Egzama TeDavisinde YeNi GelişmeLer

Son güncelleme: 17.11.2022 16:19
  • Almanya'nın Münster Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Thomas Luger, atopik ekzema tedavisinde son yıllarda yeni bir dönem başladığını belirterek, geliştirilen kortizon içermeyen, topikal kalsinörin inhibitörlerin sistemik dolaşıma geçişinin minimal olduğunu söyledi.

    Atopik ekzema tedavisindeki gelişmelerle ilgili konferans vermek üzere Türkiye'de bulunan Luger, atopik ekzemanın derinin enflamasyonu ile oluşan kronik bir hastalık olduğunu söyledi.

    Hastalığın, derinin kızarması ve kaşıntıyla başladığını ifade eden Luger, şiddetli durumlarda kabuklanma ve sızıntı görüldüğünü bildirdi. Luger, Ancak vakalar çoğunlukla hafif ve orta şiddettedir dedi.

    Luger, hastalığın tedavi yöntemleriyle ilgili bir soru üzerine, hastaların her safhada nemlendirici kullanmalarının yararlı olduğunu belirterek, alevlenmelerin şiddetlenmesi halinde antienflamatuar ilaçlar alınmasının gerekli olduğunu bildirdi.
    Hastalığın tedavisi için birkaç yıl öncesine kadar sadece topikal steroidlerin kullanıldığını anlatan Luger, ancak hastaların çoğunun, kortizon içeren bu ilaçların uzun dönemli kullanımında derinin incelmesi, atrofi ve taleanjektazi, yani damarların yüzeyde belirginleşmesi gibi yan etkilerden çekindiklerini kaydetti.

    TEDAVİDE YENİ DÖNEM

    Hastalığın tedavisinde geliştirilen yöntemlerle ilgili bir başka soruya karşılık da Luger, atopik ekzema tedavisinde son yıllarda yeni bir dönem başladığını bildirdi.

    Luger, bu hastalığın tedavisi için 50 yıl boyunca kortizonlu steroidlerin kullanıldığını, ancak son yıllarda kortizon içermeyen topikal kalsinörin inhibitörlerin geliştirildiğini belirtti.

    Luger, bunların en büyük avantajlarından birinin, topikal steroidler kullanıldığında görülen yan etkilerin ortaya çıkmaması olduğunu söyledi. Luger, En önemli avantajı da steroidlere oranla sistemik dolaşıma geçişi minimaldir. Böylece sistemik etkiler görülmez diye konuştu.

    Topikal kalsinörin inhibitörlerinin, pimekrolimus ve takrolimus olduğunu kaydeden Luger, Türkiye'de sadece pimekrolimusun bulunduğunu belirtti.

    Atopik ekzemanın alevlenmelerle seyrettiğini anlatan Luger, tam bir iyileşme sağlanamayacağını, ancak, alevlenmelerin tekrarlamasının azaltılmasının önemli olduğunu söyledi.

    Yakın zamana kadar atopik ekzemanın kontrol altına alınamadığını ifade eden Luger, ancak gelişmelerin bu durumu ortadan kaldırdığını söyledi.

    Luger, Önceki tedavi yönteminde kullanılan kortikosteroidlerin yan etkilerinden dolayı uzun dönemde kullanılmaları mümkün değildi. Geliştirilen streoid içermeyen pimekrolimus etken maddeli kremler, semptomlar başladığında uygulanmalı ve kızarıklık tamamen geçinceye kadar devam edilmelidir diye konuştu.

    Luger, bununla ilgili klinik çalışmalarda, alevlenmelerin kontrolünün sağlanabildiğinin ve hastaların yaşam kalitesinin arttığının ortaya konduğunu bildirdi.
#21.11.2005 17:25 1 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#23.11.2005 23:29 0 0 0
  • ellerine sağlık kardeş
#24.11.2005 03:09 0 0 0
  • Paylaştığınız için teşekkürler
#24.12.2005 06:37 0 0 0
  • ALLAH rtazı olsun kardeşim teşekkür ederiz vardiğin bilgiler için
#24.12.2005 07:05 0 0 0
  • ellerine sağlık casper kardeşim teşekkürler
#24.12.2005 09:15 0 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
    HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#28.12.2005 03:48 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Emeğine Sağlık
#17.11.2022 16:19 0 0 0