1 kg. Hamsi
250 gr. yeşil biber
3 adet domates
2 adet limon
4 diş sarımsak
1 demet maydanoz
5 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı zeytinyağı
Tuz
HAZIRLANIŞI
Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız. Soğanları ince kıyıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurunuz.
Biberleri enlemesine kesip ilave ediniz. 2 domatesi küp şeklinde keserek ilave ediniz. Maydanozu ince doğrayınız.
Sarmısakları küçük parçalar halinde kesiniz. Karışıma iave ediniz. Tuz ve karabiberini de koyunuz. 2-3 dakika çevirip fırından indiriniz. Fırın tepsisine hamsilerin yarısını derileri tepsiye gelecek tarzda diziniz. Üzerlerine karışımı döküp onun da üzerine kalan hamsileri, derileri yukarı bakacak tarzda diziniz.
Ayırdığınız domatesi ve limonun birini halkalar halinde kesip hamsilerin üzerine dekoratif bir şekilde diziniz. Diren limonu sıkıp suyunu tepsiye ilave ediniz. 160-180oC fırında 30 dakika pişirip soğumaya bvırakınız. Soğuk servis yapınız.
Not: Bu yemek tipik bir Rize yemeğidir.
1 kg Dilbalığı Filetosu
250 gr Somon Filetosu
1 Bağ Pazı
1 Havuç
1 Kabak
1 Patates
3 Limon Suyu
Tuz, Karabiber
Fesleğenli Sos İçin:
1 Demet Taze Fesleğen
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
2 Yeşil Soğan
2 Diş Sarmısak
1 Dal Maydanoz
1 Kahve Fincanı Su
Tuz, Karabiber
HAZIRLANIŞI
Dilbalığı filetolarının yarısını yağlı kağıdın üzerine dizin.
Pazı yapraklarını kaynar suya atıp 1 dakika beklettikten sonra çıkarın. Damarlarını temizleyip dil balığı filetolarının üzerine dizin. Tuz, karabiber ve limon suyunu ekleyin. Diğer filotoları pazılı karışımın üzerine kapattıktan sonra yağlı kağıtla birlikte rulo haline getirin.
Alüminyum folyaya sıkıca sarıp 15 dakika buharda veya suda haşlayın.
Fesleğenli sosu hazırlamak için; bütün malzemeyi blenderden geçirin. Suyu ekleyip 10 dakika kaynatın. Fesleğen sosunu servis tabağına alın. Pişmiş balığı folyo ve yağlı kağıttan çıkarıp keskin bir bıçakla verevine dilimleyin. Sosun üzerine yerleştirin.
Kabak, havuç ve patatesleri şekilli keserek haşlayın. Balık rulolarının etrafına dekoratif şekilde yerleştirin. Sıcak olarak servis yapın.
500 gram dil balığı
7-8 adet defne yaprağı
1 adet domates
1 adet biber,
1 adet limon
Sosu için:
3 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Bıçak yardımıyla balığın pullarını temizleyin. Balıktan fileto çıkarmak için önce balığı karın kısmından boyuna kesin. Daha sonra sırtından kestiğiniz balığın etini parçalamadan kemiklerinden ayırın.
Şişe önce defne yaprağı, 1 dilim limon, 1 dilim domates ve 1 dilim biber yerleştirin. Rulo şeklinde sardığınız filetoyu da biberin yanına şişe takın. Dil şişi ızgarada 15 dakika pişirin.
Sos için zeytinyağı, limon suyunu ve tuzu karıştırın. Servis tabağına aldığınız şişin üzerine hazırladığınız bu sosu döktükten sonra servis yapın.
1 1/2 su bardağı mayonez
2 diş sarmısak dövülmüş
2/5 su bardağı zeytinyağı
5 orta boy uskumru
1/2 çay kaşığı tuz
1 su bardağı un
2 çorba kaşığı margarin
1 limon (süsleme için)
1 demet maydanoz (süsleme için)
HAZIRLANIŞI
Izgarayı yakıp, zeytinyağı ile iyice yağlayın.
Önce aioli sosu hazırlayın. Bunun için dövülmüş sarımsakla mayonezi bir telle iyi karıştırın. Daha iyi bir yöntem olarak mayonez yapmaya başlarken karıştıma kabına yumurta sarısı, hardal, sirke koyduğunuzda dövülmüş sarmısağı da ilave edin. Sonra tıpkı mayonez yapılır gibi zeytinyağını bir sicim gibi akıtarak bu malzemeye yedirin.
