Kahramanmaraş'ın yöresel yemekleri nelerdir? Maraş'ın hangi yemekleri meşhur? Kahramanmaraş yemekleri ve Kahramanmaraş sofrasının zenginliğini sizlere sunuyorum . İşte, Kahramanmaraş mutfağından nefis yemekler..
Yoğurtlu Dövme Çorbası
Yoğurtlu dövme çorbası nasıl yapılır? Yapımında buğday, nohut, yoğurt ve baharatlar kullanılan dövme çorbası, İç Anadolu Bölgesi'nde en çok tüketilen çorba tariflerinden biridir. İsteğe göre kuşbaşı et ile lezzeti arttırılabilir. Malzemeleri hazırladıysanız, Arda Türkmen’nin tarifiyle yoğurtlu dövme çorbası yapımına geçebiliriz.
Yoğurtlu Dövme Çorbası Tarifi İçin malzemeler
1-2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)
1 su bardağı nohut (haşlanmış)
5-6 su bardağı et suyu yada su
Tuz/ Karabiber
Terbiyesi için:
1 adet yumurta
2 su bardağı süzme yoğurt
3 tepeleme yemek kaşığı un
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
Kuru nane
Pul biber
Yoğurtlu Dövme Çorbası Nasıl Yapılır?
Yağı tencereye koyduktan sonra haşlanmış nohutu ekleyin ve iki dakika çevirin. 5-6 su bardağı su ekleyin. Kapağını kapatıp kaynatın.
Kaynayan karışımı ocaktan alın.
Çorbanın terbiyesini hazırlayın. Yumurta, yoğurt ve ve unu başka bir kapta birbirine yedirin. Bir kepçe yardımı ile ısıtılan çorbadan terbiyenin içine yavaş yavaş karıştırarak ekleyin.
Daha sonra karışımı tencerenin içine ekleyip ocağa alın. Çırpma teliyle karıştırın ve kapağını yarım kapatın. 10- 15 dakika daha pişirin. Çorbanın kıvamına baktıktan sonra çok yoğunsa bir bardak daha su ekleyin.
Tuzunu ve karabiberini ekleyin. Daha sonra pul biberle tereyağını yakın ve çorbanız hazır.
Ülkemizin her yerinde hazırlanan yoğurt çorbası, bazı yörelerde 'yayla çorbası' ismiyle de bilinir. Ana malzemeleri yoğurt, nohut ve buğday unu olan bu besin, kalsiyum bakımından zengindir. Kemik ve kas sağlığını korumasının yanı sıra sindirimi de kolaylaştırır. Kalori değeri düşük olduğu için diyabet hastalarına ve kilo kontrolünde olanlara önerilir. Malzemeleriniz hazırsa, başlangıç menülerini süsleyen erişteli nohutlu yoğurt çorbası tarifine başlayabiliriz.
Erişteli Yoğurt Çorbası Tarifi İçin malzemeler
1 su bardağı nohut
5 su bardağı sıcak su
1 su bardağı et ya da tavuk suyu
Tuz
1 su bardağı kepekli erişte
1 su bardağı light yoğurt
1 yemek kaşığı tam buğday unu
2 tatlı kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
Erişteli Yoğurt Çorbası Nasıl Yapılır?
Nohutları bol suyla yıkayıp suyunu süzün. Üzerine su ekleyip 1 gece bekletin. Suyunu değiştirip yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Su ve et suyunu kaynamaya bırakın. Tuz ve erişteleri ekleyerek yumuşayıncaya kadar pişirin. Nohutları ekleyin ve 15 dakika daha pişirin.
Bir kasede yoğurt ve unu iyice karıştırın. Çorbanın suyundan 1 kepçe kadar ekleyerek çırpın ve bunu çorbaya yavaş yavaş ekleyerek karıştırın.
15 dakika pişirin. Ayrı bir tavada tereyağını eritip nane ile karıştırın ve çorbaya ekleyin.
Yoğurt çorbasını, klasik köfte ve patates salatası ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Tarifte kullanacağınız yoğurdun ev yapımı veya süzme olmasına özen gösterin.
