Kahramanmaraş yemekleri

Son güncelleme: 22.05.2023 18:21
  • @GS2004 adlı üyeden alıntı:
    Çullama Tatlısı


    Çullama
    Kahramanmaraş yemekleri
    Maraş'ın yöresel tatlılarından biri olan çullama, bastık ile hazırlanır. Bastığın içi fıstık veya fındık ile doldurulduktan sonra, muska şekli verilir. Kızartılıp şerbete batırılan bu tatlı, bayram sofralarının da favorisidir
    Çullama tatlısı, Kahramanmaraş'ın en sevilen tatlılarından biridir. Şerbetle hazırlanan bu tatlı, bastık, samsa ve antep fıstığı ile sunulur. Genellikle üçgen şeklinde sunulur. Bayram ve kalabalık sofraların vazgeçilmezidir. Peki, Maraş usulü çullama nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, Maraş yöresi ile özdeşleşen nefis çullama yapımına geçebiliriz.

    Çullama Tatlısı Tarifi İçin malzemeler

    500 gram bastık
    1 yemek kaşığı yoğurt
    2 yemek kaşığı un
    100 gram çekilmiş antep fıstığı
    2 adet yumurta

    Şerbeti için:

    3 su bardağı su
    3 su bardağı toz şeker
    Yarım limon

    Çullama Tatlısı Nasıl Yapılır?

    Bastığı özel beze sarılı bir şekilde aldıysanız, ilk yapmanız gereken ters çevirerek mutfak tezgahına sermektir.
    Ardından bir bez yardımıyla ıslatın. Bezi kenarlarından çekin ve boşluk kalmasına özen gösterin.
    Bastığı ters çevirerek elinizle bezden ayırın.
    Bu yöntem zor gelirse, kuruyemişcilerden veya büyük marketlerden hazır bastık satın alabilirsiniz.
    Bastığın üzerine un serpiştirdikten sonra, enlemesine kesin.
    Kestiğiniz uzun bastık parçasını elinize alın ve üçgen şeklinde 2-3 kez sarın.
    Ortasına hafifçe açın ve çekilmiş antep fıstığı ile doldurun.
    Fıstığı koyduktan sonra sarma işlemine devam edin ve muska şekli verin.
    Tüm bastıkları aynı işlemden geçirerek bir tabağa alın.
    Bir kasede 2 yumurta, 2 yemek kaşığı un ve 1 yemek kaşığı yoğurt koyarak karıştırın.
    Bu esnada tavada sıvı yağ dökerek ısıtmaya başlayın.
    Farklı bir tencerede su, şeker ve limon ekleyerek şerbeti hazırlayın.
    Şerbet kaynamaya başladığında ocaktan alın ve soğuması için kenarda bekletin.
    Hazırladığınız muskaları önce yumurtalı, unlu karışıma bulayın. Ardından sıvıyağda arkalı önlü olacak şekilde kızartın.
    Tüm çullamaları kızarttıktan sonra, maşa yardımıyla şerbete batırın çıkartın. Daha sonra servis tabağına alın.
    Hazırladığınız çullamaların üzerine antep fıstığı ve Maraş dondurması ekleyerek servis edin. Afiyet olsun.

    Çullama Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?

    Yukarıda bahsettiğimiz gibi bastığı hazır olarak almak, tarifin kolaylaşmasını sağlayacaktır.
    İç harcında antep fıstığı yerine çekilmiş toz fıstık da kullanabilirsiniz.
    Çullama yapımında şerbet soğuk, tatlılar ılık olmalıdır.
    Kızarttığınız çullamaları şerbette bekletmeyin. Bir kez batırıp çıkartın.
    Orijinali Göster...
    olsada yesak
#05.05.2023 07:53 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık Emeğinize Sağlık
#22.05.2023 16:14 0 0 0
  • KAHRAMANMARAŞ'TA NE YEMELİ?
#22.05.2023 18:21 0 0 0