Yarım su bardagi pirinc
2 adet kapak
4-5 adet taze sogan
yarim demet dereotu
6-7 dis sarimsak
yarim kilo süzme yogurt
yarim su bardag sivi yag
Yarim demt maydanoz
Tuz,kirmizi pulbiber
Yapilisi
Taze soganlari kücük bir sekilde dograyip sivi yagda 2
dakika kadar kavurun...Kabaklari soyup, rendeleyerek
soganli karisima ilave edin ve 2 dakika daha kavurun..
Pirincleri yikayip bu karisima ilave edip üzerini hafifce
su asicak sekilde su ekleyip pirinc suyu cekene kadar
kisik ateste pisirin...Suyunu iyice cekince tuzunu ayarlayip
kiyilmis maydanoz ve dereotunu ekliyoruz,Karistirip
sogumaya birakiyoruz..
Diger tarafta ise süzme yogurda dövülmüs sarimsaklari
ekleyip bu elde ettigimiz karisimida kabakli malzemeye
ilave edip üzerine pul biber serpip servis yapabiliriz..
Güzel bir soguk meze tavsiye ederim...
deneyenlere afiyet olsun....
Bilip bilmeden biri nasil tarif verebilir ki..Buryan kebabi
oldugu gibi pilavida var ki yemek kitablarinda tarifi yer
almis..Istedigin türk mutfagi yemek kitabini acip bakabilirsin...
Kafadan uydurma tarifleri asla paylasmadim paylasmamda...
Hic isim yok siirt yemeklerini mix edip yeni bir karisim
cikaricam..
1 kg kuzu eti kusbasi
3,5 su bardagi pirinc
4 corba kasigi margarin
1 demet taze nane
2 demet taze sogan
tuz ve karabiber
Hazirlanmasi
Ikii saat önce pirinclerimizi ilik suya koyun,üzerine bir corba
kasigi tuz ilave edip dinlenmeye birakin.....
Bir kasik margarin ile etleri tencerede hafif sekilde pisirin
etlerin üzerini gececek sekilde su ilave edip orta ateste pisirmeye
birakin...Etler pisince kevgirle baska bir yere alin.Suyu dökmeyin!!.
tuzlu sudaki pirinclerimizide tuzu ve unlari gidene
kadar iyice yikayin ve iyice süzün..Bir tencerede üc yemek
kasigi margarini eritiip pirincleri icine katip karistirarak
kavurun...Bes on dakika sonra ince dogradigimiz tazesogani
ve naneyi icine katip karistirarak kavurun..Bir süre birlikte
kavrulan karisima tencerede kalan et suyumuzu süzüp
ilave ediyoruz.yaklasik 5 bardak et suyunu pirince ilave
edip etleride üzerine dizin..Önce cok sonra hafif ateste
pirincler suyunu cekene kadar pisirin.Pirincler suyunu cekip
sistigini gördügünüzde atesten alip demlenmeye bnirakin..
deneyenlere simdiden afiyet olsun....
2 bardak bulgur
20 bardak su
2 corba kasigi tarcin
yarim bardak yogurt
yarim tatli kasigi kuru maya(pakmaya)
2.5 corba kasigi seker
2 corba kasigi un
1 tatli kasigi vanilya
Yapilisi....
Bulguru büyükce bir tencereye koyup 11 bardak su ilave edip
kapagini kapatip oda sicakliginda 1 gece dinlendirin.Bu islemi
gerceklestirdikten sonra kisik ateste 2 saat kadar pisirin.
Mutfak robotuna koyup iyice cekip süzgecten gecirin.Bu elde
ettigimiz karisimi ibuzdolabina koyun.Süzgec üzerinde kalan
bulguru yeniden tencereye koyup 8 bardak su ilave edip
kisik ateste 1 saat daha pisirin ve yeniden süzgecten
gecirip buzdolabina koyun....
