4 kişilik
Sebzeler ve dil balığı:
Karnıbahar: küçük boy 1 adet
Brokoli: Küçük boy 1 adet
Bebe domates: 4 adet
Dil Balığı: 4 adet ortaboy. Balıkçıda temizletip 4 parça etini fileto şeklinde ayırtalım (toplam 16 parça).
Sos için:
Maydonoz: ¼ demet
Dereotu: ¼ demet
Nane: ¼ demet
Sarmısak: 4-5 iri diş
Kuru soğan: küçük bir arpacık soğan kadar
Şeker: 1 çay kaşığı
Tuz: yeterince (fazla kaçırmayalım)
Karabiber: ½ çay kaşığı
Zeytinyağı: 2 çay bardağı
Limon: 2 çay kaşığı
Sos İçin:
Zeytinyağımızı bir kaba boşaltalım ve limon suyunu ekleyerek karıştıralım. Maydanoz, dereotu ve taze naneyi asla mixer kullanmadan ince ince doğrayalım. Sarmısak ve soğanı da bıçakla ince ince doğradıktan sonra hepsini zeytinyağına ilave edip karıştıralım. Ardından şeker, tuz ve karabiberi de ekleyip tekrar iyice karıştıralım, eh sosumuz artık hazır, ne kadar izmir'li oldu sos değil mi?
Sebzeler:
Karnıbahar, brokoli ve bebe domatesleri, Karnıbahar ve brokoliyi köklerini alıp küçük parçalara ayırıp yıkadıktan sonra varsa buhar tencermize koyup buharda haşlıyoruz. Ben çok pişmesinden hoşlanmıyorum, bu bakımdan yumuşamadan ve rengini kaybetmeden sebzeleri tencereden alıyorum. Ayrıca karnıbahar ve brokoli yerine kabak, cibez, radika v.b. çeşitli otlarla da bu yemeği denedim çok iyi sonuç veriyor.
Balık:
Balığımızıda çok az zeytinyağında az tuz ile gezdirdikten sonra varsa lava taşı ızgaramızda yoksa çizgili tavada suyunu kaybetmeden pişirelim
Servis:
Sıra tabağımızda; Önce sebzelerimizi yerleştiriyoruz, daha sonra balığımızı, üzerine de sosumuzu döküyoruz. Arzu eden üzerine taze karabiber çekebilir.
Bazı Püf Noktalar:
Ø Balığı pişirirken çizgili bir tava tercih etmemin nedeni şudur. Balığı hafif yağladıktan sonra tavaya koyduğumuzda tavamız eğer çizgili değil ve hatta çizgileri yüksek değil ise balığın tavaya temas eden yüzeyleri çok fazla olur ve doğal olarak tava ve balık arasında yağ olduğu için önemli ölçüde kızarmış olur. Eğer çizgili tava kullanırsak balığın tavaya temas eden yüzeyi daha az olacağından balığın kızarma olasılığı azalır.
Ø Sevenler sosu döktükten sonra tane karabiber çekebilirler ancak dikkat edilmesi gerekir. Dil balığı lezzet olarak çok baskın olmadığı için karabiberin miktarını çok iyi ayarlamalıyız. Ben kullanmıyorum, yani sostkiyle yetiniyorum.
Ø Aynı nedenden dolayı zeytinyağımız 1 asidin altında, sızma olmalı, zira balığın ve sosun lezzetine baskın çıkar.
Ø Dil balığı çok narin olduğundan çabuk pişer bu bakımdan ateşimizi ve pişirme süremizi iyi ayarlayalım.
Ø Arzu edenlar sosun içine biraz da çam fıstığı kavurması koyabilirler. Çok hoş oluyor ama biraz yağ oranı artar doğal olarak.
Afiyet olsun
Sevgi ve lezzetle kalın
1 Porsiyon için
Isırgan otu: 1/ 2 demet. Saplarından ayıklanmış
Taze soğan: İncesinden 1-2 adet.
