SKLERODERMA NEDİR

Son güncelleme: 11.10.2012 20:12
  • Skleroderma nedir?

    Skleroderma nadir görülen kronik otoimmune bir hastaliktir. Amerika'da suan 150,000 ila 500,000 kisi bu hastaliga yakalanmis durumdadir. Genel olarak görülme sikligi 100,000 kiside 30 kisidir. Kadinlar, erkeklere göre 4 kat daha fazla yakalanma riski tasirlar ve siklikla 30-50 yas arasi görülür (hastalik bu yaslarda baslar.)

    Skleroderma Tipleri

    Lokalize ve sistemik olmak üzere iki ana tipi mevcuttur.
    Sistemik formu vücüdün her hangi bir bölümünü tutabilir. (deri, kan damarlari, veya herhangi bir iç organ.) Sistemik formlari Sistemik Skleroz diye de bilinirler. Ayrica Diffuse, Limited, CREST, ve Overlap. Terimleri de sistemik formlari ifade eder.
    Lokalize formlari Morphea ve Linear 'dir. Bu formlar sadece deriyi tutarlar (ve bazen deri alti dokulari) fakat iç organlari tutmazlar ve hastanin ömrünü kisaltmazlar.
    Sklerodermanin herhangi bir tipi (localized veya systemic) çocuklarda görülebilir, o zaman Çocukluk çagi Sklerodermasi veya Juvenile Scleroderma denir.
    Daha fazla açiklama için Types of Scleroderma sayfasini görünüz.

    Zor Tanı

    Sklerodermanin tanisi genellikle zordur ve uzun zaman alir, bunun nedeni hastaligin hem pek sik görülmemesi hem de sayili doktorun bu konuda deneyimli olmasidir, bir baska neden de hastaligin baslarinda bir çok diger bag dokusu hastaligina benzemesidir, Sistemik Lupus Eritomatoz, Polymyozit, ve Römatoid Arthrit, bu hastaliklarin birkaçidir.
    Siklikla hastaligin tanisinin kesin olmamasi, engeller ve hayal kirikliklari hastalarin psikolojileri üzerine büyük baski yapar ve/veya ruh sagliklarini bozabilir, hatta hastalar tani konmasi asamasinda yaptiklari doktor ziyaretlerini hastaliklarinin en zor dönemi olarak ifade ederler. Difficult Diagnosis kismini görünüz.

    Sistemik Skleroz'un Etkileri

    Sklerodermanin sistemik formlari deri ve/veya iç organlarda fibrosis'e neden olur (yara izi). Fibrosis sonuçta etkilenen deri ve/veya organda sertlesmeye neden olur, iste bu yüzden hastalik halk arasinda "insani tasa çeviren hastalik."diye bilinir.
    Skleroderma'nin Nedenleri
    Sklerodermanin nedenleri bilinmiyor. Bazi skleroderma vakalarinda kimyasallara maruz kalmakla aralarinda bir iliski kuruldu. Genetik, fetüs hücreleri, ve virusler Sklerodermanin gelismesinde (olusmasinda) katkili faktörler olabilir. Bakiniz Causes of Scleroderma.

    Kanserojen veya Bulasici Degildir

    Skleroderma bulasici olarak siniflandirilmaz, bu da demek oluyor ki Skleroderma'yi tokalasarak, sarilarak, öperek(öpülerek), cinsel temasla, kan ve vücüt sivilari ile temasla, kasik çatal gibi seylerin ortak kullanimiyla, veya hava yoluyla mesela öksürük veya hapsurukla bulastiramazsiniz ve bu yollarla size bulasmaz. Ve hiçbir sekilde kanserden sorumlu degildir.

