4 su bardağı un
1 paket kurumaya
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker
100 gr margarin (ben sıvıyağ sürdüm)
1 kase zeytin ezmesi
1 kase kaşar peyniri rendesi
Yapılışı:
4 su bardağı un karıştırma kabına alınır. Tuzu, mayası, şekeri ilave edilip karıştırılır. Daha sonra sıvılar ilave edilir. Yumurtanın akı, su, sıvıyağ, süt ilave edilerek yoğurulur. Hazır olan hamur bezelere ayrılarak açılır. Açılan her bir bezenin üzerine bolca margarin sürülür. Daha sonra zeytin ezmesi ve kaşar peyniri rendesi konularak hamurlar rulo yapılır. Rulolar yuvarlanarak uzatılır. Hamurlar 3 er 3 er alınarak örgü yapılır. Yapılan örgüler yağlanmış tepsiye alınır.1 yumurta çırpılır zeytinyağı eklenerek örgülerin üzerine sürülür. Fırında üzeri kızarana kadar pişirilir
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı badem tozu
- 4 su bardağı soğuk su
- 1 su bardağı süt (ya da krema)
- Tuz
- Üzeri için bir parça tereyağı / sıvıyağ ve kırmızı toz biber
Yapılışı:
1. Tencereye sıvıyağı koyup ısıtın, unu ve badem tozunu ekleyip kavurun. Hafifçe kavrulmuş badem kokusu gelinceye kadar..
2. Soğuk suyu ve sütü ekleyin, kaynayıncaya kadar çırpma teliyle karıştırmaya devam edin.
Çorbanız koyulaşıp kaynayınca tuzunu ayarlayın ve altını kapatın.
3. Küçük bir sahanda biraz yağ ısıtıp kırmızı biberi hafifçe yakın. Çorbanızı kaselere aldıktan sonra üzerlerine gezdirin.
1 adet bayat ekmek
250 gr peynir
3 adet yumurta
4-5 adet yeşil sivri biber
kırmızı pulbiber(isteğe bağlı)
tuz (peynir tuzsuz ise )
Ekmekleri yağlamak için rama
Yapılışı:
Ekmekleri dilimleyin.
Üzerlerine yağ sürün.
Tepsinin üzerine yağlı kağıt serin ve ekmekleri üzerine dizin.
Peyniri bir kabın içinde ezin.
Yumurtaları çırpıp içine ilave edin.
Biberleri yemeklik doğrayın. Biberleri de yumurtalı karışıma ilave edin.
Karışıma gerek duyuyorsanız tuzunuda ilave edin ve kaşıkla ekmeklerin üzerine bu karışımdan sürün.
İsterseniz üzerine kırmızı tozbiber sepin.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar fırınlayın.
Sıcak olarak servis yapın
afiyet olsun.
5 su bardağı un
1 çorba kaşığı şeker
1 paket toz maya (dr.Otker'in yeşil paketinden) isterseniz; 1 tatlı kaşığı kuru maya yada yarım paket yaş maya kullanabilirsiniz.
1 tatlı kaşığı tuz
ılık su
İç malzemesi:
750gr ıspanak
2-3 baş soğan
100gr beyaz peynir
yarım çay bardağı sıvıyağ
tuz, kırmızı tozbiber, karabiber
Üzerine sürmek için:
2 çorba kaşığı tereyağ yada 40 gr margarin
Yapılışı:
Un bir kabın içerisine boşaltılır. İçerisine toz maya, tuz ve şeker karıştırılır. Daha sonra özlü bir hamur elde edesiye kadar ara ara su ilave edilip sürekli yoğrulur. ( bu işlemi yaş mayadan yada kuru mayadan yapmak isterseniz, yarım su bardağı su ile şekeri vede mayayı bir kabın içerisinde önce mayalandırın sonra unla beraber yoğurun). Hamuru ılık ortamda iki misli kabarana kadar dinlendirin.
Bu arada içini hazırlamak için. Ispanakları yıkayıp doğrayalım. Soğanları doğrayalım. Sıvıyağda önce soğanları biraz şeffaf bir renk alana kadar kavuralım. Daha sonra ıspanakları ilave edip suyuynu salıp çekene kadar kavuralım. Tuz, kırmızı tozbiber ve karabiberini ilave edin ve içinin biraz soğuması için bir kenara alın.
Hamurdan yumurtadan biraz daha büyük parçalar koparın ve 2-3 mm kalınlığında açın.
Yufkaların yarısına ıspanaklı harçtan koyun, diğer yarısına kapatıp kenarlarını tırnak ucuyla bastırın.