Fener Balığı: 100-120gr. Ayıklanmış.
Sarımsak: 2-3 diş iri doğranmış
Pul biber: 1 çay kaşığı
Zeytinyağı: 2 çorba kaşığı ot, 2 çorba kaşığı balık için.
Tuz, Karabiber: yeteri kadar (tuzu fazla kaçırmamaya özen gösterin)
Yapılışı:
Isırgan otu: ince doğranmış taze soğanı zeytinyağında soteleyip ısırgan otunu ilave ederek birlikte karıştıralım. Yeterince tuz ve karabiber ekledikten sonra tekrar karıştıralım, aman tuza dikkat fazla kaçmasın. Otlar rengini kaybetmeden tavadan çıkaralım.
Fener Balığı: Isırgan otu bir kenarda beklerken, fener balığını varsa ızgarada yoksa tavada çok az yağ ile pişirelim. Başka bir tavada ise zeytinyağı ile sarımsakları soteleyip fener balığını bunu içine bırakalım. Bu şekilde 2 dakika kadar hepsini beraber çevirelim, tuz, karabiber ve pul biberi ilave edelim. Pul biber yanmamasına özen göstererek 1 dakika kadar pişirip tavadan çıkaralım.
Servis: ısırgan otunu resimde görüldüğü gibi tabağa yayıp, üzerine balığı yerleştirelim.
Afiyet olsun
1.5 kilo balık
iri taneli, turşuluk
Defne yaprağı
Çekirdek
Karabiber
HAZIRLANIŞI:
Balık temizlenmemiş olarak satın alınır. Çok keskin bir bıcakla kafası ve kuyruğu kesilip ayrılır. Gövde kalınca dilimlere kesilir. (Etin dağılmadan kesilebilmesi için balığı kesmeden önce yarım saat kadar buzlukta tutmak yararlı olabilir.) Dilimler iyice yıkanır. Belkemiğin içindeki ve çevresindeki delikler iyice temizlenir. Balıkta hiçbir şekilde kan veya kan pıhtısı kalmamalıdır.Derince bir kaba yoğun tuzlu su hazırlanır ve temizlenmiş dilimler bu tuzlu su içinde buzdolabında 24 saat bekletilir. Daha sonra bu dilimler yıkanır ve suzulur.
Kavanozun dibine yarım santim kadar tuz konur. Bir balık dilimi alınır ve üzerine bir miktar karabiber çekirdeği ile defne yaprağı konur. Dilim kavanozun içindeki tuzun üzerine konur. Daha sonra diğer dilimler de benzer şekilde tuzun üzerine yerleştirilir. Bir seviye balık dilimleri ile örtulünce bunun üzerine yine yarım santim kalınlığında tuz konur. Bu şekilde bütün dilimler, aralarında tuz katmanları olacak şekilde kavanozun içine istif edilir. En üste de 1-2 santim kalınlığında tuz konur.Ertesi gün, kavanozun içinde balığın suyunun oluştuğu görülür. Iki gün sonra kavanozun içinde biriken su en üst sıra balığın seviyesine çıkmamışsa gereğinden fazla tuz kullanılmış demektir. Aksine oluşan su tuzun hepsini eritmişse gereğinden az tuz kullanılmış demektir.
Kavanoz bir 10 gün kadar bekletilir. Artık lakerda oluşmuştur. İhtiyaç oldukça üstteki balık dilimleri alınır ve derince bir kaptaki tatlı suyun içinde, buz dolabinda 24 saat bekletilir. (Tuzunun iyice gitmesinden emin olmak için bu suyu zaman, zaman değiştirmek gerekebilir.) Daha sonra balık diliminin derisi soyulur, parcalara bölünerek tabağa konur, zeytinyağı ve limon ile servis yapilir.
balığımızı temizleyip filettosunu çıkaralım, ocağa bir teflon tava koyalım ve iki su bardağı su koyalım kaynayınca sarmısağı ezelim ve bütün malzemelerimizi ilave edelim kaynasın üstünü kapatalım bir taraf pişince çevirelim balık pişince sebzeleri ile birlikte servis yapabiliriz.
