.04.2010
Asteğmen
10.643
Hakkında

  • Kağıtta Levrek:

    Balıkçıdan karnı ve pulları temizlenmiş olarak aldığınız 5 adet orta boy levrekleri , eve geldiğinizde tekrar kanları gidinceye kadar iyice tatlı su ile yıkayınız ve sularının süzülmesi için de 15 dakika kadar süzgeçte bekletiniz.

    Suyu süzülmüş levreklerin içini ve dışını tuzlayınız karabiberleyiniz ve oda sıcaklığında 30 dakika kadar dinlendiriniz.

    Diğer taraftan balıkları alabilecek büyüklükteki bir fırın tepsisine, balıkların üstünü örtebilecek büyüklükte bir yağlı kağıdı seriniz. Halkalar halinde kestiğimiz 2 baş kuru soğanları kağıdın üzerine, balıkların alt kısımlarının kağıda temasına mani olacak tarzda diziniz. Soğanların üzerine balıkları bir ters, bir yüz olacak şekilde yerleştiriniz.

    2 çay bardağı su, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1 çay bardağı beyaz şarabı balıkların üzerine dökünüz. Bir adet limonu sıkıp suyunu tepsiye ilave ediniz (İsteyenler limonu dilimler halinde de kesip balıkların üzerine de yerleştirebilirler). Ardından Tekrar tuz ve kararınca karabiber serpip balıkların üstünü, hava almayacak tarzda yağlı kağıt ile kapatınız.

    Daha önceden 190 dereceye kadar ısıtılmış fırına tepsiyi sürünüz. Pişme süresi balıkların büyüklüğüne bağlı olup yaklaşık 45 - 50 dakikadır. Balıkların piştiğini, yağlı kağıdın hafifçe kavrulmaya başlaması ile anlayabilirsiniz. kaynak


    Not: Tepsiyi fırından alırken yünlü eldiven kullanınız ki eliniz yanmasın
    Servisinizi mutlaka sıcak olarak yapınız...kaynak
#29.04.2010 00:54 0 0 0
  • Dil balığı Izgarası Nasıl Yapılır:

    5 adet büyük ölçüdeki Dil balığını balıkçınızda temizlettikten sonra evde ılık su altında tekrar yıkayınız, ardından 2 adet limon suyu ile dolu olan derin ve düz bir tabak içerisine 3 dakika bırakınız ve hafifçe tuzladıktan sonra, 3 çorba kaşığı una batırıp unlayınız ve ardından 3 kahve fincanı Ayçiçek yağı ile yağlayıp ızgarada her iki tarafını 5 er dakika pişiriniz. Pişen balıkları Porselen Servis tabağına alınız ve dilimlenmiş 2 adet limonuda tabagın etrafına dizerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

    Not:Kırmızı soğan ve taze ekmek tavsiye edebilirim. ardındanda kış ayında tahin pekmez tatlı olarak alınabilir.
    kaynak
#29.04.2010 00:40 0 0 0
  • Midye Tavanın yapılışı:



    40 adet iç midyelerin tüylü kısımları temizlendikten sonra tatlı su ile iyice yıkayıp süzgeçte 10 dakika bekletip iyice süzdürünüz, ardından midyelerin fazla suyunu da kağıt peçeteyle alınız. Diğer taraftan 2 su bardağı beyaz unla, 1 tatlı kaşığı tuzu karıştırınız. Ardından suyu alınmış olan midyeleri una batırarak 2 su bardağı kızgın yağda kızartınız. Fazla yağını almak için midyeleri peçete üzerine yerleştiriniz, oradan da servis tabağına koyduktan sonra 2 adet limon ve 2 demet maydanozla ve üzerinede karabiber ekerek servis yapınız. Afiyet şeker olsun, yarasın, kilo yapmasın..

    Not: Kızğın yağ kullanıldığından dolayı bez eldiven kullanınız
    Kağıt havlu kullanımasındaki amaç, yağın içine düşen suyun sıçramasını önlemek içindir.
    kaynak
#29.04.2010 00:38 0 0 0
  • Lakerda evde nasıl yapılır?


    5-6 kilo civarında olan Torik balığını aldıktan sonra , Takos halinde kesiniz ve kanının iyice akması ve temizlenmesi için 2-3 gün buzlu suda tutunuz, ardından da 2 gün buzlukta bekletiniz. Bu işlemin amacı balığın iyice sertleşmesini sağlamak içindir. Çünkü buz aynı zamanda balığı pişirir. İki tarafını da tuzladığımız balığı 4 gün de soğuk bir ortamda bekletiniz. Daha sonra tuzlu su ve limonla yaptığımız salamuraya yatırınız. 15 gün salamurada bekletiniz. Çok uzun süre saklanması istenirse salamura suyunun tuzunu yüksek tutulabilirsiniz. 15 gün sonunda salamuradan çıkartılan dilimlerin üzerindeki balığın derisini keskin bir bıçakla alınız. Ufak dilimler halinde kesiniz vede yanında kırmızı soğanla servis yapınız.
    Not: Balık dilimlerinin üzerine arzu edilirse zeytin yağı ve limon suyu ilave edebilirsiniz.
    kaynak
#29.04.2010 00:36 0 0 0
  • Kalamar Tava Nasıl Yapılır:


