KAYSERİ

Son güncelleme: 16.05.2010 15:04
  • SuLtan SazLığı

    Sultan sazlığı, Türkiye'nin sahip olduğu en önemli kuş cennetlerinden birisidir. Kayseri'ye 70 km. mesafede Develi ovasının doğu kısmını oluşturur. Mevsimlere göre sazlığın alanı, 8 ila 13 bin hektar arasında değişir. Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar üçgeni içindedir. Büyük kısmı sazlarla kaplıdır. Yer yer kamış, kafa otu ve kındıra bulunur. Açık alanlarda nilüfer ve süsen görülür. Sahanın merkezine kadar görülmeyecek kadar çok, yüzen saz adacıkları vardır. Bunlar kuvvetli rüzgarla yer değiştirirler. Suyun azalmasıyla da alçalırlar. Bu tatlı su kompleksi güney ve kuzeyde yay gölü ile aynıdır. Yay gölü tatlı bir göldür. Derinliği birkaç desimetreyi geçmez. Civarında bitki bulunmaz. Yazın kurur ve bir tuz tabakası bırakır. Bu çekirdek bölgelerin etrafında artemisia stepleri yer alır. Bunlar biotopun en önemli elemanlarıdır.


    1971 yılında Kara Avcılığı Kanununa dayanılarak Tarım, orman ve Köy İşleri Bakanlığı'nca korunmaya alınmıştır. Burası su kuşları koruma ve üretim sahası olarak tefrik ve tesis edilmiştir. Milli Parklar ve Avcılık Dairesi ile dünya Yaban Hayatı Vaktı (VWF) ve uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Sultan sazlığı için gerekli uluslararası desteği sağlamaktadır.

    Uzun süreli çalışmalar, burada 251 değişik türde ve ülkemizde az bulunan bin adet Flamingo ve 600 bin adet Ördek ilk sıraları alır. Bunlardan başka; Pelikan, Karabatak, Dikkuyruk, Kılıçgağa, Turna, Kara Sumru, Balıkçıl ve diğer çok çeşitIi kuşlar da parkı zenginleştirmektedir. Bu kuşlardan 80 tür burada kuluçkaya yatmaktadır. Uzmanlar, burada çok sayıda ve zengin türde kuşların bulunmasını, bir tropikal ormandan daha fazla madde üretimine bağlamaktadırlar. Zengin besin kaynakları yönünden, ülkemizin sayılı parkı durumuna gelen Sultan sazlığı, koruma altına alındıktan sonra daha çok yabancı uzmanların ve kuş meraklılarının ilgisini çekmeye başladı.


    Yeşilhisar, Yahyalı ve Develi üçgeni arasında yer alan; içerisindeki Yay gölü ile kuşların su ihtiyacını karşıladı, sazlığıyla da beslenmelerini ve korunmalarını sağlayan Sultansazlığı bu tabii özellikleri bakımından, Anadolu'da eşine rastlanıImayacak bir değer olarak görülmekte ve yeni keşfedilmiş olmasına rağmen. Dünya literatüründe yerini giderek kıymetlendirmektedir.

    Bu arada, tatlı ve Tuzlu su gölleri, tabii varlığını besleyen ırmakları, görünümünü zenginleştiren değişik bitki örtüsüyle, giderek nesli azalan birçok kuşun sığınma ve barınma alanı haline gelen Sultan sazlığı, 1976'larda tarıma açılmak üzere kurutulmaya başlanılmıştı. Burasını keşfeden uzmanların müdahalesi sonucu, kurutma projesinden vazgeçildi. Yetkililer, tarım için toprak kazanılmasının getireceği faydadan daha çok, çevrenin alışılagelmiş iklim düzeninin bozulmasının daha büyük zararlar doğuracağını, üstelik, böyle bir kuş parkının feda edilmeyecek kadar önemli olduğunu belirterek, burasının kendi halinde kalmasını sağladılar.

    Günümüzde kuş meraklılarının, doğa bilimcilerinin, yabancı araştırmacılarının ilgi duyduğu Sultan sazlığı, zamanla iç ve dış turizme açılabilecek imkanlara da sahip görülmektedir. Yay gölünün birkaç metrelik derinliği ve tatlı suyu, burada balık üretilmesini de sağladığı için ayrıca bir değer taşımaktadır. Zaten kuşların temel besin maddesini de göldeki bu balıklar oluşturmaktadır. Ayrıca, sazlıkta bulunan yırtıcı hayvanlar da hasta, yaşlı ve yaralı kuşlarla beslendiğinden, bu ortamın tabii dengesini sağlamakta ve hastalık yatağı haline gelmesini önlemektedir.

