Karnıyarık Tohumu

Son güncelleme: 03.07.2012 16:39
  • Karnıyarık Tohumu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Karnıyarık Tohumu Hakkında - Karnıyarık Tohumu Faydaları - Karnıyarık Tohumu Yetiştiriciliği

    (Plantago psyllium)

    Sinirliotugiller familyasındandır.

    Diğer adları sinirliot, bağa,damar otu,yılan otu,sinsek.

    10-40 cm boylarında , dallı gövdeli, tüylü yapraklı, bir yıllık, otsu bir bitkidir.

    Meyve iki tohumlu kapsüldür.Karnıyarık tohumu diye adlandırılan bu tohumlar esmer, yassı- yumurtamsı tatsız,kokusuz 2-3 mm uzunluğunda 1-1,5 mm genişliğindedir.1000 adeti yaklaşık 2 gram gelir.

    Anayurdu Akdeniz havzasıyla Ortadoğu'dur.Kumlu topraklarda bulunur.Anadolu'da çok yaygındır.Hindistan'da Pakistan'da bazı Avrupa ülkelerinde tarımı yapılır.

    Bitki İÖ 10 yy da Mısırda idrar yolları iltihaplarına Hindistangelir.

    Anayurdu Akdeniz havzasıyla Ortadoğu'dur.Kumlu topraklarda bulunur.Anadolu'da çok yaygındır.Hindistan'da Pakistan'da bazı Avrupa ülkelerinde tarımı yapılır.

    Bitki İÖ 10 yy da Mısırda idrar yolları iltihaplarına Hindistan ve Çin'de ishale , basura ve yüksek tansiyona karşı kullanılmıştır.

    Bileşiminde müsilaj sabit yağ ve aucubin adlı bir glikozit bulunur.İshal ve kabızlık giderici kolestrol ve şeker düşürücü, sindirim yolu rahatsızlıklarını iyileştirici etkileri vardır.Bunun için karnıyarık tohumları ılık suda birkaç dakika bekletildikten sonra içilir.

    Günde 10 gramlık doz kabızlık;dört defada alınacak 40 gramlık doz ishal giderir.12 yaşından küçüklerde doz yarıya indirilir.Yüksek kolestrolde günde 10-20 şekerde 10-15 sindirim yolu rahatsı
#03.07.2012 16:39 0 0 0