    4 adet kalamarı iyice temizleyip kuruladıktan sonra halkalar şeklinde kesiniz. Bu kalamarların lezzetini arttırmak ve bunları yumuşatmak için üzerlerine 2 çay kaşığı karbonat, 2 tatlı kaşığı şekeri dökünüz ve yoğurunuz. Ardından Geniş bir kap içerisinde 1 su bardağı una, 1, 5 çay kaşığı tuz ekleyiniz ve iyice karıştırınız. Kalamarları una bandırıp fazla unlarını silkelemek suretiyle kızğın yağda (2 su bardağı sıvı yağ) hafif pembe oluncaya kadar kızartınız. Kızartmış olduğunuz bu kalamarları sade yiyebileceğiniz gibi, sarımsaklı ezmeli soslada fevkalade güzel servis yapabilirsiniz. Servisin yanında sıcak ekmek tavsiye edebilirim. Afiyet olsun.

    NOT: Tavadaki yağın etrafa sıçramaması için mutlaka tava kapağını kullanınız
    kaynak
#29.04.2010 00:31 0 0 0
  • Palamut Buğulaması:


    1 adet Palamut veya Torik balığı takoz halinde yani ekmek dilimi şeklinde kesilir.
    Tatlı su ile iyice kan ve bağırsaklarından temizlenir.Temizlenen balıklar orta büyüklükteki bir teflon tepside birbirine değmeyecek şekilde yerleştirilir. Üzerine zeytin yağı ilave edilir ve yan tarafa bırakılır.

    Diğer taraftan 3 adet domates ve 3 demet maydanoz yıkanır temizlenir, rendeden geçirilir. Ayrıca 3 adet soğanda rendelenir ve ateşte hafifçe kavrulur.

    Neticede her iki karışım birbiri ile iyice karıştırılır.

    Bu karışım, tepside bekleyen Palamut veya Torik dilimlerinin üzerine dökülür. Sivri biber, defne yaprağı ve 3 adet dilimlenmiş limon, balıklar üzerine yerleştirilir. 6 su bardağı su ve bir miktar tuz ve karabiber ilave edilir. Tepsi kapak ile iyice kapatılır.

    Diğer taraftan 180 dereceye hazırlanmış olan sıcak fırın içerisine tepsi yerleştirilir. Ve 15 dakika 180 derecede pişirilir. Zaman sonunda tepsi fırından yanmayan eldiven ile alınır. Sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
    kaynak
#29.04.2010 00:17 0 0 0
  • Izgara'da Lüfer:



    Lüferler, karınlarından keskin bir bıçakla kesilirler. İçlerindeki bağırsaklarından ve koyu kahve renkli kanlarından tatlı su ile iyice yıkanıp temizlenirler.
    Suyundan arındırılmaları için yan taraftaki tabakta bulunan kağıt peçetelere sarılırlar.

    Suyundan arındırılan Lüferler, büyük bir tepside tuz ile karışmış olarak bulunan beyaz un ile iyice unlanırlar ve silkelenerek yan taraftaki boş tabağa alınırlar. Böylece tüm balıkların bu şekilde unlanmaları sağlanmış olur.

    Diğer taraftan mangaldaki kömür ateşi iyice akkor hale yelpazelenerek getirilir.

    Izgara ise, balıklar yapışmasın diyerek ayçiçek yağı ile iyice yağlanır.

    Diğer tarafta bekleyen unlanmış balıklar, ızgaraya başlı kıçlı olmak üzere ters yönde yerleştirilirler.

    Izgaranın ağzı kilitlenir ve 5-6 dakika müddetle ateş üzerinde balıklar pişirilir.

    Balıkların piştiği, etinin beyazlaşması ve derisinin kalkması ile anlaşılır.

    Sonra ızgaranın öteki tarafı da ateşe konur aynı sürede balıklar pişirilir ve pişirme işlemi sonuçlandırılır.

    Arzuya göre , tabaktaki balık yanına yuvarlak kesilmiş kırmızı soğan ve yeşillik olarak marul vede balık üzerine sıkmak için bir iki dilim limon yerleştirilebilir.

    Balık yemek işlemi bittikten sonra , eller sabun ile yıkanmalı , ardından da sirkeli limonlu su ile durulanmalı ve balık kokusunun önüne geçilmelidir.
    kaynak
#29.04.2010 00:10 0 0 0
#28.04.2010 23:36 0 0 0
#28.04.2010 18:30 0 0 0
  • Gemiler içinde hava olduğundan dolayı batmaz"...............sayın moderatör; Böyle bir yanlışlığı nasıl yaparsınız....Siz gemi ile Balonu birbiri ile karıştırmışsınız.....Bu ifade ve bilgi yanlış olup Lütfen siliniz.....Ayıp oluyor....
    Denizlerde yüzen tüm cisimler su yüzeyinde kalmalarının nedeni Suyun Kaldırma kuvvetinden kaynaklanmaktadır....Teşekkürler...
#28.04.2010 18:24 0 0 0