Palamut Izgara:
2 adet palamut, temizlenmiş ve yıkanmış
4-5 domates
2 adet kuru soğan
2 adet sivri biber
2 adet limon
maydanoz
tuz
Malzemeler:
Hazırlanması:
Domateslerin bir kısmını rendeleyin ve yıkanmış, tuzlanmış palamutların arasına rendelenmiş domatesleri yerleştirin.
Bunları yağlanmış fırın tepsisine dizin. Palamutların üzerini halka halka doğranmış soğan, domates, biber, maydanoz, biber ve limon ile döşeyin.
Fırının ızgara bölümünde pişirin.
Malzeme:
500 gram ayıklanmış karides
1 adet soğan
2-3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı beyaz şarap
4 adet domates
4 adet sivri biber
4 çorba kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri
karabiber
tuz
Yapılışı:
Soğan ve sarımsaklar tereyağında sotelenir.
Karidesler eklenerek birkaç defa çevrilir.
Tuz, karabiber beyaz şarap, ayıklanıp doğranmış domates ve sivribiberler de eklenerek 10 dakika pişirilir.
Malzeme güveç kaplarına paylaştırılarak üzerine kaşar peynir serpilir ve fırında kızartılır.
20 adet midye (7 cm'lik büyük midye)
1/3 su bardağı zeytinyağı
3 adet küçük boy ya da 1 adet büyük boy kuru soğan (tercihen kahverengi kabuklu olanlarından)
3/4 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/3 su bardağı ince ince doğranmış dereotu,
1 adet kesme şeker
Tuz ve karabiber
1 su bardağı sıcak su (250 ml)
Zeytinyağı
1 adet limon
1.5 adet büyük kuru soğan
Tuz
1 su bardağı sıcak su (250 ml)
Hazırlanışı:
Temizlenmiş midyeleri teker teker yıkayın ve soğuk su dolu bir kabın içinde, iç malzemesi hazır olana kadar bekletin. Dolma yapacağınız tencereye zeytinyağını koyun. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları, şekeri ve tuzu ekleyin. Soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun.
Yıkayıp, süzdürdüğünüz pirinci ekleyin ve pirinç "cam gibi" olana kadar kavurma işlemine devam edin.Domates salçasını ve naneyi ekleyin. Kokusu çıkana kadar, 2 dakika daha kavurun.Suyu pirinçlerin üzerine dökün, hafifçe karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Pişmesine yakın, dereotunu ekleyin ve pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin (Dikkat! Suyunu çabucak çeker). Pişen pirinçleri, soğuması için bir tabağa alın * Midyeleri süzdürün ve hazırladığınız pirinçleri eşit şekilde midyelerin içine doldurun. Kabuklarını sıkıca kapatın 1.5 adet soğanın kabuklarını soyun ve halka hakla doğrayın. Tencerenin dibine dizin.Fırın kağıdını ıslatıp, elinizle buruşturun ve soğanların üzerine serin. Üstüne dip dibe, hazırladığınız midyeleri dizin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirin. Tuz serpin. Halka halka kestiğiniz limon dilimlerini koyun. 1 bardak sıcak suyu dökün. Islattığınız ve buruşturduğunuz bir diğer fırın kağıdını üzerlerine serin ve ağırlık yapması için bir tabak veya dolma taşı kapatın. Tencerenin kapağını kapatın ve su fıkırdayana kadar hızlı ateşte ve daha sonra 30 - 40 dakika yavaş ateşte, pirinçler yumuşayana kadar pişirin.Tencerenin kapağı kapalı bir biçimde dinlendirin. Soğuyunca yanında limonla birlikte servis yapın.