    Geç farkına varılan, ancak keşfedilen sonra da ciddi bir şekiIde korunan Sultan sazlığı, ülkemize kazandırılmış en önemli tabii parkların başında yer almaktadır. Giderek sanayileşen ülkemizde, bu tür alanlar, yalnızca kuşlar için değil, insanlar açısından da ileride sığınılacak ender yerlerden birisidir. Esas önemi de buradan gelmektedir.
#13.11.2005 10:08 0 0 0
  • Kümbedleri

    HUNAT HATUN KUMBEDİ

    Mahperi Hatun tarafından 1249 yılında kendi adına yaptırılmıştır. Yine kendisinin yaptırdığı Camii ile Medresenin arasındadır. Kumbed’in özellikle geniş kaidesinin süsleri çok güzeldir. Kümbed, iyi korunmuştur. Kapısı Medresenin içerisindedir. Kümbed’in üzerinde taş oyma işçiliği ve süsleme sanatı bakımından önemi büyüktür. İçerisinde bulunan üç mezardan mermeri olanı Mahperi Hatun'a, ikincisi torunu Selçuki hatuna aittir. Üçüncü mezarın sahibi bilinmemektedir.

    GEVHER NESİBE HATUN KUMBEDİ

    1205 yılında Gevher Nesibe'nin kardeşi 1.Gıyaseddin Keyhüsrev
    tarafından yaptırılmıştır. Medresenin güney cephesinde bulunan kumbedin içerisinde Gevher Nesibe’nin rnezarı vardır. Üst kısmı mescid olarak inşa edilmiştir.

    Günümüzde burası, bu görevi için kullanılmamaktadır.

    MEHMET MELİKGAZİ KÜMBEDİ

    Danişmendlilerin hükümdarlarından olan Mehmet Melik Gazi, 1142 yılında Cami Kebir'i yaptırırken kendisi için de bu türbeyi inşa ettirmiştir. Ulu Cami'nin güney köşesinde bulunan Kümbed'in içerisinde Mehmet Melik Gazi'nin mezarı vardır. Dört köşe kare tipindeki kümbet, Selçukluların şehrimizde inşa ettiği ilk örneklerden birisini temsil eder.

    ALi CAFER KÜMBEDİ

    Stadın doğusunda bulanan Kümbedi Eratna oğullarından Ali Cafer, 1300 yılında yaptırmıştır. Sekiz köşeIi olan kümbedin içerisinde adı geçenin mezarı bulunmaktadır. Günümüzde burası çevre düzenlemesiyle korumaya alındı.

    MELİKGAZİ TÜRBESİ

    Kayseri'ye 90 kilometre mesafede Pazar ören nahiyesinin Melikgazi köyünde bulunan Kümbed'i Danişmend Gazi'nin oğlu Melik Gazi adına yaptırılmıştır. Muhtemelen burada savaşırken şehit olan Melik Gazi için yapılan bu kümbed oldukça güzel bir eserdir. Tuğlalardan yapılan kümbed, günümüze kadar korunarak gelmiştir. içerisinde Melik Gazi'nin mumyalanmış cesedi bulunmaktadır. Halk buraya kutsallık atfederek çeşitli adaklarla gelirler , halen önemli bir ziyaretgah olarak halk tarafından korunmaktadır. İran Selçuklularının değişik inşa tarzına sahiptir.

    HASBEK KÜMBEDİ

    Kitabesi bulunmayan bu kümbedin de 13.Asırda inşa edildiği sanılmaktadır. İstasyon Caddesi'nde bulunan kümbed sekizgen planlıdır. içerisinde mezar yoktur

    SUYA KANMIŞ HATUN KÜMBEDİ

    1281 yılında Suya Kanmış Hatun adına inşa edilen bu kümbed altıgendir ve üzeri açık, duvarları kemerlerle bölünerek değişik bir mimari üslup verilmiştir. Yanıkoğlu Mahallesinde bulunmaktadır.

    EMİRŞAHAP KÜMBEDİ

    131 Oyılında Emir Şahap tarafından kendisi için yaptırılan Kümbed, Yanıkoğlu Mahallesi'nde bulunmaktadır. Adı geçenin mezarı içerisindedir.

    KUTLUĞ HATUN KÜMBEDİ

    Emir Hasan'ın kızı Kutluğ Hatun adına 1305 yılında yaptırılffiıştır. Gavremoğlu Mahallesi'ndedir. Kapısı zarif süslerle donatılmış oıan kümbette adı geçen hanımın mezarı bulunmaktadır.

    LALE KÜMBEDİ

    Avgunlu Medrese içerisinde bulunan Kümbed, 1193 yılında Lala
    Muslihiddin tarafından kendi adına yaptırılmıştır. iki katlı ve Sekizgen planlı olan kümbet 2. Abdulhamit tarafından tamir ettirilerek günümüze kadar korunmuştur.

