Gereçler:
3 adet yufka
yarım kilo süt
1 çay bardağı kaşar rendesi 2 yumurta
bir tutam tuz
Yapılışı:
süt, yumurta ve tuz çırpılıp kaşar rendesi eklenir. 3 adet yufka küçük küçük parçalar halinde bukarışıma eklenerek çok az sıvı yağ ile yağlanmış borcam tepside 200 derecede fırında pişirilir. AFİYET OLSUN
Gereçler:
1litre sut alabildigi kadar un
1litre sut 1 /1bucuk kilo un
1su bardagi sivi yag
1paket yas maya
1corba kasigi tuz
1cay kasigi seker
1yumurta biraz cörek otu
ici icin
1 bas sogan
500gr kiyma
maydonoz
bir tutam tuz
Yapılışı:
derince bir kabin icine ilik sutu dökunuz daha sonra sivi yagi tuzu sekeri en son olarakda mayayi ekleyerek maya koybolana kadar karistiriniz daha sonra alabildigi kadar unu yavas yavas dökup normal kivamda bir hamur elde ediniz
bir saat kadar dinlendirdikten sonra
kucuk parcalara ayirip 20 25 dakika daha bekletiniz öte yandan bir kasik margarini eritip soganlari ufak dograyip icine atin biraz pembelesince kiymayi vi tuzu ekleyip 15 dakika kadar kavurun daha sonra hamurlari silindir bicminde acip icine kiymayi koyup kapati yagladiginiz tepsiye dizip ustune yumurta ve cörek otu serperek firinda 20 dakika kadar pisiriniz
Servis Önerileri:
sicak servis yapiniz istege göre soguk ayranla
Gereçler:
1,5 bardak sıvı yağ
1 su bardağı yoğurtx
3 yumurta
1 paket yaş maya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Yapılışı:
Tüm malzemeyi karıştırın. Hamurun kabarması için bırakın. İstediğiniz büyüklükte parçalar koparıp, içine dilediğiniz harcı koyun. Üzerlerini kapatıp, yumurta sarısı sürüp, yağlanmış fırın tepsisine sürün. Üzerine çörek otu ekleyebilirsiniz. Orta dereceli fırında pişirin.
Gereçler:
4 adet yufka ekmek,1 adet soğan,4-5 dilim peynir, 1-2 adet yeşil biber,1 demet maydanoz,bolca tereyağı,2 adet domates,kaşık ucuyla biber salçası
Yapılışı:
Ekmekler kırılarak küçük parçalara ayrılır.Tereyağı dışında tüm malzemeler içine doğranır.Peynirler rendelenecek.Yağ eritilir,köpürdükten sonra salça karıştırılır.Daha önceden karıştırılan malzemenin üzerinde gezdirilir ve karıştırılır.Sıkmaç yapılarak servis yapılır.ekmekleri fazla yoğurup hamur gibi olmaması için dikkat edin....
Servis Önerileri:
Sıkmaç halinde servis yapılır.Çayla veya sade yenebilir.
Gereçler:
1 kg. yufka
1 çay bardağı sıvı yağ/margarin
1/2 süt
2 yumurta börek harcı
250 gr. kıyma
2 orta boy soğan
4 adet çarliston biber
maydanoz,tuz,pul biber,karabiber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:
BÖREK HARCI:ince kıyılmış soğan ve yeşil biberi tencereye koyulur, 2 yemek kaşığı yağ ilave edilip biraz kavurulur. Daha sonra kıyma ilave edilir, malzemeler kavrulunca tuz, biber ve karabiber ilave edilir.1 adet büyükboy domates kabuğu soyulup küçük küçük doğrayıp ilave edilir. kısık ateşte pişirilir. bir demet maydanoz incecik kıyılıp ilave edilir.
YUFKA HARCI: Derin bir kaseye süt,yağ ve iki yumurta konularak çırpılır. (bir yumurtanın sarısı ayrı bir kaseye alınır, üzerine sürmek için).
YAPILIŞI:Yufkalar 5 cm. genişliğinde şeritler halinde kesilir.Bir parça alınır, üzerine yufka harcı sürülür. üzerine bir parça daha serilir, tekrar yufka harcı sürülür. şerit halindeki yufkanın bir köşesine bir yemek kaşığı börek harcı konularak üçgen şeklinde sarılır. hafif yağlanmış tepsiye dizilir. üzerine bir kenara ayırdığımız yumurta sarısı sürülür. arzuya göre susam veya çörek otu serpilir. 150 derecelik ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. margarinle yapılırsa sıcak, sıvı yağ ile yapılırsa ılık servis yapılır.(sağlığınız açısından sıvı yağ ile yapmanız iyi olur.)Afiyet olsun.
Gereçler:
UN , SÜT , TEREYAĞI , SU TUZ , YUMURTA , YOĞURT ,
Yapılışı:
Un,yumurta,tuz,su ve süt ile normal kıvamda bir hamur hazırlanır.Hazırlanan hamur yağlanmış tepsiye konularak düzeltilir ve üzerine kaşık veya çatal ile şekil verilir.( baskı şeklinde )Yoğurt sürülerek hazırlanan hamur önceden 250 derecede ısıtılan fırında pişirilir.Sonrasında küçük parçalar halinde bölünen kömbe derin bir servis tabağına tepeleme şeklinde alınır.Sarmısaklı ayran ( koyu olacak ) bu kömbe üzerine dökülür.Not:ayran ılık olacak.Tereyağı bol ve iyice kızgın olacak şekilde ayranlı kömbe üzerine dökülerek servis yapılır.