Balıkları temizleyip, kanı tamamen gidinceye kadar yıkadıktan sonra süzülmeye bırakın. Unu, balıkları alacak büyüklükte bir kaba eleyin. Balıkların her iki yanını hafifçe tuzlayın. Yine her iki yanını una bulayıp, silkeleyerek fazla unlarını atın.
Unlanmış balıkları ızgaranın üzerine yerleştirin. Üzerlerine kalan zeytinyağını arasıra bir fırça ile sürerek bir kere çevirip her iki yanını da renk alıncaya kadar yaklaşık 6-7 dakika pişirin.
Margarini bir kapta eritin. Izgara edilmiş uskumrular üzerine eritilmiş margarini bir fırça ile sürün. Uskumruları dilerseniz limon, maydanozla süsleyip, yanında aioli sosla, sıcak olarak servis yapın.
4 Beyaz Etli Balık
2 Dilim Ekmek
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
50 gr Kaşar Rendesi
1 Çay Kaşığı Hardal
2 Havuç
4 Küçük Patates
1 Çarliston Biber
Tuz, Karabiber
HAZIRLANIŞI
Balıkları temizleyip yıkayın. Süzüp üzerine tuz ve karabiber serptikten sonra 5-10 dakika marine edin. Balıkların her iki yüzüne tereyağı sürüp alüminyum folyoya sarın. Orta ısılı fırında 8-10 dakika pişirin.
Ekmek içini ufalayıp alüminyum folyoya serin ve kızgın fırına verip kızartın. Fırından alıp kaşar peyniri ve hardalla karıştırın. Balıkları fırın tepsisine dizin. Hazırladığınız ekmekli karışımı balıkların üzerine yayın. Orta ısılı fırında 8-10 dakika daha pişirin.
Havuç ve patatesleri soyun. Havuç ve biberi uzun şeritler halinde doğrayın. Patatesleri ikiye bölün. Hepsini tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayıp süzün. Balıkları fırından çıkarıp servis tabağına alın. Patates, havuç ve biber eşliğinde sıcak olarak servis yapın.
1 kg barbunya (temizlenip, yıkanmış, kurulanmış)
1/2 çay kaşığı tuz
beyazbiber
1 su bardağı bira
3 su bardağı elenmiş un
1/2 su bardağı zeytinyağı ya da ayçiçek yağı
1 limon (süsleme için)
1/2 bağ maydanoz (süsleme için)
5 çorba kaşığı Margarin
HAZIRLANIŞI
Balıkları tuzlayıp, biberleyin ve biraya batırın. Una bulayıp, fazla ununu silkeledikten sonra balıkları tavada kızdırdığınız zeytinyağında, her iki tarafı da kızarana dek kızartın.
Kağıt havlu üzerinde fazla yağlarını süzdürün. Önceden ısıtılmış tabaklara alın.
Margarini bir tavada eritin.
Yağ iyice kızıp, kahverengileşmeye başlar başlamaz balıkların üzerine dökün. Barbunya tavasını limon ve maydanozla süsleyip, sıcak olarak servis yapın.
4 kişi için
3 adet orta boy soyulmuş patates
250 gr muhtelif balık filetosu
1 adet ince zar biçiminde doğranmış dolmalık biber
1 küçük soğan ince doğranmış
½ diş sarımsak
1 tutam karabiber
½ tatlı kaşığı tuz
az hindistan cevizi
1 çorba kaşığı margarin
2 kahve fincanı rende gravyer
4 yumurtanın beyazı
4 yumurtanın sarısı
2 kahve fincanı beyaz şarap
HAZIRLANIŞI
Balıkları küçük zar biçiminde doğrayın. Küçük bir tencereye yağı koyup kızdırın soğanı ve biberi ilave edip 1-2 dakika kavurup balıkları, biberi, tuzu ve beyaz şarabı ilave edin. Kapağını kapatıp ağır ateşte 7-8 dakika pişirip ateşten alın. Bir süzgece boşaltıp suyunu tekrar tenceresine koyarak içinde çok az bir miktar kalıncaya kadar kaynatarak çektirin.
Ateşten alıp muhafaza edin. Patatesi temizleyip dörde bölün. 20-30 dakika haşlayıp süzdürün karıştırmadan bir kalburdan geçirip tenceredeki çektirdiğiniz balık suyunun içine koyun. Balığı ve yumurta sarılarını hindistan cevizini ilave edip bir kaşıkla iyice karıştırın. Yumurta beyazını bir çırpma teli ile çırparak koyu bir köpük gibi iyice kabartın. Bir kevgirle karıştırarak patatesli balığın içerisine yedirin.
