AĞRI

Son güncelleme: 26.02.2008 21:23
  • AĞRI


    YÜZÖLÇÜMÜ: 11.376 km²

    NÜFUS: 437.093 (1990)

    İL TRAFİK NO: 04

    İLÇELER: Ağrı (merkez), Doğubeyazıt, Diyadin, Eleşkirt, Hamur, Patnos, Taşlıçay, Tutak.

    İLGİ ÇEKİCİ YERLER: İshak Paşa Sarayı, Balık Gölü, Sinek Yaylası, Ağrı Dağı, Tendürek Dağı, Meteor Çukuru, Doğubeyazıt Kalesi, Yeraltı Kilisesi, Diyadin Kaplıcaları, Aznavurtepe (Urartu Tepesi).

    İl Kültür Müdürlüğü


    Tel: (472) 213 76 00-01
    Faks: (472) 215 39 18



    Örenyeri



    İshakpaşa Sarayı Detaylı Bilgi - Doğu Beyazıt

    Önemli Günler

    Kurtuluş Günleri:

    Doğu Beyazıt İlçesinin Kurtuluşu
    Doğu Beyazıt
    14 Nisan

    Tutak İlçesinin Kurtuluşu
    Tutak
    14 Nisan

    Patnos İlçesinin Kurtuluşu
    Patnos
    14 Nisan

    Diyadin İlçesinin Kurtuluşu
    Diyadin
    14 Nisan

    Taşlıçay İlçesinin Kurtuluşu
    Taşlıçay
    14 Nisan

    Hamur İlçesinin Kurtuluşu
    Hamur
    14 Nisan

    Ağrı İlinin Kurtuluşu
    Cumhuriyet Caddesi (Merkez)
    15 Nisan

    Eleşkirt İlçesinin Kurtuluşu
    Eleşkirt
    16 Nisan

    Şenlikler:

    Aşıklar Bayramı
    Merkez (Belediye Sineması)
    1-3 Ocak

    Halk Oyunları Gösterileri
    Merkez (Halk Eğitim Salonu)
    15 Ocak

    Okullararası Halk Oyunları Yarışmaları
    Merkez (Belediye Sineması, Halk Eğitim Salonu)
    26-28 Ocak
#09.02.2005 17:09 0 0 0
  • Ağrı

    Ağrı

    Ağrı''nın Kurtuluşu M.Ö. 18. Yüzyıl öncesine dayanmaktadır. M.Ö.15. yüzyılda Hurri Mitani krallığının kuzey ucunu işgal etmiş olan ve bu topraklarda asıl hakimiyeti Urartular kurmuştur. Kimerlerle başlayıp, Pers ve Makedonyalılardan sonra M.Ö. 1. yüzyılda Part ve Şahlar, Moğollar, İlhanlılar, Kara koyunlular ve Safaviler 16. Yüzyıla kadar Ağrı ve çevresinde hakimiyet kurmuşlardır. 1514 yılında Yavuz Sultan Selim''in Şah İsmail''i Çaldıran meydan muharebesinde yenmesiyle bölge Osmanlıların eline geçmiştir.
    1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında Ruslar tarafından işgal edilmiş, aynı yıl yapılan Berlin Antlaşmasıyla işgal sona erdirilmiştir.

    1.Cihan Harbi''nin ikinci senesinde düşman birlikleri topraklarımıza girerek hunharca katliamlar yapmışlardır. Esaret ve işgale alışmamış cesur ve imanlı halkımız 15 Nisan 1918 ''de kurtuluş meşalesini Ağrı Dağı''nın doruklarından ateşleyerek, özgürlüğünü kazanmıştır.
    Osmanlı dönemlerinde yıllarca sancaktarlık olan Beyazıt , Cumhuriyetle birlikte Vilayet olmuştur. 1927 yılında coğrafi, ekonomik, nüfus ve ulaşım gibi sebeplerle önce Şorbulak, Karakilise ve karaköse isimleri ile anılan İl , 1938 yılında İl sınırları içinde yer alan ve Türkiye''nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı''ndan esinlenerek AĞRI olmuştur....
    15 Nisan 1918 yılından beri her yıl 15 Nisan günü İl''in düşman işgalinden kurtuluşunun şenlikleri yapılır...

    noimage
#09.02.2005 17:46 0 0 0
  • Ağrı hakkında benim ilave edebileceklerim

    Ağrı - Ağrı Dağı

    Türkiye'nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı jeolojik konumu ve Büyük Tufandan sonra Nuh'un gemisine ev sahipliği yapması dolayısıyla efsanevi özelliği olan bir dağdır. Kutsal kitaplarda da adı geçen Ağrı Dağının farklı dillerde bir çok ismi vardır. Başlıcaları, Ararat, Kuh - i Nuh, Cebel ül Haristir.