Yoğurtlu karışımı mikser ile çırpın ve tencereye yavaş yavaş ekleyin. Böylece kesilmesini önleyebilirsiniz.
Topaklanmalar oluşmaması için çorbayı sürekli karıştırın.
Sosu, çorbayı servis edeceğiniz zaman hazırlayın ve ılık çorbanın üzerine dökün.
1 Porsiyon Erişteli Yoğurt Çorbası Kaç Kaloridir?
Bir kepçe erişteli yoğurt çorbası, yaklaşık 80 kaloridir. Kalsiyum, B vitamini ve fosfor değeri yüksek olan bu tarifi, diyet listelerine ekleyebilirsiniz. Bağışıklığı güçlendirmesi için, haftada bir kez tüketilmesi önerilir.
Paça çorbası, hemen hemen her yörede sevilerek tüketilen bir çorbadır. Maraş usulü paça çorbası, bol etli ve bol acılı olarak sunulur. İsteğe göre sumak da eklenmektedir
Terbiyeli Paça Çorbası Tarifi İçin malzemeler
Malzemeler
7-8 koyun paçası
10 su bardağı su
5 diş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 soğan
Tuz
Kırmızı toz biber
Terbiye için:
3 yumurta
1 kahve fincanı un
1 limon suyu
Terbiyeli Paça Çorbası Nasıl Yapılır?
Paçaları temizleyip yıkayın. Soğan ve sarımsakları soyup iri iri doğrayın. Paçaları derin bir tencereye alıp su, soğan, sarımsak, zeytinyağı ve tuzu ekleyin. Kapağı açık olarak kaynamaya bırakın.
Su kaynayınca üzerinde biriken köpükleri kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın. Paçalar yumuşayıncaya kadar haşlayın. Paçaları kevgirle ayrı bir tabağa alıp kemiklerini ayıklayın.
Çorbanın terbiyesini hazırlamak için; yumurtaları derin bir kaseye kırın. Un ve limon suyunu ekleyip iyice çırpın. Kaynamakta olan çorba suyundan azar azar ekleyerek karıştırın. Afiyet olsun.
Kahramanmaraş yemeklerinde özellikle sabah öğününde tercih edilen bu çorba, patlıcan yerine pancar ve soğukluk (semizotu) ile de hazırlanıyor. Evde sumak yoksa nar, koruk veya erik ekşisi ya da 2 kaşık limon suyu kullanabilirsiniz. Sumak ekşisini önceden hazırlayıp dolapta saklayın. Bunun için 1 bardak suya 2 çorba kaşığı sumak ekleyip
yarım saat bekletin. Karışımı süzerek kullanın.
Patlıcanlı Ekşili Çorba Tarifi İçin malzemeler
1 çay bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kırmızı mercimek
6.5 su bardağı su
1 orta boy patlıcan
2 çorba kaşığı salça
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı sumak ekşisi
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Tuz
Patlıcanlı Ekşili Çorba Nasıl Yapılır?
Aşurelik buğday ve nohudu akşamdan 1.5 su bardağı su ile ıslatın. Ertesi gün yıkayıp süzün ve kalan 5 bardak suyu ekleyip basınçlı tencerede 45 dakika pişirin.
Mercimeği yıkayıp süzün. Patlıcanın kabuğunu soymadan küçük küp şeklinde doğrayın. Tuzlu suda 15 dakika bekletin. Sıkarak sudan çıkarın.
Salçayı 1 kaşık suyla ezin. Mercimek, patlıcan, tuz ve salçayı nohutlu buğdaya ilave edip pişirin.
Sarımsakların kabuklarını soyup ezin. Sumak ekşisiyle birlikte tencereye ekleyip karıştırın.
Nane ve kırmızıbiberi tereyağda kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
2 su bardağı pilavlık bulgur
250 gr dana ciğeri
2 su bardağı su
1 soğan
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz
Ciğerli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
Ciğeri nohuttan küçük küpler şeklinde doğrayın. İyice yıkayıp kâğıt havlu ile suyunu alın. Soğanın kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.
Sıvıyağı tencereye alıp kızdırın. Soğanı ilave edip kavurun. Ciğeri ekleyip kavurmaya devam edin ve delikli kepçe ile alıp servis tabağına çıkarın.