4 adet birer kişilik sufle güvecinin içlerini tamamen yağlayıp içlerine galeta tozu serpin. Sufle harcını ağız hizalarına kadar doldurup iyice kabarıp renk alıncaya kadar hızlı ateşli fırında 15-20 dakika pişirip servis edin
deniz ürünleri güveci - kalamar güveci - ahtapot güveci - karışık derin ürünleriyle güveç tarifi
MALZEMELER
50 gram kalamar
50 gram midye içi
50 gram karides
50 gram ahtapot
1 çay bardağı zeytinyağı
3 diş sarımsak
4 adet yeşil biber
10 adet mantar
1 adet limonun suyu
1 çay bardağı beyaz şarap
3 çorba kaşığı un
Tuz, beyazbiber
Yarım demet maydanoz
HAZIRLANIŞI
Deniz mahsüllerini temizleyip, bol suyla yıkayın. Tuzla harmanlayarak, 10 dakika bekletin. Yeniden yıkayın.
Zeytinyağını bir tavaya alın. Kızdırdıktan sonra ince kıyılmış sarımsakları, yeşil biberleri, mantarları ve deniz mahsullerini ekleyin.
Renkleri değişene dek soteleyin. Limon suyunu ve beyaz şarabı ilave edin. Sürekli karıştırarak, 6-8 dakika pişirin. Tuzunu ve beyazbiberini ayarlatın.
Güveclere doldurarak. 200 dereceye ayarlanmış fırında 8 dakika pişirin. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek, servis yapın.
1 Su Bardağı Beyaz Şarap
1/2 Kg Kalamar (temizlenip halka biçiminde kesilmiş)
2 Kalkan Balığı Dilimi (kemikleri çıkarılmış)
20 Midye İçi (midyeleri fırçalayıp temizleyiniz; kaynar suda haşlayıp, kabuklarını açarak içlerini çıkarınız)
250 gr Karides (kabukları ayıklanmış)
1 Çorba Kaşığı Limon Suyu
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çorba Kaşığı Un
1 Çay Kaşığı Karabiber
30 gr Tereyağ (2 çorba kaşığı)
1 Çay Kaşığı Kekik
2 Çorba Kaşığı Maydanoz (kıyılmış)
60 gr Ceviz İçi (1/2 su bardağı)
85 gr Acı Krema (1/3 su bardağı)
HAZIRLANIŞI
Lezzetli bir yemek olan deniz ürünleri yahnisi, yeşil salatayla servis edilir.
Geniş bir tencereye yarım su bardağı beyaz şarabı, kalamar dilimlerini, limon suyunu, tuzu ve biberi koyup orta ateşte kaynayıncaya kadar ısıtınız. Ateşi kısıp karışımı 20 - 30 dakika daha hafifçe kaynatınız; kalamarları bir delikli kepçeyle servis tabağına alıp bir kenara bırakınız.
Kalkan balığı dilimlerini ve kalan yarım su bardağı şarabı, kalamarları pişirdiğiniz tencereye ekleyip 7 - 8 dakika, balık dilimleri yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Balıkları delikli kepçeyle ayrı bir tabağa alıp bir kenara bırakınız.
Tencerenin içindeki suyu bir kaba süzerek kenara bırakınız.
Geniş bir tavada tereyağı orta ateşte eritiniz. Tavayı ateşten alıp 1 çorba kaşığı unu ekleyerek, pürtüksüz bir kıvama gelene kadar iyice karıştırrnız. Kaba süzdüğÜnüz balık suyunu ve 1 çay kaşığİ kekiği karıştırarak katınız. Bu karışımı orta ateşte kaynama noktasına gelinceye kadar karıştırarak ısıtınız. Ateşi kısıp karışımı 2 dakika daha hafifçe kaynatınız.
Midye içlerini pişirdiğiniz kalamarları, balık dilimlerini, karidesleri ve ceviz içlerini sosa ekleyip 8 - 10 dakika, karışımın bütün malzemesi iyice pişinceye kadar pişiriniz. Kremayı katıp karıştırarak sosu 1 dakika, kaynatmadan ısıtınız.
