Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi kenti, dünyanın en büyük üçüncü camiine kavuştu. Şeyh Zayed Bin Sultan El Nahyan Camii 40 bin 960 kişilik.
Büyük Camii olarak da bilinen ibadethanede dünyanın en büyük el dokuma halısı var.
İranlı sanatçı Ali Khaliqi'nin tasarladığı 8 milyon 200 bin dolarlık halıda tam 2 milyon 268 bin ilmik bulunuyor.
Türkiye'den getirilen İznik çinileri ile süslü cami Birleşik Arap Emirlikleri'nin en büyük camii. İbadethanede aynı zamanda emirliği 1971 ile 2004 arasında yöneten Şeyh Zayed Bin Sultan El Nahyan'ın anıtmezarı da bulunuyor.
Malzeme:
1 kg kayısı
1kg tozşeker
2 su b.su
1 limon suyu
1 çay b. badem veya kayısı çekirdeği
Hazırlanışı:
Kayısıları ortadan ikiye bölüp çekirdeklerinden ayırın. Tencereye tozşeker ve suyu alıp şerbet gibi kaynatın. İçine kayısıları ekleyin. Kıvam alana kadar pişirin. En son limon suyunu ve kayısı çekirdeklerini ekleyin. Sıcak, sıcak kavanozlara doldurun.
Ağzını kapatın. Ekmeklere sürülebilir kıvamda nefis bir reçel oldu. kayısı reçeli yapmanın tam zamanı.
Malzemeler:
3 su b.un
1 p.kuru maya
2 çorba k.toz şeker
1 tatlı k.tuz
1 çay b.süt
1 çay b.sıvıyağ
aldığı kadar ılık su
1. harç için:
maydanoz
beyaz peynir
2. harç için:
zeytin ezmesi
pulbiber
kekik
3. harç için:
1 çorba k.domates salçası
sarımsak
ceviz
Hazırlanışı:
İlk olarak karıştırma kabına unu alın mayayı ekleyip karıştırın.. Ortasını havuz şeklinde açın. İçine süt, sıvıyağ ve yumurtanın akını alarak ortadan itibaren karıştırmaya başlayın. Alabildiği kadar su ile hamuru kulak memesi kıvamında
yoğurun. Hamuru 3 parçaya ayırın. Tepsi büyüklüğünde açın. Her hamuru fırça yardımı ile yağlayın. Hamuru bir süre bekletin.
Kırmızı harç için salça, kırmızıbiber ve salçayı doğrayıcıdan geçirin. İnce kırılmış ceviz ekleyerek karıştırın. Beyaz harç
için peyniri rendeleyin. Üzerine ince doğranmış maydanozu ekleyerek karıştırın. Siyah harç için ise zeytin ezmesinin üzerine biraz kekik ve pul biber gezdirerek karıştırın.
Harçlar hazır olunca her bir harcı hamurlara sırasıyla yayarak rulo yapın. 3 renkli rulolar elde edin. Ruloları saç örgüsü
şeklinde sarın. Yağlanmış tepsiye alarak ayırdığınız yumurta sarısını Üzerine sürün. Fırında 50 derecede 10 -15 dakika hızlı olarak mayalandırın. Daha sonra bir süre dışarıda beklettikten sonra 180 derecelik fırında pişirin.
Malzemeler:
5 su b. un
1 paket kuru maya
1 tatlı k. tuz
1 tatlı k. toz şeker
1 su b. süt
1 çorba k. tereyağı
alabildiği kadar su
İç malzemesi için:
200 gr.kıyma
1 kase yeşil mercimek
yeşil soğan
kırmızı biber
yeşil biber
maydanoz
sıvıyağ
tuz,karabiber,kimyon
Hazırlanışı:
Karıştırma kabına 5 su bardağı unu alın.Unun üzerine 1 tatlı kaşığı tuz,1 tatlı kaşığı toz şeker ilave edin.Unun ortasına 1 paket kuru maya 1 su bardağı süt tereyağı ve alabilidiği kadar ılık su ilave edin.İlk önce mayayi ertin.Daha sonra unu da karıştırarak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın.Hamuru 6 adet bezeye ayırın.Her bezeleri merdane ile elinizin 2 karış boyunda ve 1 karış eninde açın.İç malzemesi için ise 200 gr kıymayı haşlayın.Yeşil mercimği haşlayın.Karıştırma kabına kavrulmuş kıymayı,haşlanmış yeşil mercimeği alın.