Gereçler:
Hamuru için:
*2,5 su bardağı un
*1,5 su bardağı süt
*Bir paket kabartma tozu-Tuz
*Karabiber(Bir çay kaşığı) Üzeri için:
*200 gr. salam
*2 adet domates
*Salatalık soslu sürme veya krem bonjur
*Küçük küçük kıyılmış salatalık turşusu
NOTalamı,domatesi ve turşuyu kesinlikle ince ince kesmeniz lâzım.
Yapılışı:
Unu,kabartma tozunu,tuzu
karabiberi ve sütü bir kabta karıştıralım.Tavaya yağ koyup biraz kızdıralım.Sonra hazırladığımız karışımdan bir kaşık kadar alıptavaya yayalım.İki yüzüde kızarınca onu bir tabağa alıp üzerine sürmeyi sürelim ve üst üste gelecek şekilde salamı,domatesi,turşuyu koyalım son olarak üzerine bir kürdan takalım.Hepsini bu şekilde hazırlayalım.
Gereçler:
1adet kırmızı lahana
1 baş kuru soğan
1 adet domates
birkaç dal maydanoz
3 çorba kaşığı kimyon
1/2 limon suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz
Yapılışı:
Kırmızı lahana yıkanır, ince ince kıyılır, soğanlar halka şeklinde doğranarak lahana ile ovulur. Domates küçük küpler halinde doğranır, salataya eklenir.Kimyon, tuz, limon ve zeytinyağı ile lezzetlendirilen salata maydanoz dalları ile süslenir.
2 salatalık
2 salatalık turşusu
½ limon suyu
2-3 diş sarmisak
Tuz, nane
Yapılışı:
Makarnayı haşlayın. Suyunu süzüp üzerine sıcak su dökün.Bir kasenin içinde yogurt,mayonez,sarmisak,limon suyu ve naneyi karişırın. Bunu makarnalarin üzerine ekleyin. Salatalık, salatalık turşusu ve havucu küçük küçük dogra, ve makarnaya ekle. bezelyeleri de ekle. Hepsini kariştir.
Gereçler:
2 adet yaprak jelatin
½ bardak soğuk su
1 ½ bardak sıcak su
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı sirke 1 çay kaşığı tuz
½ bardak küp şeklinde doğranmış salatalık
½ bardak ince doğranmış yeşil soğan
½ bardak ince doğranmış kırmızı turp
Yapılışı:
1-Jelatini soğuk suda yumuşatın, sıcak suda eritin. içine limon suyu, sirke, ve tuz katın.
2-Jöle hafif donarken, doğranmış sebzeleri karıştırın ve yağlanmış bir kalıba boşaltıp dolapta soğumaya bırakın.
3-Yeşil salata yaprakları üzerine ters çevirin, mayonezle birlikte servis yapın.
Gereçler:
250 gr. Tuzlu sardalya
½ bardak sirke 1 çay bardağı zeytinyağı
½ çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
1-Tuzlu balıkların başlarını koparıp pullarını temizleyin. iyice yıkadıktan sonra sirkenin yarısını üzerine döküp 30 dk bekletin.
2-Balıkları sirkeden çıkartın, bir salata tabağına muntazam sıralayın. Kalan sirkeyi, zeytinyağı ve karabiberle karıştırıp balığın üzerine gezdirin.
Gereçler:
250 gr. Tuzlu sardalya balığı
100 gr. Beyaz fıstık
1 kalın dilim ekmek içi ½ bardak zeytinyağı
1 demet limon
250 gr.siyah zeytin
Yapılışı:
1-Balıkarı temizleyip yıkadıktan sonra havanda ezilinceye kadar dövün.
2-Fıstıkları makinadan geçirin. Zeytinlerin yarısını çekirdek ve kabuklarını çıkardıktan sonra havanda dövün. Ekmeği ıslatıp suyunu sıkın. Sonra da hepsini balık ezmesine karıştırın.
3-Ezmeye zeytinyağı ve limon suyu yedirin. Kalan zeytinlerin çekirdeklerini dikkatlice çıkardıktan sonra içlerini balık ezmesiyle doldurun.
Gereçler:
10-15 adet ançuez (hamsi tuzlaması)
500 gr. (3 büyük domates)
150 gr. iri zeytin
½ kahve fincanı zetinyağı 1 kahve fincanı sirke
½ demet maydanoz
tuz
Yapılışı:
1-Balıkları yıkayıp sirkeye yatırın. Ortalarından ikiye bölerek kılçıklarını çıkartın.
2-Domatesleri kaynar suya daldırıp bir dakika bekletin, sonra kabuklarını soyun. Yarım parmak eninde yuvarlak dilimlere kesin.
3-Domatesleri ard arda bir salata tabağına dizin. Aralarına ançuez dilimleri yerleştirin. Ya da balıkları, çekirdekleri çıkartılmış zeytinlerin üzerine sarıp bir kürdan sokarak domateslerin etrafına sıralayın.
4-Salatanızı maydanozla süsledikten sonra üzerine sirke, zeytinyağı,tuz karışımlı sosu gezdirin.
Gereçler:
Patlıcan 3 orta boy 600 gram
Sarmısak 7 diş 20 gram
Tahin 1/3 su bardağı 65 gram
Limon suyu 1/3 su bardağı 65 gram
Tuz 1 1/3 tatlı kaşığı 8 gram
Maydanoz 1/4 demet 15 gram
Zeytinyağı 2 yemek kaşığı 20 gram
Kırmızı biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram
Yapılışı:
Patlıcanları yıka, kurula, ocakta çevirerek közle, kabuğunu soy, sapını kes, ince ince kıy. Sarmısağı soy, yıka, ez, tahin, limon suyu ve tuz ile birlikte patlıcana ekle, karıştır,servis tabağına al, düzgünce yay. Maydanozu yıka, ayıkla ince ince doğra. Yağ ve kırmızı biberi karıştır, salatanın üzerine gezdir ve maydanoz serp.