Unu kücük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun
ve kisik ateste sürekli karistirmak suretiyle koyulasincaya kadar
pisirin..Atesten cekip icine 2 corba kasigi seker koyup eriyinceye dek karistirin..
bu karisim ilik hale gelin icine yogurt katin....
Mayayi 1/4 bardak ilik suda ezip 5 dakika kadar bekletin ve yogurtlu
karisima ilave edin.Ilik ortamda yarim saat bekletin bu islemi
yaptiktan sonra mayali karisimi ezmis oldugumuz bulgura karistirip
oda sicakliginda 1-2 gün bekletin ve ara sira karistirip iyice
mayalanmasini saglayin...
Vanilya ve kalan sekeride ekleyip eriyene kadar karistirin.
tarcin ile süsleyerek servis yapabilirsiniz..
Yapilisi uzun ama bu zahmete deger..Mayalanma süresini
iyi ayarlamak aroma acisindan önemli..1 yada 2 gün icinde
kivamini aliyor.Bu süreyi asarsaniz eksimsi bir tat olusabilir.
bazilari eksi sever ama siz karistirdiginiz zaman tadina
bakin...Simdiden afiyet olsun.Bu kis gecti artik diyenere
önümüzdeki kis icin bir tarif.....
1/2 kg nohut
2 yemekkasigi tereyag
2.5 su bardagi tahin
5-6 ds sarimsak
1 adet limon
kirmizi pul biber
kimyon
tuz
Yapilisi
Aksamdan nohutlari islatiyoruz.Islattigimiz nohutlari iyice haslayip
süzdükten sonra kabuklarini soyup cukur bir kap icinde onlari
püre haline getiriyoruz..Daha sonra üzerine sarimsak,tahin ve
limon suyunuda ekleyerek karistiriyoruz..
Arkadaslar bu islemi el mikserinin püre yapmak icin
kullanilan tertibatiyla yaparsaniz daha iyi sonuc elde edebilirsiniz..
Püre kivamina gelen karisimi servis tabagina cok fazla kalin
olmamak sartiyla yayin.Üzerini kimyon ve kirmizi biberle süsleyin.
Servis yapmadan öncede tereyagi eritip üzerinde gezdiriin...
Deneyenlere simdiden afiyet olsun...
Mezelerimiz icinde saglam yere sahip olan humus icin tek
püf noktasi iyice püre haline gelmis olmasi gerekmektedir..
el mikseri olmayanlar ezmek suretiyle sabirla bu kivamin
olusmasini bekleyin...l
Malzemeler.....
1 kg patlican
½ kg.kuzu kiyma
10 tane yesil biber
3 dis Sarimsak
Yogurt
2 yemek kasigi toz kirmizi biber
3 yemek kasigi tereyag
Yapilisi
Patlıcan közlenir.Cogumuzun közleme sansi
olmadigini varsayarsak firin bu is icin ideal bir cözüm..
Patlicanlari pismek üzere firini veririz.Patlicanlarin
pismesini beklerken diger taraftan da.
Biberleri ufak ufak dogruyoruz..Biraz sivi yag ile tavada
pisirip hemen kiymamizida icine ilave edip bir güzel kavuruyoruz....
Pisirdigimiz patlicanlari kabuklarini soyup temizledikten
sonra bicak yardimiyla ufak ufak kesiyoruz.Iri bir parca
kalmiyacak püre olana kadar....Bu islemi yaptiktan sonra
3 dis sarimsagi ezip yogurt icine koyup,hemen patlicanlari da
ilave ediyoruz..Borcam gibi bir kaba bu karisimi
dökün üzerinede kavurdugumuz kiymayi ilave edip
3 kasik tereyagda toz kirmizi biberleride kavurup üzerine
gezdirin.Ve yemegimiz servise hazir...
6 adet yumurta
1,5 Su bardagi süt
150 gr margarin
3 corba kasigi un
1 paket kare bitter cikolata
1/2 bardak seker
3 corba kasigi kakao
1 paket krema
pudra sekeri
YAPILISI
Tencereye 150 gr margarini koyun ve hafif ateşte eritin.