    Marco Polonun hiç bir zaman çıkılamayacak dediği Dağa ilk tırmanışı, kayıtlara göre 9 Ekim 1829 yılında Prof. Frederik Von Parat tarafından gerçekleştirildi. İkinci kış tırmanışı ise ilk tırmanıştan çok sonra 21 Şubat 1970' de Dağcılık Federasyonu eski başkanlarından Dr. Bozkurt Ergör tarafından gerçekleştirildi. 1980'li yıllarda binlerce dağcı Ağrı Dağını ziyaret etti. Ağrıya tırmanışa 1990 yılında yasaklandı.1998 de Dağcılık Federasyonunun bir grup dağcıya izin vermesiyle bu yasak kaldırıldı

    Yöre yemekleri

    Ağrı yöresinde hayvancılığın büyük çapta olması nedeniyle hayvan ürünleri büyük miktarda kullanılmaktadır. Ağrı zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Saç kavurma en meşhur yemeğidir. Gosteberg buğulama, Abdigör köftesi, Hengel, haşıl, erişte, kuymak, kete, bişi, erdek, hasude, bulgur pilavı, yalancı köfte, ekmek aşı,lalanga, ayran aşı, halise,çiriş ketesi, murtuğa ve ağızyakan ve deveci çorbası gibi yöreye özgü yemekleri vardır

    Ağrıda küçükbaş hayvancılığın fazla yapılması nedeniyle halıcılık en önemli el sanatıdır. Bunun yanında kilim, kazak, keçe ve çorap gibi el sanatları da vardır
#14.05.2005 19:21 0 0 0
  • noimage
#03.09.2005 00:03 0 0 0
  • Sagolun, tesekkurler
#10.09.2005 00:21 0 0 0
  • EmeqinizE saqLık ..
#30.09.2005 15:49 0 0 0
  • valla dostlar ben orda dört yılımı çürüttüm :) her tarafını ve herşeyini iyi bilirim
    eline sağlık kardeş güzel hazırlamışsın
#30.09.2005 15:52 0 0 0
  • memleketimin heryeri güzel
#17.10.2005 23:24 0 0 0
  • teşekkürler paylaşımların için
#09.12.2005 21:01 0 0 0
  • FOLKLORiK DEğERLER
    1-Giyim
    A)Erkek Giyimi
    Erkek giyimleri moda ve klasik giyime uygundur. Köyde çalışma zamanları ve sıcak günler hariç erkekler ceket ve pantolonla dolaşır. Orta yaştaki erkekler ve yaşlılar altta uzun don ve fanila giyerler. Soğuk günlerde buna birde pijama eklenir. Pantolon, işlik, gömlek ve kazak bunların üstüne geçilir. Gömleğin üzerine ceket giyilmez arada mutlaka yelek veya kazak vardır. Baştaki şapka bütün giyecekleri tamamlar. Yaşlılar şapka yerine fes yada papak giymeyi tercih ederler. Erkekler genelde bıyık bırakırlar.

    B)Kadın Giyimi
    Kadınların köylerde giydikleri giysiler daha çok milli ve mahallidir. Entari bunların en önde gelenleridir. Kadın ve kızlar en alta can gömleği ve içe tuman giyerler. üst üste entari giyme eski alışkanlıktan ve iklim şartlarından ileri gelmektedir. Entarilerin üzerine hırka veya kazak giyilir. iş zamanları öne peştamal, kola kolçak takılır. En üsteki entarinin kadife, ipek veya simli olmasına dikkat edilir. Gümüş, madeni ve öteki kemerler bunun üzerine bağlanır. Ayakta çorap ve diz kapağının altına kadar uzanan tuman vardır. Genç kız ve gelinler başlarına eşarp bağlar, orta yaştakiler leçek, yaşlı kadınlar beyaz bezle (cuna) örter. üzerini renkli yazma (hayrat) ile bağlarlar. Günlük ve özel giyimlerde bazı kadın ve kızlar başlarına kufi takar, boyunlarına altın asarlar, kadınlarda günlük süslenme pek olmaz. Süslenme genellikle düğünlerde, bayramlarda, şehre giderken ve özel günlerde olur. Kadınların ellerine ve saçlarına kına yakmaları kadın güzelliğini tamamlayan öğedir. Boyuna ve bileklere takılan mavi ve renk renk boncuklar süslenmek içindir. şeve, sırğa, hızma, sürme, altın ve bilezik, mavi boncuk, yüzük, küpe ve kına kadın süs ve takı aksesuarlarındandır