Bir tencerede 2 bardak suyu kaynatın. Tuz serpip karıştırın. Yıkanmış ve suyu süzülmüş bulguru ilave edin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak pilavı pişirin.
Ciğeri 6 kâseye paylaştırın. Üzerine bulgur pilavı ekleyip servis tabaklarına ters çevirin. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.
Tereyağında kavrulan bulgur pilavı, kavrulmuş ciğer ile buluşturulduğunda ortaya nefis bir tarif çıkıyor. Maraş'ın yöresel yemekleri arasında yer alan ciğerli bulgur pilavı sebze ve baharatlarla birlikte sunulmaktadır.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan pirinç pilavının zenginleştirilmesiyle hazırlanan acem pilavı, Kahramanmaraş ve çevresinde sık sık tüketilmektedir. Yapımında fıstık, et, kuş üzümü ve havuç kullanılır.
Acem Pilavı Tarifi İçin malzemeler
1 su bardağı Jasmine pirinç
30 gr tereyağı
200 gr kuşbaşı dana eti
2.5 su bardağı su
2 havuç
Yarım çay bardağı kuş üzümü
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
Yarım çay kaşığı zencefil ve tarçın
Tuz
Acem Pilavı Nasıl Yapılır?
Bu özel pilavı yemek tarifleri listenize eklemeyi unutmayın.
Pirinci bol suyla yıkayın. Ilık tuzlu suda 20 dakika bekletip suyunu süzün.
Tereyağını tencerede eritin. Etleri ilave edip hafifçe kavurun.
1 su bardağı suyu ekleyip kısık ateşte etleri iyice pişirin.
Pirinci 2 su bardağı suyla birlikte etlere ekleyin. Jülyen doğranmış havuç, fıstık ve üzümü ilave edin.
Baharat ve tuzu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin. 20 dakika demlendirin. Sıcak servis yapın.
Kahramanmaraş'ın yöresel yemekleri arasında yer alan eli böğründe yemeği, bir kebap çeşididir. Kuzu etiyle hazırlanan eli böğründe, közlenmiş domates, kızarmış patates ve biber eşliğinde sunulur.
Eli Böğründe Tarifi İçin malzemeler
400 Gr kuzu eti (yaprak doğranmış)
4 köy biberi (iri doğranmış)
2 kapya biberi (iri doğranmış)
8-10 ad cherry domates
8-10 diş sarımsak
70 Gr kuyruk yağı
1 tutam tuz
1 tutam kekik
1 tutam kırmızı toz biber
1 tutam pul biber
Eli Böğründe Nasıl Yapılır?
Öncelikle kuzu eti yaprak şeklinde ince ince doğranır.
Köy biberi ve kapya biber iri iri doğranır.
Domatesler isteğe göre ikiye bölünür.
Kuzu eti, köy biberi, kapya biber, cherry domates, kuyruk yağı ve sarımsak fırın tepsisine eklenir.
Üzerine baharatlar eklenir ve fırına verilir.
Taş fırın kullanılıyorsa 15 dakika, elektrikli fırın kullanılıyorsa 20 dakika pişirilir.
Tercihe göre üzerine hamur kapatılır ve 2-3 dakika hamurla pişirilir.
Pişen yemek sıcak bir şekilde servis edilir. Afiyet olsun.
Kahramanmaraş'ın meşhur lezzeti sömelek köfte, çiğ köftelik bulgur ve irmik ile hazırlanan bir yemektir. Protein ve demir değeri yüksek olan bu yemek, genellikle havuçlu pilav ile birlikte servis edilir. Üst kısmında baharatlı sos veya yoğurt kullanılır. Malzemeleriniz hazırsa, akşam menüsünü güzelleştirecek havuçlu pilav ile sömelek köfte tarifine başlayabiliriz.
3 su bardağı çiğ köftelik bulgur
1 çay bardağı irmik
300 g yağsız et (Sinirleri alınmış, çiğ köftelik et)
1 tatlı kaşığı pul biber
ÜZERİ İÇİN
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
HAVUÇLU PİLAV
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet orta boy rendelenmiş havuç
1.5 su bardağı sıcak su (Tavuk veya et suyu)
Tuz, karabiber
Havuçlu Pilav İle Sömelek Köfte Nasıl Yapılır?
