Bu tarif lokantalarda yediğiniz Arnavut ciğerlerinden farksız, hatta onlardan çok daha nefis! Sumaklı soğan ve patates kızartmasının eşlikçiliğiyle bugün sofralarınızı güzelleştirmeye geliyor. Üstelik tarifimizi bire bir uyguladığınızda yumuşacık lokum kıvamında ciğerler hazırlamış olacaksınız. Lokum gibi bir ciğer yapmak için en önemli püf noktası ciğeri yıkamamak ve en fazla 3-5 dakika kızgın yağda kızartmak. Bu püf noktalarına uyarak yapılan ciğerin çok lezzetli oluyor. Diğer detaylar için hadi sizi tarifimize alalım. Şimdiden ellerinize sağlık!
Ciğerin küçük parçalar halinde kesilip una bulandıktan sonra kızartılmasıyla oluşan bir yemek tarifi Arnavut ciğeri. Arzuya göre sıcak ya da soğuk olarak servis ediliyor, olmazsa olmazı sumaklı ve maydanozlu soğan salatası. Kimyonun ciğere yakıştığı bilinen bir gerçek olsa da limon sıkıp yemeği tercih edenler de var.
Kızgın yağda kızartılarak hazırlanan ve belirli püf noktaları bulunan Arnavut ciğeri, iştah açan ve ağız sulandıran bir başlangıç ve ana yemek tarifi. Sizler de bu lezzetin tadına varmak isterseniz buyrun mutfağa! Daha önce böyle güzel bir et yemediğinize eminiz. Afiyet olsun!
Marinasyon sosunuzu başka bir yerde kullanmayın: Çünkü etten marine sosuna geçen bakteriler nedeniyle zehirlenme riski yaşayabilirsiniz.
Eti asla dövdürmeyin: Çünkü satın aldığınız et bütün halinde kalabildiğinde ve kendi formları içinde kaldığında güzel olacaktır.
Eti hemen servis etmeyin: Biliyoruz ki etiniz hazır diye sabırsızlanıyorsunuz ancak 5 dakika bekleyip eti öyle servis etmenizi öneriyoruz. Bunun nedeni de etin kendi suyunu hemen salmaya teşne olması. Tabağınızda yer alacak o kötü görüntüyü engellemek istiyorsanız eti az da olsa bekletin ve öyle servis edin.
Marine ettiğiniz eti dondurmayın: Yani buz tutmasına izin vermeyin, eti buzdolabında marine edin. Böylece marinasyon sürecinden geçen eti sulandırmadan pişirebilirsiniz. Aksi halde etin üzerinde kalan buzlar etin tadını bozmaya neden olabilir.
Marinasyon için kapanabilen poşetler kullanın: Ağzı klipsli poşetler marinasyonda daha rahat hareket etmenizi sağlar. Dilerseniz ete masaj yapabilir, dilerseniz çok hafif hareketlerle eti içinde döndürebilirsiniz.
Marinasyon poşedinin içindeki havayı alın: Yine bakterilere karşı aldığımız bir önlem. Bildiğiniz gibi havayla temas eden bakteriler daha çabuk üreyecektir. Önlerini keselim!
Marine ettiğiniz eşi yüksek ateşte mühürleyinaha önce sizlere kırmızı eti pişirirken mühürlemenin nasıl yapıldığını anlatmıştık. Etinizi iyi bir şekilde mühürleyerek en ideal pişirmeye ulaşın.
Mutfağınızda kolaylıkla hazırlayabileceğiniz ve en bilinen iki adet marinasyon sosu vardır. Bu soslar etin lokum gibi olmasına yardımcı olur. Ancak hazır olun, yalnızca marine soslarını hazırlayacağımız bir yazımız da olacak.
Karabiber ve tuz marine sosu: Evdeki birkaç malzemeyle süper bir marine sosu hazırlamak elinizde. Ev ekonomisine katkıda bulunur, etlerinizi mis gibi yapar kendisi.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Balzamik sirke marine sosu: Bu sosu hazırlamak malzemeleri bir araya getirmek bakımından zor olabilir ancak hazırlanışı çok kolay. Ayrıca ete oldukça karakteristik bir lezzet veriyor. Yaklaşık 2 saat marine süresi yeterlidir.
Gerekli malzemeler şöyle: Minik parçalara ayrılmış 2 adet orta boy soğan, 1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik, çeyrek su bardağı soya sosu, 3 yemek kaşığı esmer şeker, 2 yemek kaşığı balzamik sirke ve 80 ml. zeytinyağı. Hepsini karıştırın ve etinizi marinasyona uğurlayın. Yaklaşık 2 saat marinasyon yeterlidir.
Etleriniz hazır. Şimdi gelelim marinasyona dair en önemli bilgilere.
Et nasıl marine edilir, marinasyon nedir ve nasıl yapılır merak edenleri hemen böyle alalım, işin tüm sırlarını en özel püf noktalarıyla anlatalım. Marinasyon, etin belirli bir süre boyunca tadını güzelleştirmek ve eti kıvamına getirmek amacıyla gerçekleştirilen daha çok asidik malzemelerle hazırlanan bir yöntemdir. Sirke ya da limon suyunun başrolde olduğu marinasyon sürecinde baharatlar ve özel yağlar da devreye girer.