    Semptomlari ve Tedavisi
    Su anda, Sklerodermanin herhangi bir tipi için kanitlanmis tedavisi yok.
#25.11.2007 19:08 0 0 0
  • yararlı paylaşımın için saol
#26.11.2007 08:32 0 0 0
  • skleroderma yazınıza çok teşekkür ederim.15 yıldır skleroderma hastası olarak mucadele vermekteyim.çok güzel yazmışsınız birçok kişileri aydınlatmış oldunuz.yıllardır skleroderma ile yaşadıklarımı yazıyorum tecrubelerimi paylaşıyorum.o kadar çok yaşanan sorunlar varki birkere haslığınızın adını koymaları çok kolay olmuyor.benim iki yılımı aldı ve yaşadığım acılar sıkıntılalar anlatmakla bitmez.dış görünüşünüz dehişiyor kendinizi aynada görmek istemiyorsunuz.sizi tanıyanlara hastalığınızı anlatmakta zorlanıyorsunuz.bulaşıcımı diye soruyorlar.doktora gittiğinizde diş ,göz vs siz skleroderma hastasıyım dediğinizde size el surmek istemiyor bu ve bunun gibi birçok sorunlarla karşılaşmanınz skleroderma ile yaşamanızın zorluklarından bir kaç tanesi.dıştaki deri tutulumu yaşadıklarımız daki sorunların yanında en önemlisi organ tutulumu ki çok iyi takip sık sık doktor kontrolleri yapılması ve en ufak değişikliklerden doktorunuzdan bilgi alınması doktorla iletişim içinde olunması sigara içilmemesi ve içilen ortamlarda bulunulmaması güneş den korunmak için güneş koruyucuları kullanılması soğuk havalarda sokağa çıkılmaması reyno hastalığı için çıkarken el ayakları sıcak tutacak yun çorap eldiven kullanılması ve en önemlisi stresten uzak yaşanılması veya destek alınması gerekmektedir.
#04.01.2008 22:51 0 0 0
  • bende konnektif doku hastasıyım
    ve ileride büyük ihtimal sklerodema tanısı konacak ilaçların etkisini görmüyorum
    sibel hanım bana biraz hastalıgınızı dış görünüşünüzü nasıl degi,ştirdigini ellerinizin ayaklarınızın nasıl oldugunu anlatırmısınız kendimi sklerodermaya hazırlamak istiyorum
    psikolojimin bozulmasını istemiyorum
#10.04.2008 14:55 0 0 0
  • Arkadaşlar öncelikle geçmiş olsun.İnşallah bir an önce şifanızı bulursunuz. cihanarsan sizede teşekkürler arkadaşım bu denli önemli konuya değindiğiniz için
#11.04.2008 08:44 0 0 0
  • (scl)sibel ve begonyas

    ikinizede geçmiş olsun.
#11.04.2008 11:43 0 0 0
  • @begonyas adlı üyeden alıntı:
    bende konnektif doku hastasıyım
    ve ileride büyük ihtimal sklerodema tanısı konacak ilaçların etkisini görmüyorum
    sibel hanım bana biraz hastalıgınızı dış görünüşünüzü nasıl degi,ştirdigini ellerinizin ayaklarınızın nasıl oldugunu anlatırmısınız kendimi sklerodermaya hazırlamak istiyorum
    psikolojimin bozulmasını istemiyorum
    Orijinali Göster...
    bende konnektif doku hastasıyım
    ve ileride büyük ihtimal sklerodema tanısı konacak ilaçların etkisini görmüyorum
    sibel hanım bana biraz hastalıgınızı dış görünüşünüzü nasıl degi,ştirdigini ellerinizin ayaklarınızın nasıl oldugunu anlatırmısınız kendimi sklerodermaya hazırlamak istiyorum
    psikolojimin bozulmasını istemiyorum

    tekrardan geçmiş olsun.



    KONNEKTİF (KOLLAJEN) DOKU HASTALIKLARI

    Dermal bağ dokusu; bir ground substans (hiyalüronik asit, kondroitin sülfat, dermatan sülfat, nötral mukopolisakkaritler) üzerinde yerleşmiş liflerden (kollajen, elastik, retiküler) ve hücrelerden (fibroblastlar) oluşur. Deri ağırlığının % 70'ini kollajen teşkil eder. Bağ dokusunun dengeli bir şekilde sentez ve yıkımından fibroblastlar sorumludur. Bu sentez ve yıkım dengesinde oluşan bozukluklar klinikte, otoimmün konnektif doku hastalıkları denen bir grup sistemik hastalık şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
    Bu hastalıkların hepsinde ortak patolojik değişiklikler mezenşimal dokulardadır; kollajen liflerde anormal yapısal değişiklikler ve fibrinoid dejenerasyon görülür.
    Bu grup hastalıklarda; kırıklık, halsizlik, eklem ve kas ağrıları, çeşitli serolojik testlerde pozitiflik ve sedimentasyon yüksekliği, başlıca ortak bugulardır.