Pilav için, pirinci 1 çay kaşığı tuz ve limon suyu ilave edilmiş ılık suda 20 dakika bekletin. Daha sonra akan suyun altında birkaç kez yıkayıp süzün.
Tereyağı ile sıvı yağı tencerede ısıtın. İlave ettiğiniz havuç ile pirinci sürekli karıştırarak yaklaşık 5 dakika kadar kavurun.
Sıcak su, tuz ve karabiberi ekleyip, orta ateşte birkaç taşım kaynatın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Eti, bulguru, irmiği, pul biberi ve tuzu geniş bir kaba alın. Sakız gibi olana kadar arada bir kontrollü olarak su ekleyerek iyice yoğurun.
Hazırladığınız köfte harcından nohuttan biraz daha büyük parçalar koparın. Elinizi hafif ıslatarak yuvarlayın ve silindir şekli verin.
Tencereye suyu aktarın. Kaynayınca tuzu ilave edin. Köfte hamurlarını da kaynar suya atın ve yumuşayana kadar 4-5 dakika haşlayıp, süzün.
Tavada tereyağını eritin. Köpük köpük olup ısınınca pul biberi ve naneyi ekleyin.
Süzdüğünüz köfteleri tavaya alıp sosla beraber 1 dakika kadar çevirin. Havuçlu pilavla birlikte sıcak olarak servis yapın.
Sömelek köfte ve havuçlu pilavı, patlıcan turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Sömelek köftesini hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yoğurma işlemidir. Bulgur ve irmik ile hazırlanan harcı kıvam alıncaya kadar yoğurun.
Yoğurma işleminin ardından 10 dakika dinlendirin ve tekrar yoğurarak şekil verin.
Pilavın tane tane olmasını sağlamak için tereyağı kullanın ve tahta kaşık ile karıştırın.
Pilavın sararmaması için içerisine birkaç damla limon suyu ekleyin.
1 Porsiyon Havuçlu Pilav İle Sömelek Köfte Kaç Kaloridir?
Sömelek köftenin bir porsiyonu 190, havuçlu pilavın porsiyonu ise yaklaşık 175 kaloridir. Tek başına veya birlikte sunabileceğiniz bu tarifi, küçük porsiyonlar halinde tüketebilirsiniz.
Kalili, Kahramanmaraş’ta ‘sincap’ anlamına geliyor. Kalilinin içerisinde bulunan ceviz büyüklüğündeki bulgurlar, köfte şeklinde sunuluyor. Kalili köftesi, tarhana çorbasının içerisine eklenerek servis edilir.
Kallili Köfte Tarifi İçin malzemeler
2 su bardağı ince bulgur
2 küçük soğan
100 gr kıyma (2 kere çekilmiş dana koyun eti karışık)
100 gr koyun kıyması
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
1-2 diş sarımsak
Yarım çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı biber salçası
1 yumurta
1 çorba kaşığı nişasta
2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tarçın
1-2 diş karanfil
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
Tuz
Tarhana çorbası için:
3 çorba kaşığı tarhana
2 su bardağı su
Tuz
Kallili Köfte Nasıl Yapılır?
Soğanları soyup kıyın. Sarımsakları soyup ezin. Bulguru geniş bir tepsiye alın. Salça, tuz, sarımsak, pul biber ve soğanın yarısını ilave edip yoğurun.
2 kere çekilmiş kıymayı azar azar bulgura yedirerek yoğurun. Yumurta ve nişastayı ekleyip tekrar yoğurun.
Karanfilleri havanda dövün. Tavada sıvıyağı kızdırıp kalan soğanı kavurun. Koyun kıymasını ekleyip kavurmaya devam edin.
Ceviz içini iri parçalara ayırıp ilave edin. Tuz, karanfil ve tarçını ekleyip karıştırın. Tavayı ocaktan alın.
Bulgurlu malzemeden ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Parmağınızla bir delik açıp çevirerek yüzeyini inceltin.