Yeşil mercimeğin üzerine kimyon ilave edin.Kırmız biberi ve yeşil biberi küp olarak kesip karıştırma kabına alın.Üzerine ince kıyılmış taze soğan ve maydanozu ilave edin.Üzerine tuz ve karabiber ekleyin.Tüm malzemeyi karıştırın.Aştığınız hamurların ortasına iç harçtan yayın.Hamuru karşılıklı oalrak kapatın.Fırın tepsisine pideleri dizin.Mayalanması için bir süre bekletin.Mayalandıktan sonra önceden ısıtılmış 210 derecelik fırında pişirin.Pideler fırından çıktıktan sonra pidelerin üzerine sıvıyağ sürüp servis edin.
Malzemeler:
500 gr. düve döş eti
500 gr. düve kol eti
pide
domates
biber
Hazırlanışı:
Düve eti ve döş etinden elde edilmiş kıyma,sevilen baharatlar ve tuz ile köfte harcı hazırlanır. Birgece buzdolabında dinlendirilir. Ertesi gün tekrar makinadan çekilip köfte şekli verilir. Teflon tavada az sıvıyağda pişirilir.daha sonra domates ve biberler iri doğranarak tavada sotelenir.köfteler tırnak pide, sotelenmiş domates ve biberle servis yapılır.
Köfte için karıştırma kabına kıyma, rendelenmiş soğan ve ince doğranmış maydanozu alarak tuzunu ayarladıktan sonra köfteyi yoğurun.Kıvamını galeta unu veya kurutulmuş ekmek İle ayarlayın. Yoğurduğunuz köfteleri çanak şeklini verin. Yağlanmış tepiyse alarak 180 derecede pişirin.
Ispanakları yıkayıp ayıkladıktan sonra tavada sotelenen soğanlara ekleyin.Tuz ve karabiber ekleyip pişirin. Fırından çıkan köftelerin ortasına ıspanaklı harcı paylaştırın. Üzerin bir dilim domates kapatın. Rendelenmiş kaşar peynirini de domatesin üzerine kule gibi paylaştırın.Daha sonra tekrar fırında kaşarlar eriyene kadar tutun. Tabağın altına sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurt dökün.Üzerine köfteleri dizerek sıcak servis yapın.
Malzemeler:
1 yumurta sarısı
1 su b. un
2 çorba k. tereyağı
2 diş sarımsak
1 kase yoğurt
nane
tuz
su
Hazırlanışı:
Tencereye kaynayan suyu alın.Suyun üzerine tereyağının yarısını ve sarımsakları ilave edip birlikte kaynatın.Karıştırma kabına yumurtanın sarısı,tuz,su ve azar azar un ilave ederek parçalanmış hamurlar elde edin.Tencerede kaynayan suyun içine parçalanmış hamur parçalarını ekleyin. Çorbanın terbiyesi için karıştırma kabına 1 kase yoğurdu alın.Üzerine 1 yada 2 kaşık un ilave edip karıştırın. Üzerine su ilave edip karıştırma ya devam edin.
Tenceredeki sıcak sudan kepçe ile sıcak su ekleyin ve tekrar karıştırın.Yoğurtlu terbiyeyi tecereye aktarın.Kaynaya dek çorbayı pişirin.Üzeri için tereyağını tavada eritin.Üzerine ince kesilmiş taze nane ve pulbiber ilave edin.Servis tabağına çorbayı alın.Üzerine tereyağlı naneli sostan dökerek servis edin.
