Erzincan'ın ilkçağ tarihi hakkında bilgi bulunmayıp, ikinci bin yılda yörede Hurriler, Hayaşılar ve Azziler'in yaşadığı bilinmektedir. M.Ö. 1850-1180 yıllarında yöre Hititlerin egemenliğinde kalmıştır.
M.Ö. 900 yıllarında kurulan Urartu Devleti sınırları işinde kalan Erzincan'da kazılar (1953) sonucu Urartulara ait bir çok eser çıkarılmıştır.
Medler'in Anadolu'yu istilası sonucu ortadan kalkan (M.Ö. 600) Urartulardan sonra İl ve çevresi Medlerin (M.Ö. 612) ve Perslerin (M.Ö. 550) eline geçmiştir. İskenderin Pers İmparatorluğunu ele geçirmesiyle (366) Anadolu Makedonyalıların hakimiyetine girdi. İran ve Bizans arasında sürekli savaşlara sahne olan Erzincan, Halife Hz. Osman zamanında (35/655) tümüyle Müslümanların yönetimine geçmiştir. 1071 Malazgirt zaferinden sonra, Anadolu'nun Türklerin eline geçmesiyle, Mengücek Ahmet Gazi bölgeyi hakimiyeti altına almıştır. 1243'deki Kösedağ Savaşında Moğolların Selçukluları yenmesiyle, yöre İlhanlıların eline geçer. 1419'da Karakoyunlular'ın, 1455 de Akkoyunlular'ın hakim olduğu bölge, 11 Ağustos 1473'de Fatih ile Uzun Hasan arasında çıkan Otlukbeli Savaşı ile Osmanlıların denetimine geçti.
1502'de Safevi tahtına geçen Şah İsmail'in karargah yaptığı Erzincan, 23 Ağustos 1514 yılında Yavuz Sultan Selim ile Safeviler arasında yapılan Çaldıran savaşı ile tekrar Osmanlı yönetimine geçirilmiştir.
Erzincan Depremleriyle tanıdığım, Amasyada öğrenci iken güzel arkadaşlıklar kurduğum, O kadar sempati duymama rağmen kısmet olup da gidip göremediğim,illerimizden bir tanesi inşallah kısmet olur.paylaşım için teşekkür ederim.Elinize sağlık.
Yarım Kilo ince bulgur
1 Su bardağı un
Yarım kilo yoğut
Bir yemek kaşığı pul biber
Tereyağı
Bir yemek kaşığı tuz
* Yapılışı:
Önce bulgur sıcak suda haşlanır.Daha sonra 1 bardak un ve tuz konularak yoğurulur.Kaynamakta olan suyun içine köfteler küçük küçük şekillendirilerek atılarak haşlanır.Haşlanan köfteler servis tabağına alınır.Hazırlamış olduğumuz yoğurtlu sos dökülür.Tereyağında baharatlarla kızdırılan yağ üzerine dökülür.
Afiyet olsun kardeşlerim..