    2-GELENEKSEL EL SANATLARI
    A)Halı ve Kilim Dokumacılığı
    Ağrıda kış şartlarının ağır geçmesi nedeniyle yüne dayalı dokumacılık genellikle bu aylarda el tezgahlarında geleneğe bağlı olarak devam eder. Kilimin halk arasındaki adı yemendir. Kilim ve halı dokumacılığı Ağrıdaki el sanatlarının en önemlileridir. Halı, yastık, heybe, yün çorap ve kazak, tiftik eldiven, çorap ve papakda yün ve örmeye dayalı el sanatlarıdır.

    Hayvancılığın yaygın ve egemen olduğu ilde morkaraman ırkı koyunların yünlerinden elde edilen iplik bir çok işlemden geçirildikten sonra ev tezgahlarında dokunacak duruma getirilir. En iyi iplikler bu Karaman cinsi koyunlardan elde edilmektedir.

    Kurs ve halıcılık atölyeleri hariç Ağrıda halı ve kilimler ekseri Mengensiz dik döner yer tezgahlarında dokunur.

    B)Yün kazak ve Yün çoraplar
    Yerli ırk koyunların yününden örülen kazak ve çoraplar sanat değeri taşıyan bir özelliğe sahiptir. Bu kazaklar ve çoraplar tezgahlarda yapılmayıp elde yapıldıkları için oldukça sağlam ve güzel motiflerle süslüdür. çorapların parmak uçlarında geleneksel halı ve kilim motifleri kullanılır. Diğer motifler örgü şekliyle ortaya çıkarılır. Yünden ayrıca eldiven ve papakta örülür. Bunların beyaz renkli olanları daha fazla tercih edilir.

    C)Tiftik Papak ve Tiftik çoraplar
    Keçilerden taranarak elde edilen tiftik özel işleyiş biçimleriyle giyim eşyası olarak değerlendirilir. Elde edilen tiftik yıkanıp temizlendikten sonra taranır. Teşi adı verilen eğirme aletiyle eğrilip iplik haline getirilir. Tiftik giyecekler el örgü şişleriyle örülür. örüldükten sonra sıcak ekmek arasına baskıya bırakılarak yumuşatılır. Tiftik giyeceklerin kabartılıp saçaklandırılması bu yöntemle yapılır. Tiftikten kazak, atkı ve eldivende yapılır. Tiftik çoraplar dize kadar uzandığından dizleme de denilir. Dizlemenin üzerine değişik halı ve kilim motifler işlenir.

    D)üzerlik veya Nazarlık
    El sanatlarıyla ilgili olarak halkın üzerlik veya nazarlık olarak tabir ettiği üzerlik, üzerlik otu tanelerinin ipliklere dizilerek geometrik şekil verilen bir süs eşyası olduğu gibi inanç bakımından da kültürel değerler taşımaktadır. Halk inanışına göre üzerlik muska ve mavi boncuktan sonra nazardan iyi koruyan eşyadır. üzerlik otu bulunmayan yerlerde arpa ve mızır taneleri boyanarak kuşburnu kızardıktan sonra toplanıp yapılır. üzerine nazar boncuğu takılır. özellikle Doğubeyazıtta yetişen ve burada yapılan üzerlik köy odalarındaki duvarların başlıca süsüdür.

    E)Buğday ve çavdar Sapından Yapılan Eşyalar
    Olgun hale gelmiş buğday sapları başaklarından temizlenerek ıslatılıp yumuşatılarak örmeye elverişli hale getirilir. Ağrılı kadın ve kızlar bunlardan çanta, sepet, çay tepsileri ve çocuk şapkaları yapmaktadırlar. Ayrıca bunlar güzel renkler boyanıp motiflerle süslendiği zaman turistlerin ilgisin çekmektedir

    F)Keçe yapımı
    Keçecilik Ağrıda hayvancılığa bağlı olarak gelişmiş diğer bir el sanatı koludur. Genellikle kuzu yününden yapılan keçeler, yünün hallaç taraklarından geçirilmesinden sonra özel yöntem ve tekniklerle sıkıştırılmayla elde edilir. Keçelerin üzerine renkli yünlerden desen yapılır. Keçeler kırsal kesimde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan Ağrı halkının kullandığı bir yazgıdır. Köylüler kendi koyun ve kuzularından ürettikleri yünleri keçecilere götürerek ihtiyaçları olan keçeleri yaptırırlar. Keçeler sıcak tutması yönüyle bilhassa yaylalarda hayvancılıkla uğraşan halk için halı ve kilimden daha fazla bir önem taşır. Keçeden yazgı çoban başlığı, çoban kepeneği gibi eşyalar yapılır. önemli bir ihtiyaç maddesi durumundan olan keçe ve keçecilik bölgede ticari bir meslek ve unsurdur.