Malzemeler:
2 patates
2 pırasa
2 diş sarımsak
2 çorba k.un
1 kase yoğurt
1 çorba k.tereyağı
1 çay k.toz kırmızı biber
su
tuz
sıvıyağ
Hazırlanışı:
Tencereye sıvıyağı alın.Üzerine yemeklik doğranmış soğanları ve sarımsakları ekleyip bir iki Dakika pişirin. Üzerine küp
doğranmış minik patatesleri ekleyin. Daha sonra pırasaları incecik doğrayıp ekleyerek bir iki dakika soteleyin.Üzerine sıcak su,tuz ve karabiber ekleyerek pişmeye bırakın. Sebzeler yumuşayınca terbiyesini hazırlayın. Yoğurdun üzerine unu ekleyip telle çırpın. Üzerine sıcak su ekleyerek terbiyeyi ılıtıp kaynayan çorbaya ekleyin. Kıvamını ayarlayıp bir taşım kaynadıktan sonra kapatın. Servis kasesine aldığınız çorbanın Üzerine eritilmiş tereyağı ve pulbiber karışımını dökün. Son derece lezzetli favoriniz olabilecek bir çorba.
Malzeme:
4 yumurta
1,5 su b. tozşeker
1 su b. toz fındık
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon
Yarım çay b. soda
1 su b. ıspanak püresi
2 su b. un
Islatmak için:
Gazoz
Kreması için:
2 su b. süt
2 çorba k. labne peyniri
2 çorba k. un
1 çay b. toz şeker
yeşil fıstık
Hazırlanışı:
Karıştırma kabına 4 adet yumurtayı kırın.Üzerine 1.5 su bardağı toz şekeri ekleyip birlikte mikserle çırpın.Üzerine ıspanak püresi,1 su bardağı toz fındık ilave edin. Yarım çay bardağı sodayı ekleyin.1 paket vanilya,1 paket kabartma tozu v e2 su bardağı unu karıştırm kabın alın.Tüm malzemeleri karıştırın. En son üzerine 1 limon kabuğu rendesi ve 1 limon suyunu ilave edin. Kek karışımını yuvarlak pasta çemberine boşaltın.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.
Kreması için tencereye 2 su bardağı sütü alın.Üzerine 2 çorba kaşığı uni1 çay bardağı toz şeker 1 adet yumurta sarısını ilave edip kremayı pişirin. Krema pişince ocağın altını kapatın ve 2 çorba kaşığı labne peynirini ilave edin karıştırın.
Kekiniz soğuduktan sonra üstüne kürdan batırın ve gazozu dökün. Gozozu çeken kekin üzerine hazırladığınız kremayı dökün.Üzerine yeşil fıstık ile süsleyip servis edin.
Malzeme:
1 paket kedidili bisküvi
1 su b. krema
2 çorba k.tozşeker
1 p. vanilya
Islatmak için:
1 çay b. su
2 çorba k. tozşeker
Arası için:
Frambuaz
muz
Kreması için:
3 su b. süt
1 su b. tozşeker
2 çorba k. nişasta
1 çorba k. un
1 p. vanilya
1 yumurta sarısı
Hazırlanışı:
1 paket kedi dili bisküviyi yuvarlak pasta çemberine dizin.Zemine de bisküvileri yerleştirin.Bisküvileri 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı toz şeker ile bisküvileri ıslatın.1 kase frambuazı kaşık ile ezin.Zemimdeki bisküvilerin üzerine dökün.
Kreması için tencereye 3 su bardağısüt,1 su bardağı toz şeker,nişasta,un,1 paket vanilya 1 adet yumurta sarısını ilave edin.Kaynaya kadar pişirin.Başka bir kapta 1 su bardağı krema,2 çorba kaşığı toz şeker,1 paket vanilayayı sertleşene kadar çırpın.Bisküvilerin üzerine bu kremalı karışımın birazını dökün.
Üzerine muz dilimlerini alın.Pişen kremayı muz dilimlerin üzerine dökün.Buzdolabında bir süre dinlendirin.Tekrar kremalı karışdan dökün.Üzerine tane frambuazları yerleştirin.Tekrar pastayı buzdolabına alın.Pasta soğuduktan sonra çemberinden çıkartın.Renkli kurdelalar ile süsleyin.
Frambuazlı muzlu pastayı soğuk olarak servis edin.Hafif serin bir pasta...Afiyet olsun şimdiden.