Ortalarına birer kaşık iç malzeme yerleştirin. Elinizi ıslatarak köfteleri kapatın. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün.
Tarhanayı 15 dakika ıslatıp tencereye alın. 2 bardak su ve tuz ilave ederek 10 dakika kaynatın. Köfteleri ekleyip 15 dakika pişirin. Servis tabağına alıp sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
Maraş Tava
Patlıcan, soğan, domates ve kırmızı et ile hazırlanan Maraş tava, yörenin en sevilen yemeklerinden biridir. Kahramanmaraş'ta bulunan restoranların birçoğunda Maraş tavaya rastlayabilirsiniz
Maraş Tava Tarifi İçin malzemeler
1 kg kuzu kol (kuşbaşı)
3 adet patlıcan
2 adet kapya biber
3 adet patates
5 adet domates
2 adet soğan
100 gram kuyruk yağı
1.5 su bardağı su
2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
2 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
Maraş Tava Nasıl Yapılır?
Öncelikle patlıcanları iri iri doğrayıp 15 dakika tuzlu suda bekletin.
Bu esnada domateslerin kabuklarını soyun ve doğrayın. Patatesleri de büyük parçalar halinde doğrayın.
Soğanı piyazlık kestikten sonra kapya biberi de doğrayın.
Sudan çıkarttığınız patlıcanları kurutun ve fırın tepsisine alın. Üzerine domates, patates, biber ve soğanı ekleyin.
Malzemeleri harmanladıktan sonra eti sebzelerin üzerine yerleştirin. Baharatları bu aşamada ekleyin.
Sarımsakları ilave ettikten sonra suyu da yavaş yavaş gezdirin.
Tepsidekileri hafifçe karıştırın ve kuyruk yağını tepsiye dağıtın.
Önceden ısıttığınız 220 dereceli fırında yemeğinizi pişirin.
30 dakikanın sonunda et ve sebzeleri karıştırdıktan sonra tekrar fırına yerleştirin.
Toplamda 1 saat pişme süresi vardır. Afiyet olsun.
1 Porsiyon Maraş Tava Kaç Kalori?
Maraş tavanın bir porsiyonu, yaklaşık 245 kaloridir. Protein ve demir bakımından zengindir.
Ciğerli bulgur pilavı başta Kahramanmaraş olmak üzere Güneydoğu'da ki tüm illerin mutfağında yer alır. Besleyici değeri oldukça yüksek olan bu pilavı nem almamış bulgurla pişirmeye özen gösterin. Satın aldığınız bulguru kapağı sıkıca kapanan cam kavanozlarda saklayın. Aldığınız diğer kuru gıdaları kavanozlara doldurmadan önce 7 gün buzlukta saklarsanız içlerinde olabilecek görünen ve görünmeyen zararlı canlıların yok olmasını sağlayabilirsiniz. Kahramanmaraş yemeklerini ve tüm tatları mutlaka denemelisiniz.
KAHRAMANMARAŞ'IN KÖKLÜ TARİHİ
Ahır Dağı‘nın bir fayla sınırlanmış sarp güney yamaçlarının eteklerinde; pamuk, çeltik, buğday, mercimek, nohut, biber ve şekerkamışı ekilen bereketli Maraş Ovası’nın kenarında, Kahramanmaraş’tayız. 3 bin yıl önce Gurdum diye anılan kent, sonraları Margasi, Germenicia, Marasion ve Mer’aş adıyla anıldı.
Birinci Dünya Savaşı sonunda önce İngilizlerin, ardından Fransızların işgaline uğradı. Bu işgallerden, Sütçü İmam’ın önderliğindeki halk ayaklanmasıyla (11 Şubat 1922) kurtuldu. Kısacası Maraş, 1973 yılından beri Kahramanmaraş olarak anılıyor. İl, geçmişte kervanyolları üzerinde olan önemli bir ticaret merkeziydi; şimdi de bölgede Adana ve Mersin’den sonra en büyük il konumunda.
KAHRAMANMARAŞ'TA NE YEMELİ?