    3-HALK MüZiği VE GELENEKSEL OYUNLAR
    Ağrıda Halk Müziği geleneksel kültürün önemli bir parçasıdır. Halk müziği oyunlara paralel olarak gelişmektedir. Halk Müziği denince düğün türküleri ve halk oyunları asla gelir. Kullanılan belli başlı halk müziği araçları Davul, zurna, kaval, tef, tulum, gayda, düdük ve bağlamadır. Türküler konusunda en çok emeği geçen ve derleme yapan sanatçılar, başta ismet öZTüRK ve ismet KOçKAR olmak üzere Talat BAYDAR, şinasi HATUNOğLU, Burhan çAçAN ve Ali Haydar GüL dür.

    Ağrı Türkülerinin en yaygın olanları şunlardır:
    -Ağrı Dağından Uçtum
    -Ağrı Dağı Buzludur
    -Ağrı Dağının Tipisine
    -Oy Eleşkirt
    -Konma Bülbül Konma
    -Eleşkirtin önü Ova
    -Kükıran Ovaları

    Sünnet ve Kirvelik
    Erkek çocukların oyun çağında sünnet ettirilmesi görüşü yaygındır. Aile, kirve tutacağı kişinin sayılı ve varlıklı biri olmasını ister. Ağrıda kirvelik önemlidir ve akraba sınıfına girer. çünkü kirve kirvenin dostudur. Bir birinin hayrına şerrine koşarlar.

    Sünnetten önce kirve tutulan kişiye koç, teke, tosun gibi havyar veya bunlara eşdeğer hediye gönderilir. Kirve de çocuğa / çocuklara hediye alır masraflarının bir kısmını karşılar.

    Sünnet, düğünlerden sonra en gösterişli ve masraflı tören ve eğlencelerdendir.

    Doğum
    Düğünden uzun bir süre geçtiği halde, gelinin çocuğu olmasa , kaynana bunun sebebini ve çaresini araştırır. Türbe, kutsal yerler, şehit mezarı ziyaret edilir, sadaka verilerek dua edilir.

    Doğumdan sonra, özellikle erkek çocuk haberi verene, babası bahşiş verir. Yeni doğan çocuğa akraba ve komşular hediye götürür. Kırkı çıkmayan çocuk gelene - gidene fazla gösterilmez. Yeni doğan çocuk kırk gün boyunca yalnız bırakılmaz.

    çocuğun kırkı, çimdirilirken başına kırk kaşık su dökülerek çıkarılır. Nazar değmemesi için dualar okunur, altında üzerlik yakılır, üzerine muska, kurşun, mavi boncuk vs. dikilir. çocuğun dişi çıkınca hedik pişirilir; komşu ve akrabalara dağıtılır. Buna diş hediği denir.

    Kız isteme ve Elçilik
    Oğullarını evlendirmek isteyen ana ⬠babanın kız bulmak amacıyla yaptıkları işlere dünür gezmesi denir. Dünür gezmesi sırasında uygun bulunan kız, babasından istenir, yani elçi gidilir.

    Kızlar, elçilik yapılarak ailesinden istenir. Elçiliğe hatırı sayılır kişiler götürülür. Kız kaçırmalarında elçilik söz konusu değildir. Oğlan tarafı ön elçilik yapmış, kız tarafından he sözü almışsa, yakın akrabalarını ve komşularını alarak elçiliğe gider. Erkekler misafir odasında, kadınlar başka bir oda da toplanır. Oğlan temsilcisi geliş sebeplerini dolaylı olarak anlatır. Kız temsilcisi haberleri yokmuş gibi davranır. Sohbet ve şakalaşmalardan sonra alınacak hediye ve başlık kesilir. Geline yüzük takılır. Başlık süt hakkı veya süt parası olarak ta adlandırılır. Alınan bu para gelinin hazırlayacağı çeyiz içindir. çeyiz eşyalarının çoğunu oğlan tarafı alır.