3 adet krep
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
6 diş sarımsak
5 adet mantar
1 adet haşlanmış kalamar
10 adet haşlanmış karides
6 adet iç midye
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Tuz, Karabiber
Sos için:
1 çay bardağı şarap
Yarım soğan
1 su bardağı krema
Safran, tuz
Krebi Sarmak için:
Pırasa sapları
HAZIRLANIŞI
Zeytinyağını tavaya alın. Küçük parçalar halinde kestiğiniz soğan ve sarımsakları tavaya aktarın. Orta hararetli ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, soteleyin. Sonra ince ince kestiğiniz mantarları ilave edin. Mantarlar bıraktıkları suyu çekene dek kavurun.
Haşlanmış karidesleri, kalamarı ve midyeleri ekleyin. Tuzunu ve karabiberi ayarlayın. Fincan tabağı büyüklüğündeki kreplerin ortasına hazırladığınız içten bir buçuk çorba kaşığı koyun. Bohça şekline getirdikten sonra pırasa sapları ile ağızlarını bağlayın. Önceden ısıtılmış fırında 5 dakika pişirin.
Sos için tencereye küçük küçük kesilmiş soğanı alın. Üzerine 1 çay bardağı şarabı ekleyin. Şarabı yarısı kalana dek kaynatın. Sonra kremayı ilave edin. Sos koyulaşmaya başladığında tuz ve safran ekleyin.
Servis tabağına krep bohçalarını alın. Kenarlarına hazırladığınız sostan dökerek, servis yapın.
2-3 taze şeftali, kabukları soyulmus, dilimlenmiş
2-3 taze siyah erik, kabuklari soyulmus, dilimlenmiş
1/2 kap yaban mersini yemişi
1/4 kap şeker
Üzeri icin:
1 adet portakalın suyu
Kaymak
Kırılmış ceviz
Tarifi
Yuvarlak payrexin içine, şeftali, erik ve şeker dilimlerini kesilmiş kısımları yukarı gelecek şekilde dizin. Önceden ısıtılmış (170 C) fırına koyup, pişirin.
10 dakika sonra kabı dışarı alın ve yaban mersini yemişni üzerine serpin ve tekrar fırına geri koyun.
15 dakika sonra fırından çıkarıp, üzerine portakal suyunu dökün. 10 dakika kadar ılınmaya bırakın.
Pismiş meyvaları küçük servis tabaklarına geçirin, üstlerine birer yemek kaşığı krema ve kırılmış ceviz parçalarını ilave edip servis yapın.
Erimiş krema ve suyunu birlikte tadmak icin kaşıkk ile ikram edin.
1 yk soya sos
1 yk Dijon hardal
1 yk sızma zeytinyağ
1 yk küçükk dogranmıs sarımsak
2 yk limon suyu
Tarifi:
Bütün Marinat/Sos malzemelerini karıştırın.
Yarısını somon balığınınn üzerine sürüp, bir saat kadar buzdolabında bekletin.
Somonu ısıtılmuş ızgaranın üzerine derisi asağıya gelecek şekilde yerleştirip 7-8 dakika kadar pişirin.
Çevirin 5-6 dakika kadar da diğer tarafını pişirin.
Servis tabağına koyun.
Üzerine geriye kalan yarım Marınat/Sos karışımını dökün.
Kırmızı soğan dilimleri ile servis yapın.
Son kibrit çöpüm gibi sakladım seni rüzgarsızdı hava tiryakiydim üstelik yakmadım seni, ben yağmur yüklü bir bulutum ,kime çarpsam ağlarım
Sevgiyi taşımak değil hasreti çekmek zor.. Gülmeyi unutmak değil ağlamaya alışmak zor.. Yaşamak ölmek değil, özleyip de görememek zor..
Ne seni unutacak kadar zaman geçecek, Ne de geçen zaman seni unutturmaya yetecek, Bırakıp gitsemde unuturum sanma, Zaman alışmayı öğretir, unutmayı Asla...!
Sen yürü ben gölgen olurum,sen sor ben cevap olurum,sen suç işle ben mahkum olurum,sen iste yeterki ben herşey olurum..
Hayalim düştü denizlere dalgalar vurur, bilmediğim sahillere adını küçük bir limanda bulurum ,kendimi bir balıkcının ağına takılmış bakışlarım tüm renkler aynı mavi deniz mavi gökyüzü toprak mavi düş tarlası BENSE sadece bir kum tanesi sana yangın sana aç sana susuz sana sevdalı GEL!!!
Bazıları için bazı sözcükleri söylemek kolaydır. Sözcüğün aksisedası kendine düşmeden önce bir kez daha düşünmeli, hayatta tartmalı ve sonra söylemeli.