Kahramanmaraş yemekleri için Kahramanmaraş’a geldiğinizde mutlaka keçi yoğurdundan yapılmış buz gibi bir ayran içmelisiniz. Sonra mutlaka kekik otlayarak büyüyen kuzuların etleriyle hazırlanmış pide üstü şişlerden yemeli; ızgara üzerinde kabuklarıyla pişirilen (terletilen) soğanları (elle vurup kabuklarını soyuyorlar) yemeğinize katık etmelisiniz. Tuz, kekik, nar ekşisi ve elbette zeytinyağı ile tatlandırılan ve Terlemiş soğan salatası denilen bu mükemmel alternatif, lezzetiyle ana yemeği aratmıyor.
ACI VE EKŞİ SEVENLERE
Yemekler elbetteki bol salçalı, kırmızı biberli ve ekşili. Yemeklerde çoğunlukla keçi sütü ve keçi sütünden yapılmış yoğurt kullanılıyor. Bu yoğurtla hazırlanan ve koyun etinden yapılan köfte; yani Yoğurtlu kebap pek ünlü. Ekşili çorba 3 şekilde hazırlanıyor. Patlıcanlı ekşili çorba, pancarlı ve soğukluk (semizotu) çorbası. Patlıcanlı parmak kebabı, Patlıcanlı çöp kebabı, Ciğer kebabı, Kıyma kebabı, nar ekşisiyle hazırlanan Ekşili kebap, Maraş usulü içli köfte, Sömelek köfte, Köfte bezdirme, Et bezdirme, Ezme kebap, Tahıldak köfte, Kallili köfte, Tavuklu Ali Nazik köfte ve diğer kebap çeşitleri.
KAHRAMANMARAŞ'IN GELENEKSEL YEMEKLERİ
Kahramanmaraş yemekleri arasında Bulgur pilavı da çeşitlilik gösteriyor. Etli, salçalı; sebzeli ve ciğerli... Bunun dışında Acem ve Türkmen pilavı yapılıyor. Yazının sonunda tarifini bulacağınız, ancak keçi peyniri yerine tuzsuz taze peynirle hazırladığımız şekerli peynirli börek, Çökelekli börek, sebzeli peynirli börek sık yapılan börek çeşitleri. Sumak ekşili havuç salatası, Borani, yani pazı cacığı; Ekşili aya sulusu; Cevizli kırma (macun kıvamında cevizli pekmez) ve elbetteki zeytinyağlı kuru dolma geleneksel yemeklerin başında geliyor.
KAHRAMANMARAŞ'TA ALIŞVERİŞ
Maraş’a gittiğinizde, alışveriş için kendinize mutlaka zaman ayırın. Yok olma ile karşı karşıya olan keçecilerin sanat harikası keçelerinden alıp evinizin nadide köşelerini renklendirin. Bakırcılar çarşısına birkaç saat ayırın. Vişne ezmesi, nar ekşisi, sumak ekşisi, keçi sütüyle hazırlanmış, halis muhlis Maraş peynirinin izini sürün. Ve elbette ki, yörede sabah kahvaltısında bile yenilen Maraş dondurmasını unutmayın, Yaşar Pastanesi‘ne oturup afiyetle yiyin. İnanın yemeklerin tadına doyamayacaksınız...
Dilimlenmiş domates, patlıcan ve biber ile birlikte hazırlanan Maraş köftesi, uzun şişlere geçirilerek sunulur. Yanında kuş üzümlü pilav servis edilir.
Maraş'ın meşhur lezzeti olan Maraş köftesi; patlıcan, domates ve biber ile birlikte servis edilir. Genellikle uzun şiş çubukları sunum için kullanılır. Hazırsanız, Maraş köftesi nasıl yapılır, servis önerileri nelerdir birlikte görelim
Maraş Köftesi Tarifi İçin malzemeler
1 kg orta yağlı dana kıyma
1 tatlı kaşığı kimyon
1 yumurta
Yarım kg patlıcan
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
300 gr domates
250 gr sivri biber
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Su
Maraş Köftesi Nasıl Yapılır?
Kıyma, kimyon ve yumurtayı bir kapta karıştırıp yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın.
Patlıcanların kabuğunu soyup halka dilimler şeklinde doğrayın. Tuzlu suda 30 dakika bekletip suyunu süzün.