    Nişan
    Nişan ayrı yapıldığı gibi, düğünle birliktede yapılır. Nişanda hediye olarak şunlar alınır. Yüzük altın bilezik gelinin giyim ve kullanma eşyası, gelin ailesinin fertlerine hediye, çerez sigara misafir şekeri, yemek eşya ve malzemesi.

    Nişandan bir veya iki gün önce oğlan babası komşu ve akrabalarını davet ederek çay verir ve isteğini belirtir. Topluca kız evine gidilir. Kız ailesinin yakınları gelen konukları misafir ederler. Akşam getirilen nişan hediyeleri bir tepsi içerisinde takdim edilir. Oğlanın yakınlarından başlanarak kim ne hediye getirmişse adı yüksek sesle seslenerek belirtilir. isteyen para da atar. Nişan şerbeti içiler çerezler dağıtılır. Nişan şerbetinden sonra yemek verilir.

    Nişan ile düğün arasında gelin görmesi denilen ziyaret vardır. Bu olan tarafının akrabaları ile birlikte çeşitli hediyeler alarak ziyarete ve gelini görmeye gitmesiyle olur. Buna haftalıkta deniliyor. Araya dini bayram girmişse, bayramda gelin görmeğe gidilir ve götürülen hediye ye bayramlık denir.

    Gelin görmesinden sonra, gelin kız, rahatça çeşmeye gider, bahçe ve tarlaya çıkar. Buna gelin ayağını çıkarma denir.

    çeyiz ve hasat durumu göz önünde tutularak, gelin görmelerinde düğün günü kararlaştırılır. Düğün gününün belirlenmesine gün kesimi denir.
    -----------------------------
    Gönderen : Faik İsrafiloğlu

    AĞRI İLİ FOLKLOR GİYSİLERİ

    ERKEK GİYSİLERİ:Ağrı yöresinde oynanan oyunlarda erkek giysileri şöyledir:Başta 'Puşi'adı verilen renkli,gösterişli bir bez dolanmıştır.'işlik'denilen beyaz gömlek giyerler(boğazı yarım diklikte olup,boynunda iki sıra düğme,boğaz ile kol kesimleri ince sırma ile işlenir).Gömlek üzerine siyah yelek giyilir(yeleğin düğmeleri yandadır,ön ve yanları sırma ile süslenir).Şalvar siyah kumaştan yapılır,kaytan ve sırma işler yan tarafta bulunur.Bazılarında renkli ve gösterişli bir kuşak sarılır.Yelek cebinden uzanan saat kösteği kuşağa sokulur.Yün çorap ve yemeni adı verilen Siyah bir rugan ayakkabı veya çarık kıyafeti tamamlar.

    KADIN GİYSİSİ:Başta kofi adı verilen fes biçiminde bir başlık renkli vala ile tamamen sarılır.Kofinin alın kısmına gelen kısımda altıtınlar pul gibi dizili bulunur,perçem ve zülüf altınların yanlarından sarkar.İpek şalvar,beyaz gömlek ,üstte renkli kadife entari,entarilerin belleri büzgülü,uzun kollu,kol ağızları büzgülü,kol ve etek uçları çiçekli veya dantel süslüdür.Bele gümüş kabartma kemer takılır.Ayrıca cebken ve peştamal da giyilir.Ayaklarda yemeni veya kabaralı kundura bulunur,çarıkta kullanılır.
#24.12.2005 12:41 0 0 0






  • Değişik renklerle Ağrı Dağı




    noimage



#14.01.2006 16:34 0 0 0
  • ıyı bısey bence
#23.02.2006 18:31 0 0 0
  • evet paylaşımları görüp tebrik ediyor saygı duyuyorum. ben ağrıdayım şu an işim gereği sık sık da ugruyorum. tavsiye etmiyorum :)
#24.02.2006 14:02 0 0 0
  • elınize sağlık
#27.02.2006 09:53 0 0 0
  • noimage

    noimage

    Jeolojik Yapýsý ve Rota

    noimage

    noimage

    noimage

    ertugrul melikogli
    agri dagina ilk tirmanan insan..
#05.03.2006 14:30 0 0 0
  • paylaştığın için teşekkürler saol
#08.04.2006 11:33 0 0 0
  • Arkadaşlar ağrı dağını uzaktan gördüm Çaldıranda Askerlik yaptığım sırada O dağda Ağustos ayında kar görüyodum. Paylaşımlarınız için Teşekkürler.
#01.06.2006 14:37 0 0 0
  • guzel diyorlar
#27.06.2006 15:41 0 0 0
  • tesekuler main board ailesi ne memleketlerimizin guzeliklerini acikladi gi icin
#28.06.2006 11:43 0 0 0