#11.04.2008 11:45 0 0 0
  • bende teşekkürediyorum bu konuyu açtıgınız için ,gerçekten çok önemli bir hastalık konnektif doku hastalıkları
#11.04.2008 16:11 0 0 0
  • sedimantasyonum yüksek çıktı en son verdiğim tahlillerde ,bizim hastalıgımız sogukla alakalı bir hastalık (reynaud fenomeni)soguktan kendimizi korumamız gerekiyor,benim halamda skleroderma fakat onun dış görünüşünde degişiklikler olmadı normal saglıklı bir insanın görünümüne sahip Allaha çok şükür şimdilik bende öyleyim ama herkes halam gibi şanslı olmayabilir ,SKLERODERMA HASTALARININ PSİKOLOJİLERİDE bozuluyor,halk tarafından bilinen bir hastalık olmadıgı için insanların skleroderma hastalarına bakış açılarıda farklı olabilir ,bu hastalıgın tek düşmanı soguk ,sigara içmezsek kendimizi sıcak tutarsak ,kışın dışarı çıkmazsak belki çok iyi olabilir ve doktorlarımızın yüzünü güldürebiliriz,
#11.04.2008 16:19 0 0 0
  • skleroderma iç organlarıda etkileyen bir hastalık ,halamın dış görünüşünde degişiklik olmamıştı fakat akcigerinde yara çıkmıştı ,fakat çok iyi şuan tedavisi devam ediyor,birde reynaud fenomeni şikayetiyle giden hastalar bir daha hastaneden çıkamıyorlar sürekli kontrol ölünceye kadarda öyle olacak .ben kontrollere her gittiğimde doktorlarıma soruyorum sakat kalacakmıyım die onlarda her seferinde hayır korkma diyorlar ,ama skleroderma hastalrıda farrklı konuşuyor,sanırım benimde psikolojim bozuldu şimdiden...
#11.04.2008 16:24 0 0 0
  • bu arada ANA da önemli bir test
#11.04.2008 16:25 0 0 0
  • yaa arkadaşlar gerçekten bu hastalıga deginmeniz çok çok iyi olmuş
    insan seviniyor
#11.04.2008 16:38 0 0 0
  • canada'da fazla orqanda bu hastalık aynen amerikadaki gibi
#15.04.2008 14:50 0 0 0
  • merhaba arkadaşlar bende skloraderma hastasıyım.ve hastalıyım yavaş yavaş tüm vücudumu kaplıyo.yüzümded çıktı 2 sene önce,alın bölgesende;zaten yüzde sağ alın bölgesini kaplıyormuş. yaaa bu hastalığın neden tam tedavisini bulamıyolar.bu hastalık böle tüm yüzümü kaplarsa ne yaparım ben .arkadaşlar allah hepimize şifa versin inşallah,sürekli allaha dua edlim, dua etmekten başka çağremiz yok çünkü.
#16.07.2008 20:14 0 0 0
  • arkadaşlar ben bu hastalığa 10 yaşında yakalandım şu an 15 yaşındayım yaklaşık 8 hastane ve bir özel doktora gittik özel doktorda hastalığım anlaşıldı ve bundan sonra 8.hastanede 55 kere bu ışık tedavisine maruz kaldım ilaç verdiler bayağı bir kilo aldım şort giyemiyorum Allah'ın sıcağında pantolonla geziyorum eskisi gibi rahat dövüşemiyorum sosyallık derecem sofıra inmişti annemler sosyalleşeyim diye karateye göndermeye karar verdi doktora sağlık raporunu imzalatana kadar anam ağladı karateye başlayınca sağ ayağımla tekme atamıyordum bu yüzden 3. ay biraktım nolur bana bunun tedavisinin bulunduğunu söyleyin
#09.11.2011 11:38 0 0 0
  • çok yardımcı oldu ödevm için teşekkür ederim ...
#11.10.2012 20:12 0 0 0