Patlıcan dilimlerini ayçiçek yağında kızartın. Aynı tencerede köfteleri de kızartın. Başka bir tavaya kızarttığınız köfteleri dizin.
Üzerine kızartılmış patlıcan dilimi, bir dilim domates, bir parça biber ekledikten sonra kürdan yardımıyla tutturun.
Köfte ve patlıcanları kızarttığınız yağa salça ve su ilave ederek kaynatın. Hazırladığınız sosu köftelerin üzerine dökerek 200 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Maraş köftesini pirinç pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz
Maraş'ta yaprak sarmaların yeri de bir başkadır. Zeytinyağlı yaprak sarmanın yanı sıra pazı ile hazırlanan ince sarmalar da kalabalık sofralarda sık sık yerini alır.
Pazı Sarması Tarifi İçin malzemeler
2 demet pazı
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı sıcak su
Yarım demet taze nane
2 soğan
6 çorba kaşığı süzme yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Tuz
Karabiber
Pazı Sarması Nasıl Yapılır?
Bulguru temizleyin. Üzerine sıcak suyu gezdirip kabarıncaya kadar bekletin. Soğanları temizleyip küp şeklinde doğrayın.
Naneyi temizleyip kıyın. Bulgur, soğan, nane, süzme yoğurt, tuz, karabiber ve kırmızıbiberi bir kaba alıp karıştırın.
Pazıları sıcak suda çok az haşlayıp süzgece alın. Damarlı kısımlarını keserek temizleyin. Hazırladığınız bulgurlu iç malzemesinden ortalarına paylaştırıp sarın.
Tencereye 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip dibine 2 kat pazı yaprağı döşeyin.
Üzerine sarmaları yerleştirip kalan zeytinyağını gezdirin. Kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak 15 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Tarhana çorbası, hemen hemen her yörede sevilen ve tüketilen bir çorbadır. Fakat Maraş tarhanası, nohut ve şalgam ile hazırlanır. Özellikle kış aylarında en çok tüketilen çorbalardan biridir.
1 su bardağı Maraş tarhanası
3 su bardağı sıcak su
1 orta boy şalgam
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 diş sarımsak
Tuz
Üzeri için
25 gr tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
Maraş Usulü Şalgamlı Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?
Tarhanayı 5-6 saat önceden sıcak suyla ıslatın. Şalgamı soyup iri küpler halinde doğrayın. Yumuşayan tarhanayı ocağa alıp karıştırarak pişirin. Salep kıvamına gelince doğranmış şalgamları ilave edin birkaç dakika kaynatın. Ezilmiş sarımsak ve haşlanmış nohutları ekleyin. Birkaç dakika pişirip ocaktan alın. Tereyağını küçük bir tavada eritin. Kırmızı pul biber ve nane ile ekleyip kızdırın. Çorbanın üzerine gezdirip sıcak servis yapın.
Çullama
Maraş'ın yöresel tatlılarından biri olan çullama, bastık ile hazırlanır. Bastığın içi fıstık veya fındık ile doldurulduktan sonra, muska şekli verilir. Kızartılıp şerbete batırılan bu tatlı, bayram sofralarının da favorisidir
Çullama tatlısı, Kahramanmaraş'ın en sevilen tatlılarından biridir. Şerbetle hazırlanan bu tatlı, bastık, samsa ve antep fıstığı ile sunulur. Genellikle üçgen şeklinde sunulur. Bayram ve kalabalık sofraların vazgeçilmezidir. Peki, Maraş usulü çullama nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, Maraş yöresi ile özdeşleşen nefis çullama yapımına geçebiliriz.
Çullama Tatlısı Tarifi İçin malzemeler
500 gram bastık
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı un
100 gram çekilmiş antep fıstığı
2 adet yumurta
Şerbeti için:
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
Yarım limon
Çullama Tatlısı Nasıl Yapılır?
Bastığı özel beze sarılı bir şekilde aldıysanız, ilk yapmanız gereken ters çevirerek mutfak tezgahına sermektir.
Ardından bir bez yardımıyla ıslatın. Bezi kenarlarından çekin ve boşluk kalmasına özen gösterin.