Ardindan unu, sütü, sekeri kakaoyu,cikolatayi ekleyip kisik
ateste muhallebi kivamina gelene kadar karistirin...
Diger tarafta yumurtanin sarisi ile beyazini ayirin, sariyi
iyice cirpin ve ardinda da beyaza yarim cay kasigi tuz
ilave edip kar halini alana kadar cirpin..Daha sonra
pismis olan cikolata sosumuz soguduktan sonra elde
ettigimiz yumurtanin sarisini ve beyazini ilave edip
karistiriyoruz...Acele etmeyin..Sogumasini beklemezseniz
yumurtalar ilave ettiginiz an piser hic hos olmaz.....cikolatali
omlet yememek icin sogumasini bekleyin...
Firinda 180 derecede yaklasik olarak 40 dakika pisiriyoruz bu
süre firina göre degisebilir....
Not:Kivami cok kati olmayacak cok suluda olmayacak...
Servise hazir afiyet olsun krema ve pudra sekerini unutmayinl
Malzemeler.....
1 Bütün tavuk
400 gr ceviz ici
Bir ekmek ici
Sarımsak
Tuz
Karabiber
YAPILISI
Tavugu haslayin,suyunu sakin dökmeyin süzgecten gecirip
bir kaba koyun...Harsladigimiz tavuk etini bir güzel didikleyin..
Bu islemden sonra cevizleri eziip, ekmek iclerinide ufalayin..
Robotu olanlar bu islemi daha kisa sürede yapabilir.....
Bu iki malzememizi bir derin kaba koyup karistirin ve üzerine
elde ettigimiz tavuk suyunu dikkatlice ilave edin fazlasini kaldirmayabilir..
Sarimsagi ezip onuda ekleyin karabiber ve tuzuda ilave
edin. Tuzu az koymaya özen gösterin ceviz fazlasini kaldirmaz
ve lezzetli olmaz...Son olarak elde ettigimiz karisimi didikledigimiz
tavukla karistirip servis edebiliriz.Arzuya göre pul biber üzerine
ilave edilebilir
afiyet olsun.....
Malzemeler....
1 Cay fincani pirinc
2 Adet limon suyu
1 Su bardagi un
2 Kepce yogurt
4 Adet patates(kücük küpler halinde dogranmis)
1 Yemek kasigi Nane
3 Cay kasigi tuz
1 Adet yumurta
2 Yemek kasigi margarin
8 Su bardagi kemik suyu veya su
Su kullanacaklar et bulyon'da ilave edebilirler....
YAPILISI
Kemik suyunu,kemik suyu olmayanlar suyu tencereye
koyup kaynatin.(Kemik suyu olmayan et bulyon ilave etsin).
Yikanmis ayiklanmis pirincide
ilave edip pisirin...Un,limon, yogurt ve yumurtanin sarisini
az miktarda su ilave ederek güzelce cirpin....
Kaynamakta olan suya yavas yavas ilave ederek
sürekli karistiri.Arkadaslar bu cok önemli karistirmazsaniz
corba topak topak olur..
Kivami koyulasmaya baslayincaya kadar pisirip karistirin.
Bu islemleri yaptiktan sonra eritilmis 2 yemek kasigi
margarine nane ilave edip ocakta kavurup, corbanin
üzerine gezdirin..
Diger taraftanda kücük küp halinde dograndigimiz patatesleri
kizartip iyice süzdükten sonra corbaya ilave edin..
Corbaya tuz ilave edip ocaktan alabilirsiniz....
kesinlikle durdurulamaz.Cok hizli sekilde
kaybolup yeniden meydana cikabilen bir
mesele.Yeni yasa belki zorlastirir ama sanmam
bitsin.Cunku yasaklar cignemek icindir '' diye
düsünen cok kisi vardir...
ismi üzerinde yalanci su bögregi ama gercekten ayirt
etmek zor....
