Çılbır, su içinde haşlanıp (poşe edilip) katılaştırılmış yumurta içinin üzerine sarmısaklı yoğurt dökmekten ibaret, çok basit bir yemektir. Ben bu tarifte rahmetli babaannemim yaptığı yoğurtlu biberle yer elmasını birleştirip, bunu sos olarak kullandım. Öte yandan çılbırın yumurtasını yumuşak pişirdim. Mükemmel bir başlangıç yemeği oldu.
Malzemeler (4 kişilik):
4 yumurta
5 çorba kaşığı süzme yoğurt
4 adet kırmızı kapya biberi
1 iri boy olgun domates
4 adet yer elması, soyulup jülyen doğranmış
2 çorba kaşığı doğranmış soğan
1+1 diş dövülmüş sarmısak
1 tatlı kaşığı taze yaban kekiği (thyme) yaprağı
1 çorba kaşığı taze limon suyu
1/2 bardak sızma zeytinyağı
1 tutam pul biber
Tuz-taze çekilmiş karabiber
Yapılışı
Biberleri ocak üzerinde közleyin, kabuklarını soyup çekirdeklerini temizleyin. Küçük kareler şeklinde kesin. Domatesin kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkarın. Zar şeklinde doğrayın. Derince bir tavaya zeytinyağının yarısını koyun, bir sarmısak ile soğanları ekleyip iki dakika pişirin. Biberleri, domatesleri, yer elmasını, kekiği, pul biberi ekleyip 4-5 dakika birlikte pişirin. Ateşten alıp limon suyunu ekleyin. Bir yassı tavaya iki bardak su ve bir kaşık sirke koyup kaynatın. Yumurtaları birer birer suya kırıp, üç-dört dakika kadar pişirin. Delikli spatüla ile alıp kağıt havlu ile kurulayın. Yoğurdu bir diş dövülmüş sarmısakla karıştırın.
Servis için:
Önceden ısıtılmış tabakların ortasına biberli karışımdan koyun. Orta yerine bir çukur açıp yumurtayı yerleştirin. Üzerine bir kaşık sarmısaklı yoğurt koyun. Tavadaki kırmızı sostan yoğurdun üzerine dökün.