Bastığı ters çevirerek elinizle bezden ayırın.
Bu yöntem zor gelirse, kuruyemişcilerden veya büyük marketlerden hazır bastık satın alabilirsiniz.
Bastığın üzerine un serpiştirdikten sonra, enlemesine kesin.
Kestiğiniz uzun bastık parçasını elinize alın ve üçgen şeklinde 2-3 kez sarın.
Ortasına hafifçe açın ve çekilmiş antep fıstığı ile doldurun.
Fıstığı koyduktan sonra sarma işlemine devam edin ve muska şekli verin.
Tüm bastıkları aynı işlemden geçirerek bir tabağa alın.
Bir kasede 2 yumurta, 2 yemek kaşığı un ve 1 yemek kaşığı yoğurt koyarak karıştırın.
Bu esnada tavada sıvı yağ dökerek ısıtmaya başlayın.
Farklı bir tencerede su, şeker ve limon ekleyerek şerbeti hazırlayın.
Şerbet kaynamaya başladığında ocaktan alın ve soğuması için kenarda bekletin.
Hazırladığınız muskaları önce yumurtalı, unlu karışıma bulayın. Ardından sıvıyağda arkalı önlü olacak şekilde kızartın.
Tüm çullamaları kızarttıktan sonra, maşa yardımıyla şerbete batırın çıkartın. Daha sonra servis tabağına alın.
Hazırladığınız çullamaların üzerine antep fıstığı ve Maraş dondurması ekleyerek servis edin. Afiyet olsun.
Çullama Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi bastığı hazır olarak almak, tarifin kolaylaşmasını sağlayacaktır.
İç harcında antep fıstığı yerine çekilmiş toz fıstık da kullanabilirsiniz.
Çullama yapımında şerbet soğuk, tatlılar ılık olmalıdır.
Kızarttığınız çullamaları şerbette bekletmeyin. Bir kez batırıp çıkartın.
Maraş denildiğinde akla ilk gelen tatlı dondurmadır. Meşhur Maraş dondurmacılarından külahı almak çok uzun sürse de, lezzeti tüm dondurmalardan farklı olduğunu gösteriyor. Sakız gibi uzayan yapısı ve sütün gerçek tadı ile Maraş dondurmasını siz de evinizde yapabilirsiniz.
Dondurma denildiğinde ilk akla gelen Maraş dondurmasıdır elbet. Maraş dondurmasının yapımı ne kadar zor olsa da, pratik bir tarifle bu lezzeti evde hazırlamak mümkündür. Kahramanmaraş'ta dondurma yapımı için 32 farklı tarif bulunmaktadır. Bu tariflerde kullanılan malzeme ve süreçler değişiklik gösterebilir. Maraş dondurması sadece lezzetiyle değil, sunumuyla da turistlerin ilgisini çekmektedir. Peki, evde Maraş dondurması nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, Maraş dondurması tarifi için detaylara geçebiliriz
Maraş Dondurması Tarifi İçin malzemeler
5 su bardağı süt (tercihen keçi sütü)
1 buçuk su bardağı toz şeker
2 tatlı kaşığı saf salep
Maraş Dondurması Nasıl Yapılır?
5 su bardağı sütü derin bir tencereye koyarak kaynatın.
Kaynayan süte toz şekeri ekleyerek karıştırın.
Bir kasenin içerisine ılık su ve salebi koyarak eritin.
Kaynayan şekerli sütün içerisine, salebi yavaş yavaş ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
Salebin süt içinde tamamen erimesi oldukça önemlidir. Bu yüzden eridiğinden emin olana kadar karıştırın.
Kaynayan sütü ocaktan alın ve karıştırarak soğutun.
Yeterli sıcaklığa düştüğü zaman, geniş bir kabın içerisine aktarın ve dondurucuya yerleştirin.
15 dakika sonra kabı dondurucudan alın ve demir kaşıkla karıştırın. Sonra tekrar dondurucuya atın.
Bu işlemi dondurma sakız kıvamına gelene kadar, 20 dakikada bir tekrarlayın.
Dondurmanın kıvamı katılaştığında, servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.