Aslında evde et marinasyonu yapmak o kadar da zor değildir. Yalnızca inanmanız ve malzemeleri hazırlamanız yeterli. Tabii bir de kırmızı eti nasıl seçeceğinizi bilmelisiniz. Kırmızı et seçerken dikkat edilmesi gerekenleri sizlere daha önce de anlatmıştık.et nasıl marine edilir anlatmaya başlayalım
İçindekiler
Et nereden alınır?
Marinasyon için hangi kırmızı eti seçmelisiniz?
Kırmızı et nasıl marine edilir?
En bilinen marine sosları nelerdir?
Marinasyonda neler yapılmalı, neler yapılmamalı?Marine edebileceğiniz etler: Pançeta, bonfile, biftek, gerdan, mermer şeklinde alabileceğiniz steak etler. Bu etler marinasyonla birlikte efsane lezzetli olacaktır.
Marine etmenize gerek kalmayan etler: Kemiksiz pirzola, kontrfile biftek, T-bone, NY strips, fileminyon. Bu etler kendiliğinden yeteri kadar lezzetli olan etlerdir. Marinasyona ihtiyaç duymaz.Eğer kırmızı et marine etmek istiyorsanız öncelikle yassı olacak etleri tercih etmeniz gerekiyor. Mermer görünümü de dediğimiz kalın, ele gelir ancak pürüzsüz şekilde kesilmiş etler de tercihiniz olabilir.
Bu noktadan sonra marinasyon işlemine başlayabilirsiniz.
Marine etmek için satın aldığınız eti bir buçuk parmak kalınlığında kesin: Bunun nedeni marine sosunuzun etin her yerine dağılabilmesi. Asidin etin içine işleyip kas yapısını rahatlatması gerekiyor. Kalın bir et kullanırsanız etin dışı marine olurken içine işlemeyecektir.
Marine sosunuzu hazırlayın: Hazırlayacağınız marine sosuna göre olarak malzemeleri elde edin ve sırasıyla karıştırın. Neredeyse tüm marine sosları içinde asidik bir element bulundurur. Bu element ya sirke, ya limon ya da şaraptır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta var. Marinasyon sosunuz için çok yüksek oranda asidik element kullanmamak. Etin yapısını bozmaya neden olabilirsiniz.
Marinasyon için temel sosları birazdan anlatacağız.
Eti marinasyon kabına yerleştirin: Hazırladığınız eti bir poşet ya da kaba alın. Üzerine de marinasyon sosunu dökün. Sosun etin her tarafına geldiğine emin olun. Eğer marinasyon için fazla vaktiniz yoksa ete hafif bir şekilde masaj yaparak marinasyon sosunu yemesini sağlayabilirsiniz.
Marinasyon sosundaki eti buzdolabına koyun: Kullandığınız marine sosuna bağlı olarak etin marinasyon süreci 2 saat ile 24 saat arasında olacaktır. Bu sürelere sadık kalın.
Marinasyondan çıkardığınız eti afiyetle pişirin: Etiniz buzdolabında marine sosuyla bir güzel karıştı. Sıra geldi eti çıkarmaya. Eti paket ya da poşedinden çıkarırken üzerindeki marine sosunun akmasına izin verin ve hatta bir ya da iki kez çok hızlı olmayacak şekilde sallayın. Ardından etin oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Eğer farklı bir tarif uygulayacaksanız ve hemen pişirmeiz gerekiyorsa tarife sadık kalın.
Akçaabat Köftesi
Her lezzet yerinde yenince güzel. Sırf o nefis lezzeti tatmak için kilometrelerce yol aldıran tariflerden biri de hiç şüphesiz Akçaabat köftesi. Lezzetinin ünü tüm ülkeye yayılan bu köfte için yollara düşemiyorsanız, tarifi mutfağınıza getirdik.
Bu nefis lezzeti evimize davet etmemiz kaçınılmazdı. Köftenin özelliği içerisinde 2 çeşit farklı kıyma kullanması ve baharatsız, yumurtasız oluşu. Az öz malzemeyle hazırlanabilecek en nefis köfte tariflerinden biri diyebiliriz onun için. Köftenin harcını ne kadar dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır. İçi sulu sulu kalması için döküm tavada pişirmenizi şiddetle öneririz. Yanında domates ve biber pişirmeyi unutmayın. Şimdiden ellerinize sağlık.
Akçaabat Köftesi Tarifi İçin Malzemeler
500gramdana kıyma
100gramyağlı kuzu boşluk eti
3-4dişsarımsak(rendelenmiş)
1yemek kaşığıgaleta unu(ya da ekmek kırıntısı)
1tatlı kaşığıtuz
1çay kaşığıkarabiber
Akçaabat Köftesi Tarifinin Püf Noktası
İki ayrı kıymayı aynı anda çektirmek, fazla yağ ilave etmeden ideal köfteye ulaşmanıza yardımcı olur.
Akçaabat Köftesi Tarifinin Pişirme Önerisi
Dilerseniz fırının ızgara telinde 180 derecelik fırında da köftelerinizi pişirebilirsiniz.
nasil-yapilir
Akçaabat Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?
Yoğurma kabına tüm malzemeleri alın.
5 dakika boyunca yoğurun.
Avuç içi kadar parçalar koparıp elinizde bastırın. Bu şekilde hepsini hazırladıktan sonra buzdolabında dinlendirin. Ne kadar çok dinlenirse o kadar lezzetli olacaktır.
Döküm tavada ya da normal tavada önlü arka pişirin.
Yanına közlenmiş domates, biber ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.