İSLAM 'DA ÇEVRE TEMİZLİĞİ

Son güncelleme: 27.09.2007 18:07
  • Allah insana sayılamayacak kadar nimet vermiştir. Verilen bu nimetlerden birisi de sağlık nimetidir. Sağlığın anahtarı da, ruh ve beden temizliğidir. Temizlik bu Din'in hakikati ve özüdür. İslam dini temizliğin her çeşidine büyük önem vermiş, evimizi, yakın çevremizi , cadde ve sokaklarımızı temiz tutmamızı emretmiştir.

    İnsanın yaşamını etkileyen her şey onun çevresidir. Yaşadığımız evimiz sokağımız, camilerimiz, okullarımız, içtiğimiz suyumuz, teneffüs ettiğimiz havamız da çevremizin çok önemli birer parçasıdır. Bunları daima temiz tutmak bizim görevimizdir.

    Yaşadığımız çevre; toplumun ortak malıdır. Korunması da fert ve topluma aittir. Sağlıklı yaşamanın temel şartı da; maddi ve manevi temizliktir. Dinimiz de temizlik dinidir. Peygamberimiz (s.a.v.) "Din temizlik üzerine kurulmuştur."(1) Diğer hadislerinde:" Allah güzeldir, güzeli sever. Temizdir, temizi sever. Kerim ve Cömerttir,Kerem ve cömerdi sever.Öyle ise; Evlerinizi, işyerlerinizi ve çevrenizi temiz tutunuz. Yahudilere benzemeyiniz onlar çöplerini evlerde toplarlar"(2) buyurmuşlardır.

    Üzerinde yaşadığımız dünya; havasıyla, suyuyla, ormanlarıyla, yeşil alanlarıyla, karasıyla, deniziyle, içerisinde yaşayan bütün canlılarıyla insana emanet edilmiştir. Bu emaneti korumak insanın görevidir.

    Bizlere emanet edilen dünyamızı kendi ellerimizle kirleterek, hem kendi hayatımızı,hem çocuklarımızın geleceğini

    tehlikeye atmayalım.Allah Kur'an-ı


    Keriminde:"( Mallarınızı) Allah yolunda harcayın. Kendi (ellerinizle) kendinizi tehlikeye atmayın. İyilik edin. Şüphesiz Allah iyilik edenleri sever.(3) buyurarak sağlığımıza zarar verecek maddi kirlerden korunmamızı emretmektedir. Hz. Peygamber (s.a.v) de: " Halkın geçeceği yol üzerine veya gölgeleneceği ağaçların altlarına (Su kenarlarına) pislemeyi lanet ve nefrete sebep iki şey olarak gösteriyor, bunları yapmaktan sakınmamızı emrediyor.(4)



    Yaşadığımız sosyal çevrede ve bulunduğumuz ortamlar da çevremizin temizliğine dikkat edelim, rast gele sağa sola tükürmeyelim. Sigara izmaritlerini yerlere atmayalım. Her türlü atık maddeyi ve çöpleri çöp bidonlarının dışında sağa sola atmayalım. Çevremizi cadde ve sokaklarımızı temiz tutalım. Sağlıklı bir dünyanın oluşmasını elbirliği ile sağlayalım. Çocuklarımıza temiz bir dünya bırakalım.

    Maddi alanda temiz, Manevi alanda temiz, fikir ve düşüncelerinde temiz, yaşadığı çevresi temiz bir millet olalım. Milletimizin sağlığına hizmet eden resmi ve özel kuruluşlara daima yardımcı olalım. İnsanlık görevimizi yerine getirerek, Allah'ın rızasını ve sevgisini kazanalım.

    İlyas GÜMÜŞ

    Tavşanlı Müftüsü


    1-Meşarık.C.Sh.102.

    2-Kütüb-i Sitte.C.10.Sh.119.

    3-Riyazüs-Salihin.C.3.Sh.282

    4-Bakar Sûresi.2 /195.

    Sonraki >
#27.09.2007 18:07 0 0 0