Malzemeler...
1 su bardagi süt
yarim cay bardagi sivi yag
beyaz peynir(göz karari )
Maydonoz
1 hazir yufka(tepsiniz buyukse 2 olabilir..)
2 paket lazanya(piyale lazanya tavsiyem)
Yapilisi önce peynirleri ufak ufak ufaliyoruz
ve icine ince kiyilmis maydonozlari koyuyoruz
böylelikle icimiz hazir oluyor.Peynirin tuzuna
göre ilave yapilabilir.....
Bu isleme müteakip bir tencereye su bir tutam tuz ve iki corba kasigi sivi yag ileve edip kaynamaya birakiyoruz.Su kaynadiginda lazanya yapraklarini hasliyoruz..Makana gibi pisme kivami aldiginda o pisirdiklerimizi bir tabaga koyuyoruz. Bu islemin devami sirasinda ise tepsimizi sivii yag ile yagliyoruz.Geri kalan yagi süt ile bir kasede karistiriyoruz...
Yagladigimiz tepsiye ilk hazir yufkamizi ortalayip seriyoruz. Süt ile yag
karisimini bir firca ile sürüyoruz.Haslamis oldugumuz lazanyalari yufkalnin üzerine düzgün bir sekilde siraliyoruz.Daha sonra siraladigimiz haslanmis lazanlyalarin üzerine yag süt karisimindan sürüp daha sonra peynir dengeli
sekilde serpiyoruz.Serptigimiz peynirlerin üzerine bir önceki gibi lazanya siraliyoruz ama bu defa iki kat olacak...
yine Süt karisimi ve peynirleri koyup tek kat lazanya siralayip peynirli katin üzerini kapatiyoruz..yanda
kalan yufkalarida en son kati saracak sekilde kapatip geri kalan süt
karisimini yediriyoruz..Bu kalan kisimlar tepsiyi guzel kapatamiyorsa
yeni bir yufka serip yan fazlaliklarini kesebilirsiniz.
firina vermeye hazir denemek isteyenlere simdiden afiyet olsun..
Not tepsi buyuklugune göre lazanyalari harslayin cunku harslanmis
sekilde elinizde kalmasin...
2 su bardagi irmik
2 su bardagi toz seker
1 cay bardagi aycicek yagi
yarim cay bardagi dolmalik fistik
Yapilisi
Tencereye yag ile irmigi koyup orta derece ateste 2-3 dakika
karistirarak kavurmaya basliyoruz.Yagi iyice cektikten sonra
fistiklari atip karistirarak kavurmaya devam ediyoruz.......Devamli
karistirmazsaniz irmikler yanip hos olmayan bir renk ve tat
meydana gelir o yüzden sürekli karistirin...
Bu islemi devami sirasinda helvanin serbetini ayri bir
tencerede hazirlamaya basliyorsunuz,,
Ölcüsü 1 su bardagi
sekere 2 su bardagi su ....4 kisilik yaptigimiz icin 2 su bardagi
sekere 4 su bardagi su ilave edip ayri tencerede kaynatiyoruz..
sekerler eriyip serbet kaynadiktan sonra atesden alabilirsiniz...
Bu sirada kavurmaya devam ettigimiz irmik hazir oldugunu
anlamamiz fistiginin kahverengi renge geldigi vakittir
kivama geldiginde ocagi kapatip yavas yavas serbeti kavurdugumuz
irmige dökebilirsiniz..DIKKAT edin sicrayacaktir tencere
kapagini yarim acip kepce ile azar azar dökmenizi tavsiye
ederim.Serbetin hepsini agir agir cekecekti püre kivamina
geldiginde tencerenin kapagini kapatip 10 dakika
dinlendirip servis yapabilirsiniz....
TARIFi uzun gibi gelsede cok kolay pratik bir tatli uzun
yazdim butun püf noktalarini aciklamak icin...
simdiden deneyenlere afiyet olsun..