    ERDOGMUŞ KUMBEDİ<

    1348 yılında Eratnaoğulları döneminde inşa edilen Kümbed, Seyyid Burhaneddin Türbesi yakınındadır. Buna Tatarhaniler kümbedi de denilir. içerisinde kimin yattığı bilinmemektedir.

    MEHMET ZENGİ KUMBEDİ

    1346 yılında Eratnaoğulları dönerninde yapılan bu kümbed, Gültepe Parkı yakınındadır. içerisinde adını taşıdığı zatın yattığı sanılmaktadır.

    KÖŞK KÜMBEDİ

    Alaeddin Eratna tarafından 1347 yılında yaptırılan Kümbed'de Eratna'nın eşi Prenses Suli Paşa Sultan ile oğlu Gıyaseddin Mehmet Sultan yatmaktadır.

    DÖNER KÜMBED

    13. yüzyılda inşa edildiği sanılan Kümbed, Şah Cihan Hatun adına yapılmıştır. Talas yolundadır. Halk arasında ''Döner Kümbed'' olarak da söylenir. Kümbed duvarlarının süsü, bitki ve hayvan motiflerinin kabartma halinde yapılmış olması yüzünden her taraftan aynı görüntüyü verdiği için ''Döner Kümbed'' adıyla anılmaktadır. Kitabesinde tarih yoktur. Yapımındaki ustalık bakımından Kayseri'nin önemli kümbedlerinden birisidir.

    ÇİFTE KÜMBED

    1247 tarihinde Alaeddin Keykubad'm kızları tarafından yaptırılan
    bu kümbedler, Sivas yolu üzerinde bulunmaktadır. Kümbedlerden birisi, yıkılmış ,diğeri korunmuştur. Bu kümbedlerle, Alaeddin Keykubad ile Hanımı yatmaktadır . Kümbedlerden ayakta kalanın taş oyma sanatı bakımından önemi büyüktür.
#13.11.2005 10:09 0 0 0
  • noimage


    Yahyalı Kapuzbaşı Şelaleleri
#18.12.2005 19:28 0 0 0
  • noimage


    Yahyalı Aladaglar Milli Parkı (Karlı Göl)
#18.12.2005 19:30 0 0 0
  • noimage

    Yahyalı Kapuzbaşı Şelalesi
#18.12.2005 19:32 0 0 0
  • noimage

    Yahyalı Kapuzbaşı Şelalesi Farklı Gorunum
#18.12.2005 19:33 0 0 0
  • noimage



    Yahyalı Kapuzbaşı Takım Şelalelerinden Gorunumler
#18.12.2005 19:35 0 0 0
  • Ben Kayseri yi birkaç kez gördüm ve inanaın hayal ettiğimden çok daha güzel ve modern br kent buldum.Çok düzgün bir şehürleşme var.Çok güzel lokantalar var.Tabiiki mantı yedik harikaydı.Pastırma yedik süperr di.Bi daha ki sefere sadece içinden geçerek yüzeysel gezmek değilde doya doya kalmak istiyorum.

    Tüm Kayserililere sevgi ve selamlar
#19.12.2005 15:23 0 0 0
  • sagolasin gardas,böylesine güzel bir kenti tanitdigin icin...cok güzel bir ilimiz.süpeeeeeeeeeeerrr
#28.12.2005 15:25 0 0 0
#28.12.2005 15:26 0 0 0
  • evet gerçekten gezilecek ve görülecek bi şehir herkezin gezmesinde yarar var
#15.01.2006 12:39 0 0 0
  • elınize sağlık kardeş
#28.02.2006 10:17 0 0 0
  • elinize sağlık
#05.03.2006 11:51 0 0 0
  • Walla emeğinize sağlık verdiğiniz bilgileri zevkle okudum...

    Gercektende bir cennettir Kayseri...

    ßenim ikinci memleketim olur...
#06.03.2006 03:25 0 0 0
  • vallaha bende kayserinin bi koyundenim ama orda kalmiyorum belcikada kaliyorum cok isterim simdi orda olmak ama olmuyor iste neyse sizi tesekurler kayseriyi tanitiginiz icin sagolun
#08.03.2006 20:28 0 0 0
  • Kayseri sen benim HERSEYIMSIN
#18.03.2006 00:14 0 0 0
  • mrb

    mrb kardes naber nörüyon corap mi örüyun

    mrb
#14.04.2006 17:03 0 0 0
  • Kayseriyi gördüğümde çok şaşırmıştım,bu kadar güzel ve modern bir şehir beklemiyordum doğrusu,
    birde mantı yedimki offfff parmaklarımnda gitmiş mideye
#10.05.2006 16:49 0 0 0
  • ya oyledir iste bizim kayseri cok guzeldir cok ozledim vallaha oralari
#13.05.2006 10:45 0 0 0