Katmerleri çok hafif yağlanmış (ilk seferinde 1 çay kaşığı yağ döküp peçete ile sildim. Bir daha da tavaya yağ koymadım.)teflon tavada yada sacda arkalı önlü pişirip pişen katmerleri sıcak iken tereyağı ile yağlayıp servis yapınız.
• 1 adet yufka
• 1 çorba kaşığı yoğurt
• 1 su bardağı kiraz domates
• 100 gr diyet kaşar peyniri
• 8-10 adet zeytin
• 2-3 adet sivri biber
• Karabiber
• Süslemek için nane yaprakları
Hazırlanışı :
Yufkanın bir yarısına yoğurdu sürün, diğer tarafını üstüne kapayın. Kenarlardaki fazlalıkları kesin, yufka dikdörtgen şeklinde kalsın. Şimdi yufkayı 8 parçaya bölün.
Muffin kalıplarının içini alüminyum folyo ile kaplayın. Her birine bir yufkayı, yufkalar kenardan taşacak şekilde yerleştirin. Ortalarına ikiye kesilmiş kiraz domates, çekirdeği çıkarılmış halka doğranmış zeytinlerden ve ince doğranmış biberlerden koyun. En üstüne rendelenmiş kaşar peyniri serpin.
Karabiber ekip, orta ısılı fırına atın. Pembeleşene kadar pişirin
MALZEMELERİ:
• 20 g Pakmaya aktif kuru hamur mayası(veya 42 g Pakmaya yaş hamur mayası)
• 5 su bardağı un (550 g)
• 1/4 su bardağı toz şeker (40 g),
• 1,5 su bardağı ılık süt (300 g)
• 150 g tereyağı
• 1 adet yumurta
İÇ MALZEMELERİ: Danimarka çörekleri için çeşitli iç malzemeleri kullanılabilir. Örneğin ufalanmış ceviz, badem, fıstık, elma püresi, bal veya çeşitli marmelatlar.
Hazırlanışı :
Mayayı ılık sütte eritip, diğer malzemeleri de karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayıp, yeterince kabarınca yeniden yoğurun ve 1 cm kalınlığında uzun bir şekil verin. Yumuşamış tereyağın yarısını sürerek hamuru üçe katlayın, köşelerinden başlayarak yuvarlayın. Oklava ile tekrar açarak kalan tereyağını üzerine sürün, tekrar aynı işlemi yapın ve yağı iyice yedirin. Hamurunuz artık çörekler için hazırdır. Hamuru yarım santim kalınlığında açın ve 10 cm`lik kareler halinde kesin.
Çörekler için düşündüğünüz iç malzemesini bu karelerin ortasına koyun ve köşelerinden üzerine katlayın. Böylece zarf şekli elde etmiş olacaksınız. Bu hamurları hafifçe ısıtılmış tepsi üzerinde 20 dakika bekletin.
200°C ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin. Üzerine şekerli su sürerek ufalanmış ceviz, badem, reçel vb. ile süsleyin.
• 2,5 su bardağı un
• 1,5 kibrit kutusu büyüklüğünde yaş maya
• 2 adet kesme şeker
• 1 tutam tuz
• Yeteri kadar çörek otu
• Yarım yumurta
• 1 çay bardağı zeytinyağı
• 1 su bardağı süt
• 1 kibrit kutusu büyüklüğünde margarin
Hazırlanışı :
Unun ortasını açın. Mayayı elle parçalayarak una ekleyin. Sütü ısıtıp kesme şekeri ekleyin. Hamurun ortasına dökün. Tuzunu kenarlara gelecek şekilde serpin. Zeytinyağı ve biraz margarin koyun.
Hafif hafif alttan üste gelecek şekilde yoğurun. Fazla katı olmayan bir hamur elde edin. Sıcak bir ortamda 45 dakika üzeri örtülü bir şekilde mayalandırın.Kalıbı hafifçe yağlayın. Kalıpta 15 dakika daha dinlendirin. Üzerine yumurtanın yarısını sürüp çörek otunu serpin. 200 derecedeki ısıtılmıi bir fırında pişirin.
• 250 gr. margarin
• 75 gr. Ançuez filetoları (yağda konserve)
• 2 diş sarmısak
• 2 yemek kaşığı limon suyu
• Acı kırmızı biber
• 1-2 dilim ekmek
Hazırlanışı :
Sarmısağı ezin. Ançuezleri süzün ve mikser yardımıyla ufalayın.
Margarini bir kasede tahta kaşık yardımıyla krema kıvamına gelinceye kada çırpın ve ançuezleri ilave edipiyice karıştırın. Sarmısak, limon suyu ve kırmızı biberle tatlandırın.
Bir kasenin içine koyup şeffaf folyo ile kapatın. 2 saat buzdolabında beklettikten sonra ekmek dilimlerinin üzerine sürüp servis yapın